Çakıcı’dan Özelleştirme Açıklaması

28 Aralık 2010 Salı  17:21

Çakıcı, İşadamları Derneği (İŞAD) yöneticilerini kabul etti. Ziyaret, İŞAD’ın “sorunlara bir çıkış yolu bulunması için başlattığı uzlaşma arayışları” çerçevesinde gerçekleşti.
 
İŞAD Başkanı Metin Şadi ziyarette, Çakıcı’nın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri genel kurula katılarak çok güzel bir konuşma yaptığını kaydederek, bundan duydukları memnuniyeti belirtti.
 
Ülkede 2011’in uzlaşma yılı olması gerektiğini, uzlaşmayla sorunların çözümlenebileceğini anlatan Şadi, “Ülke enteresan bir durumdan geçiyor. 2011’e yönelik olarak ekonomide özelleştirme tedbirleri düşünülürken, bir taraftan da durgunluk var” dedi.
 
Bunlara çıkış yolu bulmaya çalıştıklarını ifade eden Şadi, çıkış için uzlaşma gerektiğini, bu çerçevede girişimde bulunmak amacıyla ziyaretler başlattıklarını söyledi.
 
ÇAKICI
 
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, İŞAD’ın genel kuruluna katıldığını ve görüşlerini onlarla paylaştığını, dernek üyelerinden çok olumlu tepkiler aldığını ifade etti.
 
Ülkenin gidişatından memnun olmadıklarını söyleyen Çakıcı, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir gelişme olmadığını, vatandaşın işsizlik ve maaş alıp alamayacağı belirsizliğini yaşarken işadamlarının da var olma çabasında olduklarını ifade etti.
 
Bugün yapılan icraatlardan kimsenin memnun olmadığını, partizanlık ve ülkede kurumların peşkeş çekilmesinin sürdüğünü, Türkiye’nin paketinde kamu reformu, tarımda tanımlama çalışmaları, bütçe disiplini, borçlanmanın kurala bağlanması gibi önemli noktalar bulunduğunu ifade eden Çakıcı, “Ancak sakıncalı noktalar da var” dedi.
 
Özelleştirmeye hayati alanlar haricinde karşı olmadıklarını ancak bunun usulüne uygun olmasının önem taşıdığını belirten Çakıcı, özelleştirme yasası geçirilmediğini, özelleştirme idaresi veya özelleştirme fonu kurulmadığını, bunlar olmadan özelleştirme adı altında yapılanların ancak “peşkeş çekmek” olacağını kaydetti.
 
Bunların özelleştirmede hayati konular olduğunu ifade eden Çakıcı, halka açmanın da, işçiye devretmenin de özelleştirme olduğunu; nelerin hayati, nerelerde Avrupa’nın uygulamalarına uyulması gerektiğini göz önünde bulundurarak Kıbrıs’a uygun şartlarda bir çalışma yapılması, paketin “Kıbrıslılaştırılması” gerektiğini söyledi.
 
Çakıcı “Bu bir dayatma paketi olmamalı” dedi.
 
Sosyal demokrat bir parti olarak çalışanın ve emeklilerin haklarını savunduklarını ancak gelecekte de kamudaki şişkinliğin daralması ve reel sektörün gelişmesi gerektiğini belirten Çakıcı, bundan sonra yalnız çalışanın değil, yabancı sermaye karşısında işadamının korunmasının da kendileri için bir ödev olduğunu ifade etti.
 
“Bu bir varoluş mücadelesidir” diyen Çakıcı, hem yabancı işçi karşısında yerli işçinin korunması, hem de işadamlarının gelişerek yabancı sermayeye karşı korunmasının hayati olduğunu belirtti.
 
Çakıcı, gelecek dönemde Kıbrıs’ta limanların ve Maraş’ın açılması gibi konuların gündeme gelebileceğini belirterek, bunda Kıbrıslı işçi ve işadamlarının nasıl daha etkin bir konumda olabileceklerinin belirlenmesi gerektiğini ekledi.
 
ERGÜN
 
İŞAD Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Ergün de, yatırım ikliminin iyileşmesi için devletin artık düzenleyici ve denetleyici konuma geçmesi gerektiğini kaydetti.
 
Bugüne kadar özelleştirmeyle ilgili toplumsal çalışma yapılmadığını kaydeden Ergün, bunun fırsat eşitliği yaratacak şekilde olması gerektiğini ifade etti.
 
Kıbrıslı Türk işadamlarının özelleştirmeye taraf olabilmeleri için bir takım düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu belirten Ergün, “Özelleştirme yasası ve özelleştirme idaresine ihtiyaç var” dedi.
 
Ergün, özelleştirmeden gelecek gelirlerin de cari harcamalar için değil iç borç stokunun tüketilmesinde kullanılması gerektiğini ifade ederek, İŞAD olarak bu konulara ilişkin bir çalışma başlattıklarını, önümüzdeki günlerde bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Cakici-dan-Ozellestirme-Aciklamasi/350190