ATSO Başkanı Budak Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi

4 Ağustos 2010 Çarşamba  17:26

Temmuz ayında enflasyonun negatif çıkması mevsimlik fiyat düşüşleriyle birlikte ekonomideki canlanmanın yetersizliğine de işaret etmektedir. Esasen Haziran-Ağustos ayları tarım fiyatları nedeniyle enflasyonun düşük olduğu aylardır. Temmuz ayında et fiyatlarındaki artışa rağmen, sebze-meyve fiyatlarında ve giyim fiyatlarındaki mevsimlik düşüş negatif enflasyona neden olmuştur.  
 
ÜFE cephesinde de maliyet enflasyonu baskısı görülmemektedir. Bunda ekonomide canlılığın yeterli düzeyde olmaması, dünya piyasalarında petrol ve emtia fiyatlarında artışın sınırlı kalması ve en önemlisi döviz kurunun düşük seyretmesi etkili olmuştur. Aylardır söylediğimiz gibi bu ortamda dünya gündeminin konusu ekonomin canlanması, ihracat ve istihdam iken, Türkiye’de ekonomi gündeminin enflasyon % 7 mi % 8 mi olacak tartışmasıyla işgal edilmesini yararsız buluyoruz.  
 
Merkez Bankası enflasyon hedeflemesinde faiz oranının enflasyon ve çıktı açığı dışında reel kuru da dikkate alması gerektiği artık anlaşılmıştır. Diğer taraftan dünya genelinde enflasyon sorunu gündemde değilken, ülkemizde % 7-8 enflasyonun et fiyatlarında olduğu gibi yapısal sorunlardan kaynaklandığı da unutulmaktadır. Bir süre önce TÜİK tarafından yayımlanan sanayi, toptan ticaret ve organize ticaretteki çok yüksek yoğunlaşma katsayılarının enflasyonun yapısal niteliği üzerindeki etkisi hiç gündeme gelmemiştir.  
 
Bölgemiz enflasyonunda ise gıda ve alkolsüz içki, eğitim, ulaştırma, konut grubu fiyatlarında aylık artışın daha yüksek olmasına rağmen giyim fiyatlarıyla Türkiye ortalamasına paralel bir sonucun ortaya çıktığı görülmektedir. Gıda fiyatlarının yıllık bazda da Türkiye ortalamasını aşmış olması son aylarda özellikle turizm sezonunun etkisini yansıtmaktadır. Buna karşılık yıllık enflasyon oranı henüz Türkiye ortalamasıyla uyumludur.
 
TÜİK verilerine göre 2010 Temmuz ayı enflasyonu TÜFE’de % 0,48, ÜFE’de ise % 0,16 oranında gerilemiştir. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında % 7,58 üretici fiyatlarında % 8,24 olarak artış göstermiştir.
 
Temmuz ayında en yüksek aylık enflasyon %0,88 ile “eğitim” ve %0,62 ile “ev eşyası” harcama grubunda görülürken, yedi aylık enflasyon artışında en büyük pay sahibi % 26,61 ile “alkollü içecekler ve tütün”, % 6,01 ile “lokanta ve oteller” ve %4,83 ile “ulaştırma” harcama gruplarında olmuştur. Yıllık enflasyon artışında ise yedi aylık enflasyon sıralamasında yer alan harcama grupları değişmemiş, %28,91 ile “alkollü içecekler ve % 10,11 ile “ulaştırma” ve % 9,88 ile “lokanta ve oteller” harcama grupları olmuştur.
 
Bölgemizde TÜFE’deki değişimin aylık % -0,47, yedi aylık % 3,60 ve yıllık % 7,49 olduğu görülmektedir. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesinin, aylık ve yedi aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık bazda ortalamanın altında kaldığı görülse de genel seyrin Türkiye ortalaması düzeyinde olduğu görülmektedir.  
 

Bölgemiz ana harcama gruplarına göre aylık enflasyonda “gıda ve alkolsüz içecekler”, “ulaştırma” ve “eğitim” kalemlerinde, yıllık enflasyonda ise “gıda ve alkolsüz içecekler”, “sağlık”, “ulaştırma”, “eğlence ve kültür”, “lokanta ve oteller” ile “çeşitli mal ve hizmetler”



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/ATSO-Baskani-Budak-Enflasyon-Rakamlarini-Degerlendirdi/342109