Irak’taki Muhalafeti Şekillendiren Adam Türkiye’de

3 Temmuz 2010 Cumartesi  09:54

ABD, geçen hafta Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’i Bağdat’a atama kararıyla boşalan koltuğu  Irak ve terör konularında uzaman Francis Ricciardone’ye teslim etmeye hazırlanıyor. ABD Senatosu Dışİlişkiler Komitesi’nde ifade verip ataması onaylandıktan sonra en geç eylül ayına kadar Ankara’daki büyükelçilik görevine başlayacağı tahmin edilen Ricciardone, halen Afganistan’daki ABD Büyükelçiliği’nde maslahatgüzâr olarak görev yapıyor. 

Türkçesi İncirlik’ten
Kısaca “Frank” ismini kullanan 1951 doğumlu Ricciardone, 1973’de ABD’nin en prestijli okullarından Dartmouth Üniversitesi’nden onur derecesiyle mezun olduktan sonra Fulbright bursu ile bir süre İtalya’da öğrenim gördü. 1976’da İran’a giderek öğretmenlik yaptı. 1978’de Dışişleri Bakanlığı’na girinceye kadar da Güneybatı Asya, Avrupa ve Ortadoğu’da sık sık seyahat etti. Fransızca, İtalyanca ve Arapça dışında çok iyi derecede Türkçe konuşan Ricciardone’nin, Türkiye, bakanlıktaki ilk görev yeri. İlk iki döneminde Adana ve Ankara’da bulunan Ricciardone, daha sonra bir kez daha Türkiye’ye tayin oldu. Birinci Körfez Savaşı’nın ardından Nisan 1991’de kurulan Çekiç Güç’te görev aldı. Ricciardone, “Operation Provide Comfort” (Rahat Sağlama Operasyonu) kapsamında Irak’ın kuzeyini Saddam Hüseyin rejiminden korumak için oluşturulan “uçuşa yasak bölgeden” sorumlu Türk ve Amerikalı generallere danışmanlık amacıyla İncirlik’te kalırken, Amerikan ve Türk askerlerine danışmanlık yaptı. Bu arada Türkçe öğrendi. 1995-1999 döneminde ise Ankara’da maslahatgüzâr olarak çalıştı.

Kürtleri koruyan Arabist
Türkiye’nin ABD’den PKK’ya karşı mücadelede destek beklediği döneme denk gelen atama, bir “Arabist” olarak tanımlanan Ricciardone’nin mesleki tecrübesi dikkate alındığında önem kazanıyor. Yeni büyükelçi, Çekiç Güç’ten beri çok yakından bildiği ve defalarca görev aldığı Irak’ta tecrübeli olmasının dışında, bir terör uzmanı. İstihbarat konularında görev yapmış, 11 Eylül sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı’nda oluşturulan kriz masasında da yönetici olarak bulunmuştu. 2009’dan beri Afganistan’da bulunan Ricciardone, 2008’e kadar Mısır, Filipinler ve Palau Cumhuriyetlerinde Büyükelçilik görevi yürüttü.

K. Irak’takileri tanıyor
Clinton Yönetimi’nin 1998’de Saddam muhaliflerine resmen para ve siyasi danışmanlık sağlamaya başlamasının ardından, Ankara’ya döndükten sonra “Irak’ta Geçiş Süreci İçin Özel Koordinatörü” unvanını da alan Ricciardone, eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’ın özel temsilcisi olarak bu görevi yürüttü. Türkiye’nin Kürt meselesi konusunda siyasi çözüme vurgu yapan ve demokratikleştirici bir süreç olarak Ankara’nın AB üyeliğini savunan Ricciardone, Irak’ta ise “demokratik federasyon” fikrini destekliyordu.

Selamünaleyküm
Ricciardone, görev yaptığı ülke halklarıyla kurduğu yakın ilişkilerle de tanınan biri. İki yıldır yürüttüğü Afganistan maslahatgüzarlığı sırasında da bunu gösterdi. Ricciardone, ABD Başkanı Barack Obama’nın 4 Haziran 2009’da yaptığı Kahire konuşmasının ardından büyükelçiliğin internet sitesinde, büyükelçi yerine canlı olarak soruları yanıtlamıştı. Herkesi “Selamünaleyküm” diye selamlayan Ricciardone, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar’dan gelen sorulara da “Herat’a gitmiştim. Karıma ve bana çok konuksever davrandılar” ve “Geçen yıla kadar Kahire büyükelçisiydim. Mısır ve halkı harika” gibi sözlerle başlamış, Hz. Muhammed’in ismini (SAV) ifadesini de ekleyerek anmıştı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Irak-taki-Muhalafeti-Sekillendiren-Adam-Turkiye-de/339884