Antalya'da Tuta Absoluta'ya Karşı Sinekle Mücadele Başladı

2 Ağustos 2010 Pazartesi  17:44

Antalya, sebze üretiminin yüzde 60'ını oluşturan domatesi tehdit eden Tuta Absoluta'yla etkin mücadelesini sürdürüyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Tuta Absoluta'yla mücadele kapsamında ithal edilmesine izin verdiğini ticari ismi 'Nesibug' olan Nesidiocoris Tenuis isimli yararlı böcek, Antalya'da doğada da bulunuyor.
 
Tuta Absoluta'nın yumurta ve larvalarını yiyerek beslenen Nesibug, zararlı olan böceklerin üremesini engelliyor. Nesibug böceğinin, Tuta Absoluta'yla mücadeledeki etkilerini denemek için May-Agro Tohumculuk, Boztepe Köyü'ndeki üretim tesislerinde deneme başlattı.
 
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek için basın toplantısı düzenleyen May-Agro Tohumculuk Fidan Üretim Müdürü Selma Arda, ilk aşamada açık alana ekilen domates fidelerine Nesibug yumurtaları konulduğunu ifade etti. Yumurtadan çıkan Nesibug böceklerinin, Tuta Absoluta'nın çoğalmasını engellediğini ifade eden Arda, zararlının popülasyonunun da düştüğünü belirtti. Tuta Absoluta'yla mücadelede, zararlının doğal düşmanlarının kullanılmasının entegre mücadelenin önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken Arda, bunun için Nesibug yararlı böceğinin en iyi yöntem olduğunu kaydetti.
 
Nesibug böceğinin kimyasal yöntemlere göre daha etkili olduğunu ifade eden Arda, "Tuta absoluta 4 evre geçiriyor. Diğer mücadele yöntemleri sadece 1 evrede etkili. Mesela kimyasal ilaçlar larva döneminde etkili, yumurta ve pupa evresinde yok. Nesibug ise hem yumurta hem de larvaları yiyerek besleniyor." dedi. Nesibug'un, uygulama yöntemini de anlatan Arda, fidelere yararlı böceğin, yumurtaların sevkiyatı öncesinde eklendiğini söyledi. Arda, Nesibug yararlı böceğinin, 6-12 gün arasında bir sürede yumurtadan çıktığını, yaklaşık 1 ay sonunda ise ergin hale geldiğini kaydetti.
 
'DOĞADA BULUNAN BİR BÖCEK'
 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan Nesibug ithalatı yapmak için ruhsat başvurusu yaptıklarını belirten Koopert Biyolojik Mücadele ve Polinasyon Sistemleri Satış ve Pazarlama Müdürü Erdem Akköprü da böceğin zararlı olmadığını belirtti.
 
Nesibug'un hızlı ürediğini anlatan Akköprü, kimyasallara karşı da dayanıklı olduğunu söyledi. Akköprü, Nesibug'un Antalya'da doğada da bulunduğunu ifade etti.
 
Akköprü, "Tesislerde bizim yumurtasını koyduğumuz yararlı böceklerin yanı sıra doğadan da çok sayıda Nesibug geldi. Yapılan denemede, fidelerde bulunan Nesibugların yaklaşık yüzde 90'ı dışardan gelen böcekler." diye konuştu.
 

Toplantıya katılan Antalya İl Tarım Müdürü Bedrullah Erçin de Tuta Absoluta zararlısına karşı faydalı böcek olarak kullanılan Nesidiocoris Tenuis'un, çıplak gözle görülmesinin zor olduğunu söyledi. Tuta Absoluta zararlısı ile mücadelede etkin önlem alınması için çalışmalara devam ettiklerini belirten Erçin, Nesidiocoris Tenuis'un, bunun için kullanılan yeni bir yöntem olduğunu ifade etti.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Antalya-da-Tuta-Absoluta-ya-Karsi-Sinekle-Mucadele-Basladi/341959