Santrali Betona Gömecekler

19 Mart 2011 Cumartesi  11:35

Patlayan 3 reaktörde havadan soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, “Sonuç alamazsak radyoaktif ışınlardan korunmanın tek yolu bu” dediler. Ancak yetkililer, öncelikle soğutma çalışmalarına devam edileceğini ve başarısız olma durumunda son aşamada nükleer santralının üzerine kum ve çimento dökeceklerini açıkladı.

 

TEHLİKENİN BÜYÜĞÜ YAKIT ÇUBUKLARINDA

Japon uzmanlar, Fukuşima Nükleer Santralı’deki asıl büyük tehlikenin öngörüldüğü üzere reaktörlerde değil, santralda biriktirilen kullanılmış yakıt çubuklarında olduğunu belirtti. Verilere göre, santralda toplam 11 bin 125 litreden oluşan kullanılmış yakıt çubuğu bulunuyor. Ancak en kötüsü, bu yakıtın reaktörlerden 4 kat daha fazla radyoaktif madde içermesi. Pek çok ülke, bu tehlikeyi bilerek nükleer santrallarında kullanılmış yakıt birikimini sınırlandırıyor. Fakat Japonya, ABD gibi, nükleer santrallarda depo olarak kullanılan geçici havuzlarda kullanılmış yakıt çubuğu biriktiriyor. Fukuşima’daki yakıt havuzları gerektiği gibi soğutulamazsa, radyasyon seviyesini tehlikeli şekilde arttırabilir.

 

YETKİLİLER 24 SAAT ÇALIŞIYOR

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santralı’ndaki reaktörlerin soğutulması için zamana karşı yarıştığını söyledi
Japonya'da yaşanan deprem ve tusunami felaketinin ardından baş gösteren Fukuşima Santralı’ndaki nükleer tehlikeyi önlemek için, yetkililer ve görevliler, zamana karşı yarışıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Japonya’nın Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı’ndaki reaktörlerin soğutulması için zamana karşı yarışarak büyük çaba harcadığını söyledi. Fukuşima’nın deprem ve tsunamide hasar görmesinin üzerinden bir hafta geçmesine karşın yetkililer hâlâ nükleer santralın soğutma sistemininin yeniden çalışması için bir güç kaynağı bağlamaya çalışıyor.

 

NÜKLEER TEHLİKE SEVİYESİ 5

Japonya, Fukuşima nükleer reaktöründeki “vaka seviyesi”ni 4’ten 5’e yükseltti. UAEK, Fukuşima’daki vaka seviyesinin, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği’ne göre 5’e yükseltildiğini belirtti. Bu seviyenin, ABD’de “Three Mile Island”da 1979’da meydana gelen nükleer kazayla aynı seviye olduğuna dikkat çekildi. En yüksek seviyesi 7 olarak kabul edilen uluslararası ölçeğe göre, Çernobil’deki patlamanın büyüklüğü de 7 olarak kabul ediliyor.

 

BAŞKENT TOKYO KARANLIKTA

13 milyon kişinin yaşadığı başkent Tokyo karanlığa büründü. Nükleer tesislere 241 kilometre uzaklıkta olan Tokyo, geceleri gündüz gibi aydınlanmasıyla biliniyordu. Ancak deprem, tsunami ve nükleer felaketin ardından ülkede başgösteren enerji sorunu yüzünden hem karanlığa gömüldü, hem de hayalet kent haline geldi. Elektriklerin kesik olduğu kentte, süpermarketlerdeki raflar da boşaldı. Geceleri sokaklar bomboş. Yetkililer halkı mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmama konusunda da uyardı.

 

ÖLÜ SAYISI 6911

Japon yetkililer, deprem ve tsunami felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bin 911 olduğunu, kayıpların ise 10 bini aştığını açıkladı. Tsunami, alıp götürdüğü için kayıpların pek çoğunun bulunmasının imkânsız olduğu belirtiliyor



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Santrali-Betona-Gomecekler/353943