Japonya'da 140 Bin Kişi ‘Nükleer Karantina’da

16 Mart 2011 Çarşamba  10:35

Deprem ve tsunaminin ardından nükleer felaket tehlikesiyle karşı karşıya kalan Japonya’da, nükleer santrallarda meydana gelen patlamalar ve yangınlar, tüm dünyayı korkutuyor. Daha önce 1 ve 3 numaralı reaktörlerinde patlamalar meydana gelen Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı’nın 4 No’lu reaktöründe de dün yangın çıktı. Yangının kontrol altına alınması saatler sürdü. Patlamalar ve yangınlarla birlikte doğaya salınan radyasyon miktarında da büyük artış oldu.
 
‘EVDEN ÇIKMAYIN, PENCERE AÇMAYIN’
 
Japon yetkililer radyasyon seviyesinin normalin 100 katının üzerinde olduğunu açıklarken hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima’daki 30 kilometrekarelik alanda oturan 140 bin kişiden evlerindeki kapı ve pencereleri kapatarak dışarı çıkmamalarını istedi. Edano, “İçerde bekleyin. Lütfen pencerelerinizi ve kapılarınızı kapatarak evlerinize hava girmesini engellemeye çalışın” dedi. Bölgeyi saran maskeli ve özel üniformalı askerler de bir yandan Fukuşima’dan tahliye çalışmalarına devam etti. Tahliye edilenlerin ayaklarındaki ayakkabılar dahi radyasyon testinden geçirildi. Nükleer uzmanları, başkent Tokyo ve çevresinde yaşayan 39 milyon kişinin risk altında bulunmadığını açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, G-8 Zirvesi’nde Japonya’daki doğal felaketle ilgili bir soru üzerine verdiği yanıtta, bu ülkede nükleer riskin hâlâ çok “yüksek seviyede’’ olduğunu söyledi.
 
YABANCI YARDIM EKİPLERİ RADYASYONA MARUZ KALDI
 
Japonya'da bulunan Avustralyalı ve Yeni Zelandalı yardım ve kurtarma ekiplerinin az miktarda radyasyona maruz kaldığı bildirildi.

Ekiplerin, helikopterlerinin, deprem ve tsunami felaketinin ardından meydana gelen patlamalar nedeniyle radyasyon sızıntısı olan Fukuşima nükleer santrali yakınındaki havaalanına zorunlu iniş yapmak durumunda kaldığı, bu yüzden radyasyona maruz kaldıkları belirtildi.

İki ülkenin liderleri, iki Avustralyalı ve iki Yeni Zelandalının üslerine döndüklerinde çok az miktarda radyasyona maruz kaldığının saptandığını, ancak bu miktarın sağlık riski taşımadığını açıkladı.

ARTAN RADYASYON ORANI YÜZÜNDEN REAKTÖRLERDE SOĞUTMA ÇALIŞMALARI YAPAN GÖREVLİLERDEN ÇEKİLMELERİ İSTENDİ

Bu arada Japonya Fukuşima'daki radyasyon seviyesindeki artış nedeniyle acil durum görevlilerinin çekilmesi talimatını vererek, ısı artışı olan reaktörlerdeki soğutma çalışmalarını geçici olarak askıya aldı.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, sıcaklık artışını önlemek için reaktörlere deniz suyu boşaltan görevlilerin çekilmesinden başka seçenekleri bulunmadığını söyledi. Açıklamadan sonra radyasyon seviyesinde düşüş olduğu bildirildi, ancak görevlilerin işlerinin başına dönüp dönemeyeceği henüz açıklık kazanmadı.

SOĞUTMA HELİKOPTERLE YAPILACAK

Öte yandan Japonya savunma güçlerinin, santralin 3 numaralı reaktöründeki yakıt çubuklarını soğutmak için reaktöre helikopterden su dökmeye hazırlandığı belirtildi.
‘Türkler Kanto’yu terk etsin’ çağrısı
Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği, Japonya’da yaşayan Türk vatandaşlarına, Kanto bölgesi dışına çıkmaları çağrısı yaptı. Tokyo Büyükelçiliği, Japonya’da yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik yaptığı “acil ve önemli’’ duyuruda Fukuşima Nükleer Santralı’ndaki sorunun devam ettiği belirtilerek Türk vatandaşlarından, Kanto bölgesi sınırları içerisinde kalmalarını gerektiren önemli bir sebep bulunmayanların bölge dışına çıkmalarını” istendi.
Dışişleri Bakanlığı da Türk vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Japonya'ya seyahatlerini ertelemeleri çağrısında bulundu. Tokyo Büyükelçiliği web sitesine, "http://tokyo.be.mfa.gov.tr" adresinden ulaşılıyor.
Başbakan Kan’ın öfkesi:
Ne halt ediyorsunuz orada!
Japonya Başbakanı Naoto Kan, Fukuşima’daki nükleer patlamayı kendisine bildirmeyen işletmeci firma Tokyo Elektrik’e sert çıktı. Kan, firmaya personelini Fukuşima’dan çekmemesi emrini verdi ve kendisini patlamadan haberdar etmedikleri için “Ne halt ediyorsunuz orada!” sözleriyle tepki gösterdi. Kyodo Haber Ajansı muhabiri, Kan’ın Tokyo Elektrik yöneticisine “Patlamayı televizyondan öğreniyoruz. Ancak Başbakanlığa kimse bir saat boyunca haber bile vermiyor” dediğini aktardı. Ülkenin doğu bölgesinde yaşanan bu gelişmeler üzerine Başbakan Naoto Kan, halkı hem sakinleştirmeye çalıştı, hem de Fukuşima bölgesinde oturanları uyardı. Naoto Kan, bir ara ağlamaklı olduğu “ulusa sesleniş” konuşmasında dört nükleer reaktörden radyasyon yayılmaya devam ettiğini söyledi. Dört gündür devam eden radyasyon salımına dikkat çeken Kan daha fazla sızıntı olması riskinin de bulunduğunu dile getirdi.
 
‘Japonlar gerçeği gizliyor’ iddiası
 
İngiliz The Guardian Gazetesi’nin haberine göre, bağımsız nükleer uzmanları, Japon yetkililerin açıklamalarını şüpheyle karşılıyorlar. Greenpeace çevre örgütü tarafından, deprem ve tsunami felaketleri ardından patlama yaşanan nükleer tesisle ilgili rapor hazırlamakla görevlendirilen John Large adlı uzman, radyasyon ölçümlerine ulaşamadıklarını söyledi. Large, “Japon hükümetinin eylemleri, açıklamalarıyla çelişiyor. 180 bin kişiyi tahliye ettiler, ama hiç radyasyon yok diyorlar. Çernobil’de de öyle olmuştu. Önce ilk başta biraz problem var demişlerdi, sonra facianın gerçek boyutları ortaya çıktı” dedi. Guardian, Wikileaks’in sızdırdığı belgelere dayanarak, Japon hükümetinin geçmişte nükleer kazaları gizlemekle suçlandığını aktardı. Times Gazetesi de, santraldaki patlamaların söylendiğinden daha ciddi olabileceği endişesini manşetine taşıdı.
 
RADYASYON OKYANUSA
 
Dünya Meteoroloji Örgütü, Japonya’da rüzgârın, deprem ve tsunamide hasar gören nükleer tesisteki patlamalardan sonra ortaya çıkan radyasyonu Pasifik’e sürüklediğini açıkladı. Örgütten yapılan açıklamada, Japonya ya da bölgedeki diğer ülkelerin şu anda tehlikede olmadığı belirtildi. Açıklamada, radyasyonun etkisinin okyanusa ilerlemesine rağmen, hava koşullarının değişebileceği uyarısında bulunularak, uydu ve diğer verilerin yakından takip edildiği ifade edildi.
Japon mallarına radyasyon testi
Tayland, Japonya’dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon testi yapacak. Tayland Gıda ve İlaç İdaresi Genel Sekreteri Pipat Yingsarii, testlerin rastgele yapılacağını, önceliği sebze, meyve gibi taze gıdalara vereceklerini belirtti. Pipat, gerekmesi halinde yetkililerin tüm gıda ürünlerine test yapmaya hazır olduğunu da bildirdi.
ABD’de 104 santral tartışılıyor
ABD, Japonya’daki deprem sonrası nükleer santrallarda yaşananları dikkate alarak, ülkedeki askeri amaçlı olmayan 104 nükleer santralın güvenliğini ve planlanan yeni santralları tartışmaya başladı. ABD’de üniversitelerin araştırma ihtiyacı için de 36 test reaktörü var.
Avrupa’dakiler testten geçirilecek
AB Komisyonu, nükleer santralların “stres testi”nden geçirilmesi önerisine sıcak yaklaştı. Avusturya Enerji Bakanı Nikolaus Berlakoviç, Avrupa’daki nükleer santralların depreme dayanıklı olup olmadıklarının anlaşılması için stres testi yapılması çağrısında bulunmuştu.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Japonya-da-140-Bin-Kisi-Nukleer-Karantina-da-/353784