Aromatik Bitkiler Ekonomiye Kazandırılıyor

15 Ekim 2010 Cuma  11:34

Antalya Ticaret Borsası(ATB)'nın Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) sponsorluğunda tıbbi ve aromatik bitkilerde verim kaybını önlemek amacıyla yürüttüğü 'Kekik, Defne ve Adaçayı Çeşitleri Hasat ve Hasat Sonrası İşlemler için Yenilikçi Model Araştırması ve Pilot Uygulaması Projesi' ile 'Siyah Mersin Projesi' TAGEM proje izleme ve değerlendirme uzmanları tarafından incelendi.
 
TAGEM'den 3 uzmanın katıldığı değerlendirme toplantısında proje ortağı BATEM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Saadet Tuğrul Ay ile Orman Bölge Müdürlüğü'nden bir uzman hazır bulundu. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, birçok proje yürüten ATB'nin 'Kekik, Defne ve Adaçayı Çeşitleri Hasat ve Hasat Sonrası İşlemler için Yenilikçi Model Araştırması ve Pilot Uygulaması Projesi'ni sürdürmek istediğini söyledi. Proje ortağı BATEM bünyesinde kurulun tıbbi aromatik araştırma merkezinin de bu konuda ATB'nin en büyük partneri olacağını kaydeden Çandır, "Şu anki çalışmalarımız bitkilerin doğada tahrip olmadan toplanması ve kaliteli ürün elde edilmesine vesile olacak. Sizlere ve projeyi yürüten arkadaşlara teşekkür ediyorum." dedi.
 
Toplantıda Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Turgut, proje çerçevesinde yürütülen çalışmalar hakkında uzmanlara bilgi verdi. Doğu Toroslar'ın tıbbi aromatik bitkiler açısından zengin bir bölge olduğunu belirten Turgut, bu çerçevede Alanya, Manavgat, Gazipaşa'nın köylerinde köylülere tıbbi aromatik bitkilerinin hasadı sonrasında dikkat etmeleri gerekenleri anlattıklarını belirtti. Doğru işlem yapılırsa tıbbi aromatik bitkilerde kalitenin önemli ölçüde artacağını kaydeden Turgut, "Yanlış işlemlerle uçucu yağ verimi yüzde 40- 50 azalıyor. Bu bitkilerde hijyen de çok önemli. Köylüler bu konuda da eğitiliyor." diye konuştu.
 
EKOLOJİK POTANSİYEL EKONOMİK KAZANCA DÖNÜŞECEK
 
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uzun da toplantıda, ATB'nin yürüttüğü ve TAGEM'in onayladığı siyah mersini ıslah edip, bölgedeki köylülere istihdam sağlayacak proje hakkında bilgi verdi. Projeyi, ATB, Orman Bölge Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi ile özel sektörün birlikte yürüttüğünü belirten Uzun, üretimi ve bakımı kolay, kazancı yüksek olan siyah mersinin pazarlamasının da kolay olduğunu söyledi. Siyah mersinin antioksidan kapasitesinin yüksek olduğunu kaydeden Uzun, çalılık formda bulunan bitkinin kuraklığa, hastalığa ve zararlılara, olumsuz toprak koşullarına dayanıklı, organik tarıma elverişli olduğunu vurguladı. Köylüleri siyah mersinin yetiştirilmesi, bakımı ve hasadı konusunda eğiterek, bir köyde pilot bahçe tesis edeceklerini anlatan Uzun, "Proje ile siyah mersinden meyve ve reçel üretimi yoluyla ekolojik potansiyeli ekonomik kazanca dönüştürmeyi hedefliyoruz." dedi.
 
BÖLGE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ
 
Proje çalışmalarını inceleyen ve değerlendiren TAGEM uzmanları, projelerin bölge ekonomisine önemli katma değer sağlayacağını, bölge halkı için de önemli bir gelir kaynağı olacağını belirtti. Bölgenin doğal florasında bulunan tıbbi aromatik bitkiler ile siyah mersinin değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasının önemini vurgulayan uzmanlar, projelerin kesintisiz olarak devam etmesi gerektiğini kaydetti.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Aromatik-Bitkiler-Ekonomiye-Kazandiriliyor/347226