Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Sorunlarını Tartıştı

3 Nisan 2011 Pazar  08:14

Antalya Ticaret Borsası 3. Grup Yaş Meyve ve Sebzeciler Meslek Komitesi, yaş meyve ve sebze ihracatında yaşanan sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirebilmek amacıyla IC Airport Otel'de arama konferansı düzenledi. Yaş meyve ve sebze ihracatında yaşanan sorunlarla ilgili ilk kez düzenlenen etkileşimli arama konferansına, yaş meyve sebze sektöründe ihracat yapan firmaların temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yaş meyve ve sebze ihracatının önceliklerini belirlemek amacıyla arama konferansını düzenlediklerini belirterek, ''İhracatçılardan gelen talepleri gerek yerel gerek Ankara'daki karar vericilere ileterek baskı grubu oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu toplantı vesilesiyle sektörün sıkıntılarını öncelik sırasına göre takip etmek istiyoruz'' dedi.
Çandır, küresel rekabet koşulları ve yüksek girdi maliyetlerine rağmen bürokrasi ve mevzuat yükü altında ihracatı gerçekleştiren ihracatçılara teşekkür etti.
ÜRÜN KALİTESİNDE SIKINTI
Elektronik oylama ile sektör temsilcilerinin sorunlarını yansıttığı toplantıda, sektör temsilcileri, yaş meyve ve sebze sektörünün yaşadığı sorunları önceliklerine göre sıraladı. İhracata uygun kalitede ürün tedarikinin sektörün önemli bir sorunu olduğunu dile getiren ihracatçılar, ''Türkiye'de fiyat istikrarı yok, çiftçi fiyat beklentisi nedeniyle ürünü erken ya da geç hasat ediyor. Bu da ürün kalitesini olumsuz etkiliyor. Tedarikteki fiyat istikrarsızlığı var. Üretici hasat ettiği ürünü ihracatçıya getirilene kadar korunmasında sıkıntı yaşıyor, doğru paketleme olmaması ürün kalitesini azaltıyor'' şikayetini dile getirdi.
İhracatçının en önemli sıkıntılarından birinin de düşük döviz kuru olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, devlet desteğinin zamanlamasını da geliştirdi. İhracatçılar, risk sigortası ve Eximbank uygulama yetersizliğine de dikkati çekti.
İHRACATTA LOJİSTİK SIKINTI
 İhracatta lojistik sıkıntısının de sektörü zora soktuğunu ifade eden ihracatçılar, ihracat nakliyesinde zamanlama, ihracat nakliyesinde soğuk zincir kırılması, nakliye maliyeti istikrarsızlığı, nakliyede Türk bayraklı araçların geçiş izni yetersizliği, gemi ve liman altyapısındaki yetersizlikleri lojistikte yaşanan sorunlar arasında saydı.
ANALİZ MALİYETLERİ FAZLA
Analiz maliyetinin fazlalığına dikkati çeken sektör temsilcileri, karantina uygulamalarını eleştirdi. ''Türkiye'de yapılan analizler burada kalıyor, mesela Rusya'ya giden mal için ayrıca orada analiz yapılıyor'' diyen ihracatçılar, ihracat yapılan AB ülkeleri ve Rusya'nın mevzuatıyla ilgili sorunlar bulunduğunu ifade etti. Sektör temsilcileri, ihracat sigortası yetersizliğine de dikkat çekti.
2023 HEDEFLERİ ORTAYA KONULMAL
 İhracat sonrası sorunların de gündeme geldiği arama konferansında, ihracatta iade, fire ve imha süreci, geri bildirim ve sigorta konusunda yaşanan sıkıntılar tartışıldı. Her sektörün 2023 için hedefleri ve beklentileriyle ilgili simülasyon yaptığına dikkat çeken ihracatçılar, sektörü nelerin beklediğini, hedeflerini yapılacak bir simülasyonla ortaya konmasını önerdi. İhracatçılar, tespit edilen sorunların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletilmesini istedi.
 
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Yas-Sebze-ve-Meyve-Ihracatcilari-Sorunlarini-Tartisti/354673