Kepez'de Klasik Müzik Halkla Buluştu

4 Aralık 2010 Cumartesi  11:20

Klasik müzik dergisi “Andante” adına Yenimahalle Kültür Merkezi'nde yapılan konser, şehrin uzak bölgelerinde yaşayanları klasik müzikle buluşturdu.
 
Açıklamalı konsere Chopin'in bir parçasıyla başlayan piyanist Muhiddin Dürrüoğlu, daha sonra kendi bestelerinden örnekler sundu. Piyanoya 10 yaşında başladığını anlatan Dürrüoğlu, 12 yaşında bestelediği “Yiğidim” ve “Halay” isimli iki eserini, salonu dolduran çok sayıda öğrenci için seslendirdi.
 
Dürrüoğlu'nun ardından sahne alan Borusan Dörtlüsü'nün (Çağ Erçağ-Viyolonsel, Efdal Altun-Viyola, Esen Kıvrak-Keman, Olgu Kızılay-Keman) repertuvarında ise, Burhan Öcal'ın “Eski İstanbul” ve Fazıl Say'ın “Boşanmak” isimli eserleri vardı.
 
Mozart'ın “Türk Marşı” bu kez çok eğlenceli
 
Konserin son bölümünde Dürrüoğlu ve Dörtlü birlikte sahne aldı. Sanatçılar, Ulvi Cemal Erkin'in ardından, Mozart'ın Türk Marşı'na getirdikleri yorumla büyük alkış aldı. Sanatçılar, bu bölümde klasik müzikçiler ile cazcılar arasındaki rekabeti esprili bir sunumla sahneye taşıdı.
 
Konserin ardından çok sayıda öğrenci kulise gelerek, sanatçılarla sohbet etme ve fotoğraf çektirme imkanı buldu. Öğrenciler, “Klasik müziği sıkıcı sanırdık ama tam tersine, konser çok eğlenceliydi” dediler.
 
Dürrüoğlu: “Dünya çapındaki bestecilerimiz ortada”
 
“Bu pırıl pırıl gençleri bizi dinlerken görmek çok büyük motivasyon” diyen Muhiddin Dürrüoğlu, son dönemde gündeme gelen “Dünya çapında Türk kompozitör yok” eleştirisine de cevap verdi. Dürrüoğlu, “Bu abesle iştigaldir; dünya çapında bestecilerimiz ortada. Mesela; Fazıl Say'ın eserleri dünyanın her yerinde çalınıyor, en büyük müzik matbaaları notalarını basıyor” dedi.
 
Türkiye'nin klasik müzikte henüz 100 yılı bile doldurmadığını belirten Dürrüoğlu, “Diğerleri ise 400-500 yıllık gelenekten geliyor. Sovyetler Birliği'ne bakın; bütün yatırımlarını sanata, bilime ve kültüre yaptı. İnsanları aç yaşadı belki ama hepsi piyano çalıyor. En iyi sanatçılarını yurtdışına gönderdiler, onlar da o ülkelerin bestecilerinin eserlerini çaldı” sözleriyle, eleştirinin haksız olduğunu belirtti.
 
Kızılay: “Fazıl Say'ın eseriyle birinci olduk”
 
Borusan Dörtlüsü'nden keman sanatçısı Olgu Kızılay ise, Antalya'nın seyirci potansiyelinin çok yüksek olduğunu, 5 yıl öncesine göre büyük bir değişim gözlemlediğini söyledi. Kızılay da, söz konusu tartışmayla ilgili olarak, “Talihsiz bir açıklama. Türk bestecilerin eserleri dünyada büyük rağbet görüyor. Borusan Dörtlüsü olarak, mayıs ayında New York'ta katıldığımız yarışmada, Fazıl Say'ın eseriyle birinci olduk. Üstelik o yarışmada Bartok, Beethoven gibi bestecilerin eserleri de seslendirilmişti” yorumunu yaptı.
 
Sanat yönetmenliğini Fazıl Say'ın yaptığı, ana sponsorluğunu Volkswagen'in üstlendiği festival, 16 Aralık'a kadar Antalya Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşmaya devam edecek. 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Kepez-de-Klasik-Muzik-Halkla-Bulustu/349295