Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   19/24 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
Yunanistan, IMF Önlemlerini Oyluyor
Yunanistan, IMF Önlemlerini Oyluyor
 
Yunanistan’ın başkenti Atina’da dün toplanan yaklaşık 200 bin kişinin ekonomik önlemleri protesto gösterisinin ardından hükümet, geçen Cuma günü AB ve IMF ile imzalanan anlaşmada öngörülen 6,4 milyar Euro’luk tedbirleri bugünkü bakanlar kurulunda netleştirecek.
 
6 Haziran 2011 Pazartesi - 13:49

Öngörülen vergi artışları vatandaşın canını yakacak. Öte yandan 1981'de AB üyesi olmasıyla birlikte ekonomi karnesi düzelen Yunanistan, 30 yılın ardından ölüm kalım mücadelesi veriyor.
İktidar partisi PASOK, bugünden itibaren kendi organlarında yeni önlemleri tartışmaya açıyor. Önce bakanlar kurulu bugün saat 14:00’da toplanacak. Toplantı Başbakan Yorgo Papandreu’nun başkanlığında protesto gösterilerine sahne olan Parlamento yerine Başbakanlık Sarayı’nda yapılacak. Önlemler meclise gelmeden önce ise milletvekilleriyle paylaşılacak. Vekiller, oylamada fire vermemeleri için ikna edilmeye çalışılacak. AB ve IMF’den oluşan Troyka ile ağır şartlar altında anlaşan hükümet, “2011-2015 Ortavadeli Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı”nı kısa sürede meclisten geçirmeyi planlıyor. Önümüzdeki günlerde netleşecek oylama günü on iki gündür akşam üzeri Sintagma Meydanı’nda toplanan “öfkeli ve bıkkın” vatandaşların Parlamento’yu abluka altına alabileceği ifade ediliyor.
Bundan sonra ekonomik programın gidişatı ile 50 milyar Euro’luk özelleştirme için her bakanlıkta AB ve IMF’den müfettişlerin bulunacağı ifade edilirken, programdan sapma olması halinde yeni önlemlerin devreye sokulacağı gelen bilgiler arasında. 110 milyarlık kurtarma paketinin 52 milyarını kullanan Atina, geri kalan miktarı çekebilmesi için 3 aylık ve yıllık ekonomik hedeflere ulaşması gerecek.
VERGİ YAĞMURU
2011’de bütçe açığını yüzde 7,5’e indirme hedefi koyan hükümet, Troyka’ya verdiği taahhüt gereği hedefin tutturulabilmesi için 6,4 milyar Euro’luk ek önlemleri ağırlıklı olarak vergilerden toplamayı planlıyor. Ayrıca 2015 yılına kadar 150 bin memurun işten çıkarılması bekleniyor.
Yunanistan’ın kanayan yarası aşırı memur fazlalılığına neşter vurulması bekleniyor.
Troyka, 120 bin memurun emekli edilmesini, 25 bin sözleşmelinin ise işten çıkarılması istiyor. Özelleştirilmesi beklenen KİT’lerdeki 25 bin çalışanın ise akıbeti meçhul.
Hükümet, halkı öfkelendiren yeni vergilerle gelirlerini arttırmayı planlıyor. Daha önce değeri 400 bin Euro olan gayrimenkule vergi muafiyeti uygulanırken, bu 100 bin Euro’ya indirilecek. Bu uygulama, birçok ev sahibinin canını yakacak. Doğalgaza yüzde 10 özel tüketim vergisi getirilecek. Gazoz gibi alkolsüz gazlı içeceklere de ek vergi uygulanacak. Restoran, kafe ve lokanta gibi işletmelere uygulanan yüzde 13’lük KDV, yüzde 23’e çıkarılacak. Taşıt vergileri ise yüzde 20 arttırılacak. Daha önce maaşlı ve serbest çalışanlar için vergiden muaf tutulan üst sınır 12 bin Euro’dan 8 bin Euro’ya düşürülecek. Emekliler için 12 bin Euro şartı sürecek.
Öte yandan Yunanistan’a verilecek yeni kurtarma paketinin miktarı konusunda değişik rakamlar telaffuz ediliyor. Yunan basınında çıkan haberlere göre kredi miktarının 65-100 milyar Euro arasında olması bekleniyor. Bu konu, 23 Haziran’da toplanacak AB liderler zirvesinde biraz daha netleşecek. Yunanistan’a sağlanan kurtarma paketleri ülke için hayati önem arz ediyor. Piyasalardan borçlanamayan Yunanistan, AB ve IMF’den aldığı kredi için çok makul bir oran olan yüzde 5,2’lik faiz ödeyecek. Herşeye karşı olan sol ve sağ partilerin krizden çıkış reçetesi sunamadıklarının altını çizen bazı ekonomistler, ağır faturaya rağmen ülkenin reformlar yaparak geleceğini inşa etmekten başkaca çıkar yol bulunmadığına dikkat çekiyor.
ERKEN SEÇİM SENARYOLARI
Erken genel seçim dahil bütün ihtimallerin masada olduğu ifade ediliyor. Ancak Temmuz sonunda yapılması muhtemel bir erken seçimin, ülkenin içine düştüğü durumu daha da kötüleştireceği ifade ediliyor. İktidar partisi PASOK’taki bakan ve milletvekillerinden oluşan rahatsızların ‘erken seçimin’ yıkım olacağı konusunda ikna olabilecekleri ifade ediliyor. Papandreu’nun halkın tepkisine rağmen Troyka ile yapılan anlaşmaya sadık kalacağı belirtiliyor. Erken seçim için iki büyük partinin yarı yarıya oylarını kaybetmesi üzerine meclise girme hayali kuran küçük partilerden gelmesi dikkat çekiyor. Özellikle sağ kulvarda yayın yapan basın-yayın organlarının da ‘erken seçim’ için yayınlara ağırlık verdikleri gözleniyor.
RAKAMLARLA YUNANİSTAN’IN 30 YILLIK KARNESİ
Yunanistan’ın 2014 yılına kadar çoğu borç geri ödemesi için 184 milyar Euro’ya ihtiyacı var. Yunanistan’ın toplam dış borcu 354 milyar Euro civarında. Son 30 yıllık dönemde ana muhalafet Yeni Demokrasi hükümetleri 171,3 milyar Euro borçlanırken, iktidardaki PASOK hükümetleri ise 144,8 milyar Euro borçlandı. 2010 yılında dış borcun GSMH’ya oranı yüzde 142,4 olarak gerçekleşti. Bugün bu oran yüzde 150’yi geçmiş durumda. Yunanistan, 30 yıllık AB üyeliği döneminde 480, 5 milyar Euro faiz ve borç ödemesinde bulundu.
2009’da yüzde 15,4 olan bütçe açığı, 2010 yılında yüzde 10,5 olarak gerçekleşti. 2011’de yüzde 7,5, 2013 sonu itibariyle ise AB ortalaması olan yüzde 3’ün altına çekilmesi planlanıyor. 2010 yılında enflasyon oranı yüzde 4,7 olarak gerçekleşti. 2011’de bu oran yüzde 5’i geçecek. 5 milyon 258’bin 2010 yılındaki resmi işsizlik oranı ise yüzde 15,1. 2011’de bu oranın da yukarılara tırmanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
 
1981 yılında AB üyesi olan Yunanistan, -1,6 ile başladığı büyüme performansını yüzde 4,6’ya kadar çıkarmayı başardı. Krizin ilk belirtilerini verdiği 2008’de yüzde 2 olan büyüme oranı, 2010’da -4,4’e geriledi. 1981’de AB’ye girdiğinde kişi başı milli gelir 4 bin 800 Euro iken, 2008’de bu rakam en yüksek seviyesi olan 20 bin 200 Euro’ya çıktı. 2010’da ise mali kriz sonucu 19 bin 500 Euro’ya geriledi. 2011 yılı için öngörülen rakam ise 19 bin 200 Euro.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Hafta Sonu Hava Sıcaklıklarına Dikkat
 
Karadeniz’de Sea Breeze-2011 Tatbikatı Başlıyor
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Kenya'da Patlama: 20 Yaralı
Kenya'nın başkenti Nairobi'nin merkezinde bir petrol istasyonunda meydana ...
Afganistan'da NATO Helikopteri Düştü
Afganistan'ın doğusunda NATO'ya ait bir helikopterin düşmesi sonucu 2 ...
Makedonya’da Sandık Heyecanı
Makedonya'da halk erken genel seçim için sandık başına gitti.
Lavrov: NATO, Libya’da Kara Operasyonuna İstekli
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’nun Libya’daki operasyonlarının ...
 
 
Türkiye'den Plassnik'e Veto
Türkiye'nin, eski Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'in, Avrupa ...
Kopenhag’da Mehter Yürüyüşü
Türkiye İşadamları Derneği (DATİAD) tarafından organize edilen iki gün ...
Merkel’den BMGK’da Reform İsteği
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde ...
Papa'dan Hırvatistan'ın AB Üyeliğine Destek
Katolik aleminin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Hırvatistan'ın Avrupa ...
 
 
Temsilciler Meclisi’nden Obama’ya Libya Şoku
ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Barack Obama'yı, Libya'ya ABD Kongresi'nin ...
Clinton ve Mehmedyarov Washington’da Bir Araya Geldi
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov, Washington temasları çerçevesinde ...
NATO’dan , Libya’ya Helikopterli Saldırı
NATO’nun Libya’daki hedefleri vurmak için ilk defa helikopterleri kullandığı bildirildi.
Yemen Devlet Başkanı Salih'ten Sesli Mesaj
Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, Devlet Başkanlığı Sarayı'na düzenlenen ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya