|
|
Dijital Ekonomi Zirvesine Doğru
|
|
|
|
|
Türkiye’de e-ticaret’in kalbi 1 Aralık’ta başlayacak olan dijital ekonomi e-ticaret zirvesinde atacak.
İstanbul’da Hilton Convention Center’da 2 gün sürecek bu toplantı yeni yüzyılımızın ticaret sistemiyle ilgili çok önemli bir zirve gerçekleşecek.
Dünyada dijital ortamda yeni bir ekonomi sistemi gelişti, giderek de büyüyor. Hızlı bir şekilde büyüyeceği de eldeki mali verilerden belli.
2,5 milyar internet kullanıcısı olan dünyada yıllık iş hacminin dijital ortamda 10 trilyon dolar olarak açıklanması sanırım bu işin dünyadaki ticaret ve ekonomide ne büyük potansiyel olduğunun ispatıdır.
Bu yüzden dünyada büyük bir e-ticaret mobil iş modelleri meydana gelirken Türkiye’de bu konuda ciddi çalışmalar yapılıyor.
Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı var. Şu an büyük bir çoğunluğu sosyal paylaşım için internet kullanıyor.
Türkiye’de 30 milyar dolara yakın e-ticaret yapıldığına ait rakamların giderek büyümesi bu alandaki pastadan nasibini almak isteyen kuruluşların iştahını kabartıyor.
İnsanlar Türkiye’de artık masa başında internet üzerinden yaparak ihtiyaçlarını karşılamaya alışıyor.
Uçak biletinden, seyahatine, günlük ev ihtiyaçlarından hatta yiyeceği yemeğe kadar internet üzerinden yaptığı siparişle gerçekleştiriyor.
Bu alışkanlık şu an Türkiye’de resmi verilerde bulunan 35 milyon internet kullanıcısının tamamına ulaştığı anda ortaya çıkacak e-ticaret rakamını siz düşünün.
Yurt dışında başlayan ve yıllardır seyahatlerim de gördüğüm e-ticaret uygulaması artık Türkiye’de de ciddi bir iş ticaret potansiyeli olarak yer almaya başladı. 2012’de bu kendini her türlü alanda gösterecek.
Türkiye’nin en büyük alışveriş markaları kendilerini dijital ortama hazırlayacak. Bir alışveriş merkezinde beğendiğiniz ürünün barkodunu cep telefonunuzla resmini çekip siparişinizi internet üzerinden verip evimizin kapısına kadar getirteceğiz.
Türkiye e-ticarette gelebileceği yerle ilgili 1 Aralık’ta yapılacak olan zirve bence çok önemli. Bunu önümüzdeki aylarda ve yıllarda hep birlikte göreceğiz.
Türkiye’de iş dünyası, yatırımcılar, bu işten para kazananlar veya kazanmak isteyenler e-ticarete yatırım yaparken hükümetimizin de bu konuda hem tüketiciyi hem de bu ticareti yapanların haklarını koruyarak kimsenin başının ağrımasına sebep olmayacak, Türk ticaret kurumunun da yeni uygulamalar getirmesi gerektiğine inanıyorum.
Namuslu tüccar, namuslu vatandaş için belki şu an bir sıkıntı olmayabilir. Ama internet üzerinden yapılan alışveriş büyüdükçe kanun dışı beslenen bir takım art niyetli insanların iştahlarının kabaracağı muhakkak.
Bu konuda bu zirveye katılacak ekonomi bakanı Zafer Çağlayan ve özellikle bilim, sanayi ve teknoloji bakanı Nihat Ergin’in e-ticaret’le ilgili yeni uygulama yaptırımları mutlaka kanunlarla kırmızıçizgilerle getireceklerine inanıyorum.