Marmara’daki olası bir depremin büyüklüğünün 7’den fazla olacağını söyleyen Şengör, “Depremin büyüklüğü maksimum 7.6 olacak. Tabii daha küçük olma olasılığı da yok değil. Ancak büyüklüğün 7’nin altında olması mümkün değil. Tabii her ikisi de İstanbul için bir faciadır. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 7.6 büyüklüğünde deprem olursa Çınarcık’taki faylardan birinin harekete geçme olasılığı da çok yüksek. Yani 7 büyüklüğünde başka bir depremi tetikleyebilir. Yani Çınarcık çukurluğundaki normal faylar harekete geçebilir ve 7 büyüklüğünde ikinci bir deprem yaratabilir. Bu ikinci deprem yine bir başka afete de neden olabilir” dedi.
Depremin tsunami de yaratabileceğini belirten Şengör, “Bir yer kayması bugün olursa Marmara civarındaki sahillere vuracak dalganın yüksekliği 15 metreyi geçiyor. Korkunç bir şey bu. 17 bin sene evvel olmuş bir daha da olmamış. Çok nadir bir olay. Ama yeniden olmayacak anlamına gelmez. Tabii Çınarcık çukurluğunda 7 büyüklüğündeki deprem bu çukurlukta bir başka yer kayması yaratabilir. Bunun da sahilleri vuracak dalga yüksekliği 7 metreyi bulabilir” diye konuştu.
İTÜ Öğretim Üyesi Şengör, sözlerine şu şekilde devam etti:
Bilimadamlarının deprem konusunda uyarıda bulunmaya mecbur olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şengör, “Felaket tellalıyız, çünkü depremin geleceğini haber veriyoruz” diye konuştu.
Celal Şengör, Marmara Denizi’ndeki gaz çıkışlarından depremin önceden tahmin edilebileceğini de söyledi. Prof. Dr. Şengör, “Gazların çıktığı bu çatlaklara detaylı olarak bakabilirsek, depremlerin önceden kestirimi konusunda bir şeyler yakalayabiliriz. Araştırma Marmara’daki petrol ve doğalgaz potansiyelini de belirleyebilecek” dedi.