Tuta'ya Karşı Zirai İlaç Değil Faydalı Böcek Kullanılmalı

15 Temmuz 2010 Perşembe  17:52

Akdeniz bölgesinde domates üretimine büyük zarar veren Tuta Absoluta tehdidi devam ediyor. Hızla yayılan domates güvesine karşı mücadele yöntemleri tartışılırken, çiftçinin zirai mücadeleye öncelik vermeyi düşünmesi ihracatçıyı tedirgin ediyor.

Çiftçinin böyle bir yöntemi seçmesinin ciddi kalıntı problemine yol açacağı belirtiliyor. Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, üreticiyi Tuta ile mücadelede zirai ilaca ağırlık vermemesi konusunda uyardı.

Zararlıya karşı kimyasal madde yerine faydalı böcek kullanılmasının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Satıcı, aksi halde ilaç kalıntısının ihracata Tuta'dan daha fazla zarar vereceğine dikkat çekerek, "Üreticinin domatesin ihraç edilen bir ürün olduğunu, ihracat yolundaki bir tıkanmanın direk kendisini etkileyeceğini unutmaması gerekir." dedi.
Önümüzdeki ay örtüaltı üretiminde güzlük dikimler başlayacak. Tuta'ya sezon sonu yakalanan seracılar, güz döneminde zararlıya karşı nasıl bir mücadele yöntemi izleyeceği merak konusu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan destek gelmemesi halinde çiftçinin, faydalı böcek, tül, feromon tuzaktan oluşan entegre mücadele yerine zirai ilaca sarılacağı belirtiliyor. Mustafa Satıcı, bu durumu hem ihracatta hem de iç piyasada kalıntı sorununa neden olabileceğine dikkat çekti. Önümüzdeki sezon ihracatın olumsuz etkilenmemesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ticaret odaları ve diğer kurumlarla bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını dile getiren Satıcı, "Ama üretici tabi haliyle destek verilmezse yönünü zirai ilaca çevirecek. Bu da hem ihracata darbe vurur hem de ürün fiyatlarını olumsuz etkiler." diye konuştu.
Zirai ilaçla mücadelenin son yöntem olarak kullanılması gerektiğinin altını çizen Satıcı, şöyle devam etti: "Öncelikle seranın fiziki koşulları iyileştirilmeli. Modernizasyonu konusunda gerekenler yapılmalı. Havalandırılması sağlanmalı. Buna ilaveten tuzak ve tül uygulaması da yapılmalı."

Kimyasal mücadelenin bilinçsiz ilaç kullanılmasına da yol açabileceğine işaret eden Mustafa Satıcı, "Hasatla ilaçlama arasındaki süreye uyulmaması ve ruhsatsız ilaç kullanımı artabilir. İlaç kalıntısı olayı zaten zaman zaman yaşanıyor. Bu nedenle risk daha da artabilir. Dolayısıyla zirai mücadeleden kaçınılmasını, entegre yöntem sonuç vermezse zirai ilaç kullanılmasını öneriyoruz." şeklinde konuştu. Satıcı'ya göre, çiftçinin zararlıyla entegre bir şekilde mücadele edebilmesi için destek gerekiyor. Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın üreticiye hem destek vermesi hem de yol göstermesi şart. Faydalı böcek ithalatına da biran önce izin verilmeli.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Tuta-ya-Karsi-Zirai-Ilac-Degil-Faydali-Bocek-Kullanilmali/340822