Gül: 48 Ülke Alarm Veriyor

9 Mayıs 2011 Pazartesi  11:52

4. Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı, İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konferans başkanlığına seçildi. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ve BM sistemi içinde genel kuruldan sonraki en geniş katılımlı toplantı olma özelliği taşıyan konferans, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un kısa konuşmasıyla başladı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konferans başkanlığına seçildi.
Cumhurbaşkanı Gül, bu konferansın, en az gelişmiş ülkelerin faaliyet programıyla ilgili uygulama aşamalarının, yeni fırsatların değerlendirilmesi, araçların saptanması, en az gelişmiş ülkelerin özel ihtiyaçlarına cevap verebilmek için küresel taahhüdün bir kez daha tekrarlanması, uluslararası destek önlemlerinin aşamalarının belirlenmesini öngördüğünü ifade etti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, uluslararası toplumun dikkatini en az gelişmiş ülkelerin karşılaştığı sorunlara çevirdiği için teşekkür eden Gül, bugün en az gelişmiş ülkelerin dünya nüfusunun neredeyse yüzde 13'ünü oluşturduğunu, ancak küresel ekonomi çıktılarının sadece yüzde 1'inin bu ülkelere gittiğini belirtti.  
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şunları söyledi:
''Bundan da daha kötü bir şekilde, ekonomik ve sosyal anlamdaki gelişmelere rağmen en az gelişmiş ülkeler ve dünyanın geri kalanı arasındaki açık giderek daha fazlalaşmaktadır. Bu açık kendisini gelir, eğitim, çocuk mortalitesi, tarımsal üretim, ihracat performansı ve tüm diğer unsurlarda da göstermektedir. 
1971 yılında 25 en az gelişmiş ülke varken bugün rakam 48'e çıkmıştır. Sadece 3 ülke bu kapsamın dışına çıkmayı başarmıştır. Bu durum, bu şekilde devam edemez ve sürdürülemez. Günde 1 dolardan daha az gelirle yaşayan 1 milyardan fazla kişi varken, uluslararası toplumun geri kalanı bu kişilerin acılarına gözlerini kapatamaz, bunları ihmal edemez. Bu çok alarm verici bir durumdur. Sadece ahlaki açıdan değil, aynı zamanda siyasi açıdan da alarm verici bir durumdur. İletişim çağındayken herkes, dünyanın diğer köşelerindeki yaşam koşullarını takip edebilmekte ve görebilmekte. En az gelişmiş ülkelerin dünyanın geri kalanından her gün uzaklaştığı gerçektir. Aslında bu kısır döngüyü kırmanın zamanın geldiğini ifade etmek lazım.''


BİR MİLYAR HAYATI DEĞİŞTİREBİLİRİZ
Gül'ün konuşmasında öne çıkan ifadeleri şunlar:
Bu 4. Zirve en az gelişmiş ülkelerin önümüzdeki 10 yıl içerisindeki yol haritasını teşkil edecektir.
Konferans sonucunda 'İstanbul Faaliyet Programı' kabul edilecek. Programda en az gelişmiş ülkelerde yaşayan 1 milyardan fazla kişinin günlük hayatlarında bazı değişiklikler yapabilmeliyiz.
G-20'nin bir üyesi ve AB ile katılım müzakerelerini sürdüren bir ülke olarak Türkiye, gerçekten en az gelişmiş ülkelerde fakirlikle mücadele konusundaki çalışmalarda elinden geleni yapmaktadır.
Bütün değerlerimizin ve hedeflerimizin ortak bir zemine oturtulması gerekiyor. Gelecekte en az gelişmiş ülkelerin halklarının çok daha iyi bir noktada olabilmesi için çalışmalarımızı birleştirmemiz lazım.

BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MUN
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansının açılış oturumunda yaptığı konuşmada, 1971'de küresel ailenin en zayıf üyeleriyle ilgili çalışmaların gerekli olduğuna karar verildiğini anımsatarak, bugün 48 EAGÜ bulunduğunu ve bu ülkelerde yaşayan 900 milyondan fazla insanın yarıdan fazlasının günde 2 dolardan az bir gelirle yaşadığını, ekonomik, çevresel, güvenlikle ilgili sorunlardan yoğun olarak etkilendiğini vurguladı.
Ban, ''Sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz ama EAGÜ'lere yardım, yardım olmaktan öte çok mantıklı bir yatırımdır. Birçok mevcut yardım programı ekonomik altyapı ve üretim sektörleri üzerinde duruyor. Ancak birçok az gelişmiş ülke aslında çok önemli bir borç yükü altında. Bu konunun borç veren merciler tarafından tekrar ele alınması gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.
Ban, sözlerini şöyle tamamladı:
''Herhangi bir toplum için en önemli ölçümlerden bir tanesi, en az fırsata sahip gruba nasıl davrandığıyla ilgilidir. Bu, uluslararası alanda da geçerlidir. Şu aşamada sırtımızı dönmememiz, desteğimizi artırmamız lazım. Son 20 yılda gelişmekte olan ekonomilerle ilgili çok önemli ilerlemeler kaydedildiğini görüyoruz. EAGÜ'lerin bundan sonraki kalkınma dalgasını oluşturacağını umuyorum.''

10 YILDA BİR TOPLANIYOR
10 yılda bir düzenlenen konferansa, bu yıl BM'ye üye 192 ülkeden, devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, parlamenterler, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ile sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan, yaklaşık 10 bin kişi katılıyor.
Konferansa, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss'in yanı sıra aralarında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Arnavutluk Devlet Başkanı Bamir Topi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi, Belçika Başbakanı Yves Leterne, Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina, Gürcistan Başbakanı Nika Gilauri'nin de bulunduğu 50 civarında devlet ve hükümet başkanı, 10 başkan yardımcısı, 94 bakan ve 47 uluslararası örgüt başkanı iştirak ediyor.
Konferans, Türkiye'nin katılımcı ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesi, uluslararası platformlardaki itibarı açısından büyük önem taşıyor.

KONFERANSTAN NOTLAR
Konferans dolayısıyla Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nın çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Katılımcılar pek çok arama noktasından geçirilerek, toplantının yapılacağı salona yönlendirildi.
Basın mensupları için Hilton Convention Center'da basın merkezi kuruldu. Gazeteciler, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda açılışı yapılan konferansı, basın merkezinden izliyor.

İKİLİ GÖRÜŞMELER
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile dün akşam heyetler arası ve ikili birer görüşme yaptı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Gul-48-Ulke-Alarm-Veriyor/356378