Cumhuriyet Meclisi’nde Muhalefetten Hükümete Sert Açıklamalar

17 Ekim 2011 Pazartesi  16:29

Meclis Genel Kurulu’nda bir dizi yasa tasarısının geri çekildiğine dair Başbakanlık tezkeresi de sunuldu.
Aralarında “Şans Oyunları, BRTK, Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Sabıka Kaydının Silinmesi, Eczacılık ve Zehirler” gibi tasarılar bulunan yasa tasarıları, yeniden değerlendirilmek üzere geri çekildi.
DENKTAŞ’TAN TEPKİ: “MECLİS AYAKLAR ALTINDA”
Bu sırada söz alan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, daha önce ivedilik alınan bazı tasarıların geri çekilmesini eleştirdi ve “Bu meclisin bu kadar ayaklar altına alınmasına daha ne kadar göz yumacağız?” diye sordu.
Denktaş, “hükümetin bazı tasarıları maaş ödeyecek parayı Türkiye'den alabilmek için gündeme getirdiğini ancak daha sonra geri çektiğini” savunarak, “Kapatın bu meclisi, söyleyin gerek yoktur, tatile sokun, aklımıza geldiği gibi yürüteceğiz memleketi deyin, biz de vatandaş da kurtulsun. Meclis meclis olalı gerçekten böyle şey görmedi. Ben 20 yıldır buradayım görmedim, benden öncekiler de görmedi” diye konuştu.
Serdar Denktaş, hükümet böyle devam edecekse muhalefet için artık mecliste olmanın gereği kalmadığını savunarak, “Buyurun kapatın meclisi, ne isterseniz yapın” ifadelerini kullandı. Denktaş, konuşmasının sonundaki “saygılar” ifadesini de saygı duyulacak bir meclis ortada olmadığı için geri çektiğini söyledi.
ADEM: “KOMİTE BAŞKANI DA BENİMLE AHBAP DİYE GÖREVDEN ALINACAK”
CTP Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem de, “halk iradesinin bu kadar ayaklar altına alındığı bir dönem hatırlamadığını” kaydetti.
Toplumun iradesine bu kadar açık müdahale daha önce olmadığını savunan Adem, maaş ödenmesi için her istenenin yaptırıldığını; bundan utanç duyduğunu kaydetti.
Sonay Adem, komite başkanı Ergün Serdaroğlu’nun geçen günlerde 4 yasa tasarısını gündeme getirdiğini ve iç tüzüğe aykırı olarak görüşülmesini istediğini belirterek, “görüşülmesini CTP engelliyor” dedikleri BRTK ve Sosyal Sigortalar Yasası’nın da gündemde olduğunu, ancak şimdi geri çekildiğini ifade etti.
“İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı’nın kendisiyle ahbap olduğu ve yasaların geçişini ona göre ayarladığı gerekçesiyle” görevden alınacağını savunan Adem, hükümeti öngörüsüzlükle suçladı.
ÇAKICI: “UBP ŞAŞKIN TAVUK GİBİ”
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, ivedilik alınan tasarıların daha sonra geri çekilmesini eleştirdi.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın madem meclisin durumunu eleştiriyor neden nisabın sağlanmasına katkıda bulunduğunu soran Çakıcı, “Muhalefet de samimi olmalı” dedi.
UBP ve hükümetin kendi içinde çatışmalar yaşadığını, milletvekillerinin huzursuz olduğunu savunan Çakıcı, “Anladığımız kadarıyla UBP ne yaptığını bilmeyen şaşkın tavuk gibi dolaşıyor” dedi.
“Formül cebimizde” diyerek göreve gelenlerin bu işi götüremediğini savunan Mehmet Çakıcı, kendileri gibi diğer muhalefetin de hükümete nisap sağlamamasını istedi.
KÜÇÜK: “MECLİS SADECE İKTİDARIN DEĞİL”
Başbakan İrsen Küçük ise, meclisin sadece iktidarın olmadığını, açılmasını iktidar sağlasa da çalışmasına muhalefetin katkıda bulunması gerektiğini belirterek, “Sayın Çakıcı; daha yenidir mecliste, o yüzden konuşmalarını fazla dikkate almam. Bu parlamento geçmişte de muhalefetin desteğiyle çok toplandı” dedi.
İvedilik alınan tasarıların komitelerde bu kadar çok biriktiği başka dönem hatırlamadığını kaydeden Başbakan Küçük, komitelerde hukukçular tarafından farklı yorumlar getirildiği için tasarıları geri çekmek zorunda kaldıklarını açıkladı.
Küçük, ivedi tasarıları yıldızladıklarını ve ona göre bir sırayla ele alınacaklarını belirterek, komitelerin işlerini yapabilmeleri için yurt dışına giden başkanları değiştirme uygulamasının daha önce de başvurulan bir yöntem olduğunu kaydetti.
YORGANCIOĞLU: “UBP ÖNCELİKLERİNİ YETERİNCE BELİRLEMEDİ”
CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin gerçek ivedilikleri meclise getirmesi gerektiğini; topluca ivedi tasarıların geri çekilmesini ilk kez gördüklerini; bunun UBP’nin önceliklerini yeterince belirlememesinden kaynaklandığını söyledi.
Yorgancıoğlu, her yasayı by-pass edecek yöntemler bulunursa durulacak yerin belli olmadığını kaydederek, “Geçmişte bu yanlışlar yapıldı diye ilanihaye aynı yanlışların yapılması doğru değildir. Hükümetin bundan sonra tüm bunları gözeterek ivedilik istemesi lazımdır” dedi.
Hükümetin maaş ödeyebilmek için önceliklerini belirlemesi gerektiğini kaydeden Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin doğruları ve yasaları dikkate almasını istedi.
DENKTAŞ
Yeniden söz alan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, komitelerde kendisinin de görev yaptığını; ivediliklerin yanlış olduğunu her dönem söylediğini kaydetti.
Denktaş, geri çekilen yasaların tek kelime değişmeden yine önlerine geleceğini savundu.
SOYER: “İÇ TÜZÜK DEĞİŞMELİ, DENETİM GÜNÜNÜN ADI GÜNDEM DIŞI OLMAMALI”
CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’in meclis açılırken verdiği meclisin verimliliğiyle ilgili açıklamalarına değinerek, bu açıklamanın doğru saptamaları bulunduğunu; özellikle komite çalışmalarının verimli olmadığını söyledi.
Soyer, genel kurulu verimli kılacak esas unsurun komiteler olduğunu vurguladı ve bazı komitelerin neden toplanmadığını sordu.
Meclis İç Tüzüğü değişikliğinin bir türlü başarılamadığına işaret eden Ferdi Sabit Soyer, Perşembe günleri milletvekillerinin yaptığı konuşmalara “gündem dışı konuşma” denilmesini eleştirdi ve iç tüzüğün değiştirilmesi gerektiğini, ancak bunu bile başaramadıklarını ifade etti.
UBP ve DP’nin bir yıla yakın süren meclis boykotu yaptığı sürede bazı tasarıları muhalefetsiz geçirmek istemedikleri için başkanlık divanında görüşerek dönemin Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu’nun yıldızlı tasarılar uygulaması başlattığını kaydeden Ferdi Sabit Soyer, Meclis Başkanı Bozer’in demecinin doğru olduğunu söyledi.
Soyer, ülkenin onca ihtiyacı varken meclisin bugünkü gündeminde sadece Çevre Yasa Tasarısı’nın bulunmasını da eleştirdi.
“Silihtar Köşkü’nde oturan ikide bir elini uzatıp karıştırırsa ve Türkiye’den ikide birde onu çek, bunu çek diye telkin gelirse siz inisiyatif üretemezsiniz. 26 ile çizgi milletvekilliği yapıyorsunuz” diyen Soyer, meclis iç tüzüğünün bir an önce değişmesini, denetim gününün adının “gündem dışı konuşma” olmaktan çıkarılması gerektiğini vurguladı.
KÜÇÜK: “İVEDİLİKLER İÇİNDE DE BİR SIRALAMA LAZIM”
Yeniden söz alan Başbakan Küçük, görevini süratli yapan komiteleri ayırmak gerektiğini belirterek, “Bazı komitelerde gecikmeler olduğu doğrudur. Geçen yıl 60 yasanın komitelerde kadük olması önemlidir. Bu kadar yüksek bir rakam için önlem almalıydık” dedi.
Yıldızlı tasarı uygulamasının başvurulan bir yöntem olduğunu; toplumun ihtiyaçlarını mantıklı yorumlayıp gerekli önlemleri almak gerektiğini kaydeden Küçük, ivedilikler içinde de bir sıralama gerektiği için yıldızlamanın uygun olduğunu söyledi.
ANGOLEMLİ: “YASALAR YETERİNCE ANLAŞILMADAN SEVK EDİLİYOR”
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, tasarıların tam anlaşılmadan, aceleyle komiteye sevk edildiğini; böylesi toplumu yakından ilgilendiren yasaların aylarca tartışılması gerektiğini, ama bunun yapılmadığını söyledi.
Bakanlar Kurulu’ndan geçen tasarıların yasalara, maliyenin koşullarına uygun olması gerektiğini vurgulayan Angolemli, meclisten geçen yasalara uyulmadığını belirtti ve emniyet kemeri ve sigara yasağıyla ilgili yasaları örnek gösterdi.
Tüm eylemlerin bakanlar sözlerinde durmadığı için yapıldığını savunan Angolemli, tüm çarpık durumların meclis komitelerine yansıdığını; tasarıların içinden çıkılmaz hal alıp bekletildiğini kaydetti.
Angolemli, bazı AB uyumlu yasaların meclisten geçirildiğini ama önce sivilleşme gerektiğini vurguladı.
Hükümetin muhalefeti çağırarak bir konsensüsle işleri yürütmesini, bakanların da verdiği sözlere çok dikkat etmesini isteyen Hüseyin Angolemli, “Sabah beri burada bekliyorum, yararlı bir iş yapalım diye ama görüyorum ki her gün olan şeyler oluyor. Baş sorumlu, 27 milletvekiliyle ipler elinde olan hükümettir. Muhalefet hazırdır” dedi.
AVCI: “YAKICI KONULAR UNUTULUYOR”
ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı da, ülkedeki birçok yakıcı konunun kısa süre tartışıldığını sonra unutulduğunu söyledi.
Avcı, son günlerde Cumhurbaşkanı’nın banka hesaplarının gündem olduğunu; ÖRP’nin meclis kürsüsünden defalarca “nereden buldun yasası”nın geçirilmesini istediğini kaydetti.
Yüzde 50 kayıt dışı bulunan bir ülkede hükümetin 24 saat komiteleri çalıştırarak, kayıt dışılığı önleyecek yasaları meclise getirmesi; kamu alacaklarının bir an önce toplanabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin de meclise gelmesi gerektiğini anlatan Turgay Avcı, hükümetin ülkenin ana sorunlarına eğilmediği görüşünü ifade etti.
Avcı, “Kayıt dışılığı önleyecek, maliyeye para akışı sağlayacak tasarılar buraya gelemiyor. Neden? Bunun hesabını Başbakan vermelidir. Biz muhalefet olarak bunların geçirilmesine hazırız” diye konuştu.
SOYER: “TAŞLA DEĞİL, TV’YLE ÖLDÜRÜLÜYORLAR”
Yerinden söz alan CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “cinsel tercihleri farklı diye tutuklananlar arasında çocukların da bulunduğunu” belirterek, hükümetin polise müdahale etmesini istedi.
Soyer, özetle “İş rezilliğe vardı. Polisi uyarmanız lazım. Avrupa’da cinsel tercihi farklı olan insanların siyasi parti kurup siyasette de etkin oldukları bir çağda bizdeki durum İran ve Suudi Arabistan’a benzedi. Taşla değil, televizyonla öldürüyorlar” diye konuştu.
Meclis Genel Kurulu daha sonra Çevre Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Cumhuriyet-Meclisi-nde-Muhalefetten-Hukumete-Sert-Aciklamalar/361721