Merkez Bankası Başkanı'nın İlk İcraatı...

21 Nisan 2011 Perşembe  15:54

Merkez Bankası, yabancı para ve Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını kısa vadeli yükümlülükler için artırdı.
Merkez Bankasının duyurusuna göre, Banka yabancı para için zorunlu karşılık oranlarında da artışa gitti. Banka en son 23 Eylül 2010 tarihinde yabancı para zorunlu karşılık oranını 1 puan artırarak yüzde 10'dan yüzde 11'e çıkarmıştı.

PİYASADAN 1,5 MİLYAR TL NAKİT ÇEKİLECEK
Düzenleme, 29 Nisan 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar, 13 Mayıs 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacak. Böylece, mevcut verilere göre piyasadan yaklaşık 1,4 milyar ABD Doları ve 1,5 milyar Türk Lirası likidite çekilmiş olacak.

KARŞILIK ORANLARI
Yabancı para zorunlu karşılık oranları vadeler itibariyle şöyle oldu:
''- Vadesiz ile ihbarlı DTH ve yabancı para özel cari hesaplarında, 1 aya kadar vadeli, 3 aya kadar vadeli, 6 aya kadar vadeli ve 1 yıla kadar vadeli DTH/yabancı para katılma hesaplarında yüzde 12,
- 1 yıl ve daha uzun vadeli DTH/yabancı para katılma hesapları ile birikimli DTH/yabancı para katılma hesaplarında yüzde 11,
- 1 yıla kadar vadeli (1 yıl dahil) diğer yükümlülüklerde yüzde 12,
- 3 yıla kadar vadeli (3 yıl dahil) diğer yükümlülüklerde yüzde 11,5,
- 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülüklerde yüzde 11.''
Türk lirası zorunlu karsılık oranlarında yapılan düzenlemeye göre, vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar için oran yüzde 15'den yüzde 16'ya, 1 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (1 ay dahil) için de yüzde 15'ten yüzde 16'ya yükseltildi. Bunun dışında kalan diğer yükümlülükler sabit tutuldu.

FAİZ ORANLARI DEĞİŞMEDİ
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yeni başkan Erdem Başçı başkanlığında toplandı.
Banka'dan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, Kurul'un, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi.
Banka böylece politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6,25'te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 1,50'de, borç verme faiz oranını yüzde 9'da, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8'de sabit tuttu.
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede yüzde 0 olarak uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ve yüzde 12 olarak uygulanan borç verme faiz oranı da değiştirilmedi.
Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetin 2010 yılının son çeyreğindeki güçlü artıştan sonra daha ılımlı bir büyüme eğilimine girdiğine işaret ettiği, bununla birlikte iç talebin gücünü koruduğu, dış talebin ise göreli olarak daha zayıf seyrettiği belirtildi.
İstihdam koşullarındaki iyileşmenin sürdüğü, ancak işsizlik oranlarının halen kriz öncesi seviyelerin üzerinde bulunduğu ifade edildi.

PETROL ENFLASYON İLİŞKİSİ
Petrol fiyatlarındaki artışların gecikmeli yansımaları ve baz etkileri nedeniyle enflasyonun kısa vadede yukarı yönlü bir eğilim sergileyeceği, yıl boyunca hedef etrafında dalgalandıktan sonra yılı yüzde 5,5 olan hedefin bir miktar üzerinde tamamlayacağının tahmin edildiği bildirildi.
Merkez Bankası'nın petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışların birincil etkilerine tepki vermeyeceği, fakat ikincil etkileri yakından izleyeceği ve fiyatlama davranışlarında bozulma olmasına izin verilmeyeceği kaydedildi.

TEDBİRLERİN ETKİSİ KREDİ VE İÇ TALEP ÜZERİNDE BELİRGİNLEŞECEK
Merkez Bankası'nın Kasım ayından bu yana aldığı tedbirlerin yılın ikinci çeyreğinden itibaren krediler ve iç talep üzerinde etkilerinin belirginleşmesinin beklendiği belirtilerek, ''Bununla birlikte Kurul, iç ve dış talebi dengeleyerek makro finansal riskleri azaltmak için kısa vadeli yabancı para ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının sınırlı oranda artırılmasının faydalı olacağı değerlendirmesinde bulunmuştur. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından; düşük düzeyde politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağını belirtmiştir'' denildi.
Açıklamada ayrıca, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

BEKLENTİ ANKETİ
Merkez Bankası, nisan ayı ikinci dönem beklenti anketi sonuçlarını açıkladı.
Merkez Bankasının anketine göre, 2011 yıl sonu enflasyon beklentisi nisan ayı ikinci dönem anketinde değişmeyerek, yüzde 6,90 seviyesini korudu. Yıl sonu enflasyon beklentisi nisan ayının ilk dönem anketinde de aynı orandaydı.
Mart ayının ikinci dönem anketinde bu oran yüzde 6,85 olarak gerçekleşmişti.
Yıl sonu cari açık beklentisi ise 53,5 milyar dolardan 55,5 milyar dolara çıktı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Merkez-Bankasi-Baskani-nin-Ilk-Icraati-/355510