Sivas'ta İnsanlık Dersi

2 Temmuz 2010 Cuma  09:50

İşi icabı 10 gün önce Şefaatli ilçesine giderken yol kenarında yaralı halde yatan bir kartal gören Ünaloğlu, aracından inince kuşun uçamadığını fark etmiş. O günden bu yana kartala evinde bakan Ünaloğlu, "Benim ve arkadaşlarımın dikkatini çekti. Yaralı olduğu için uçamadığını anladım. Hemen aracımıza alarak veteriner hekime götürdüm. Veteriner hekim, karın bölgesinde saçmalardan aldığı yaralardan dolayı kurtlanmalar olduğunu söyledi. Yara yerlerini temizleyerek pansumanını yaptı. Birkaç gün pansuman için özel veteriner hekime götürüp tedavisini yaptırdım. Günlük pansumanını evde kendim yapıyorum" dedi.

Feriz Ünaloğlu ile birlikte eşi ve iki çocuğu da, evin balkonunda kartalı ciğerle besliyor. Ünaloğlu, "İlk günler et yedirmeye çalıştım, yemedi. O yüzden tavuk ciğeriyle besliyorum. Eşim ve iki çocuğumla bakımını yapıyoruz. Çocuklarım ilk günler yaklaşmaktan korkuyorlardı. Şimdi alıştılar ve benden daha çok ilgileniyorlar. Tamamıyla iyileştiğinde doğaya bırakacağım. Fakat yine bilinçsiz kişiler tarafından vurulur endişesi taşıyorum. Yetkililerden bu hayvanları acımasızca öldüren ya da yaralayan kişilerin cezalandırılmasını istiyorum" diye konuştu.

Feriz Ünaloğlu'nun eşi Ferdaniye Ünaloğlu, kartalın bakımının zor olduğunu, güvercin beslemeye benzemediğini ifade ederek, "Balkona koyduk orada bakıyoruz. Evimiz apartıman dairesinin birinci katı olduğu için mahallemizdeki çocukların da dikkatini çekiyor. Yavru kartal olduğu için pek zarar vermiyor. Çok asil bir hayvan, bizler eti önüne koyduğumuz zaman yemiyor biz ağzını açarak yediriyoruz o zaman biraz zor oluyor" şeklinde konuştu.

Ünaloğlu ailesinin yaptığı araştırmaya göre, tedavi ettikleri hayvan bir Anadolu kartalı. Kızıl kartal da denilen bu tür, küçük kartal grubuna giriyor. Tarihteki uluslarda gücü temsil ettiği belirtiliyor. Bu kartal türü, 4 buçuk kilometre yükseklikten 10 bin hektarı tarayabiliyor.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Sivas-ta-Insanlik-Dersi/339809