Ortino Turizmi Sulak Alanların Kullanılmasına Bağlı

11 Ağustos 2010 Çarşamba  16:06

 

Prof. Erdoğan, açıklamasında, sanayi, işyeri, evsel ve çarpık yapılaşmayla birlikte her geçen gün sulak alanlarda daralma olduğunu belirtti. Erdoğan, eko, biyoçeşitlilik, botanik ve ornito turizminin canlanmasının sulak alanların en güzel şekilde korunmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 1 milyon hektarı aşkın alanda 250 civarında sulak alanın bulunduğunu belirten Erdoğan, "Ülkede en önemli sulak alanlar Manyas, İzmir ve Göksu Deltası'dır. Ülkede uluslararası ölçütlere göre 81 sulak alan var. Bunun 18'i A sınıfı kategorisinde. Avrupa kıtasında bulunan toplam 570 kuş türünün 502'i Türkiye'dedir." dedi.

Sulak alanlar korunmadan, ornito ve eko turizminin canlanamayacağını belirten Erdoğan, ABD başta olmak üzere Kanada, Belçika, İngiltere, Danirmarka olmak üzere ornito turizminin çok yaygın olduğunu anlattı. Dünyada her 10 milyon entelektüel ornito ve eko turizmi tutkununun çok sevdiği kuş türünün fotoğrafını çekmek için bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Ülkemizdeki 81 sulak alan ornito turizmine elverişli. Özellikle Antalya'nın Serik ilçesi Boğazkent ile Manavgat Titretengöl kuş türü zenginliği, kuş gözlemcileri için dünyanın sayılı sulak alanlarından biri. Titreyengöl, dünyanın nadir kuş göç yerlerinden biri. Kuşlar göç yaparken beslenmelerini Titreyengöl ve Boğazkent'te yapıyor. ABD ve Kanada'dan gelen bir turist Boğazkent'te Mahmuzlu kız kuşunun fotoğrafını çekmek için milyon dolarlar harcıyor. Bölgemiz için ornito turizmini çok iyi değerlendirmemiz gerekir." diye konuştu.

Ornito turizmi için sulak alanların korunmasına sahip çıkılması gerektiğini, Avrupa'nın toplamında bulunan 570 kuş türünün 502'sinin Türkiye'de bulunduğu bilgisini veren Erdoğan, bunun 436'sının ise düzenli görüldüğünü, Portekiz'de ise görünen kuş türü sayısının 180 olduğunu kaydetti. Sadece Antalya'da bu rakamın 334 olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ornito turizmini yaygınlaştırmak için festivaller düzenlemeliyiz. Dünyada ornito turizmine ilgi duyan çok doğa tutkunu insan var. Genelde entelektüel turistler. Para harcamaktan çekinmiyorlar. Tek istediği görmeyi çok arzuladığı kuş türünün fotoğrafını çekmek. Böylece ornito turizmiyle birlikte sulak alanların korunması konusunda bilinçlenmiş oluruz. Sulak alanlar korunmadan, ornito turizminden bahsedemeyiz."

Erdoğan, Türkiye'nin 1993 yılında imza attığı Ramsar sözleşmesiyle, 19 önemli, 250'yi aşkın sulak alanın, sözleşmeyle koruma altına alındığını ifade etti.

 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Ortino-Turizmi-Sulak-Alanlarin-Kullanilmasina-Bagli/342513