Denktaş ve Yorgancıoğlu'ndan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısına Eleştiri

26 Aralık 2011 Pazartesi  18:47

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili ikinci sözü alan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, kayıtlı işçi sayısına bakılırsa geçen yıla göre düşüş görüleceğini, çünkü denetimlerin yetersiz kaldığını söyledi.
Denktaş, kısa konuşmasında, çocukların geleceği için yasanın kötü olduğunu belirterek, ret oyu vereceklerini açıkladı.
YORGANCIOĞLU
CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, UBP’nin toplumsal uzlaşıyla plan ve proje ortaya koymak yerine günü kurtarma adına hareket ettiğini savunarak; bu anlayışla ülkenin düzlüğe çıkamayacağını söyledi.
Yorgancıoğlu, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Temmuz’daki ziyareti sırasında köylerden karşılamaya yolcu taşıyan otobüs şoförlerinin halen paralarını alamadığını; bu insanların sigorta primlerini yatıramadığı için faiz ödemek zorunda kalacağını belirterek, öğrenci taşıyanların da paralarını alamadığını ifade etti. Yorgancıoğlu, “devletin kendi sorumluluğunu yerine getirmediğini ama kendi alacaklarıyla ilgili şahin kesildiğini” savundu.
Sadece bu nedenden dolayı bile UBP Hükümeti’nin istifa etmesi gerektiğini iddia eden Yorgancıoğlu, devletin yükümlülüklerini yerine getirmemesini eleştirdi.
Toplu taşımacılığın neden teşvik edilmediğini, altyapısının neden hazırlanmadığını soran Yorgancıoğlu, hükümeti “günü birlik yaşamak ve günü kurtarmaya çalışmakla” suçladı.
Yorgancıoğlu, Sosyal Sigortalar’ın devletin bir kuruluşu olduğu ve Maliye Bakanlığı’nın bir kuruluşu olan Teftiş Kurulu’nun ise bu kuruluşla ilgili yasa tasarısını inceleyerek, “günü kurtarmaya yönelik” bulduğunu ileri sürdü ve “Zaten amaçları sürdürülebilir bir yapı kurmak değil” iddiasında bulundu.
Bu tasarının primlerin artırılmasını da öngördüğünü belirten Yorgancıoğlu, “Bu tasarı, çalışanların sorumluluklarını artırırken onlara sağladığı menfaatleri azaltıyor” şeklinde konuştu.
Yorgancıoğlu, hükümetin aldığı her tedbirin insanları kayıt dışılığa ittiği görüşünü savunarak, “Hükümetin gecikmeden istifa etmesi gerekir” dedi.
Özkan Yorgancıoğlu, Kayıt dışı yaşamla mücadele konusunda hükümetin neler yapacağını “merakla” beklediklerini ve konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.
“BU YASANIN GEÇMESİ SİSTEMİN KURTULACAĞI ANLAMINA GELMEZ”
Yorgancıoğlu, hükümetin Meclis’te çoğunluğu bulunduğu ve bu yasayı da geçirebileceğini belirterek, “Bu yasanın geçmiş olması, sistemin kurtulacağı anlamına gelmez. Aksine sisteme yatırım yapanların sayısının azalacağı gün gibi ortadadır. Bu nedenle bu yasanın bu haliyle Meclis’ten çıkarılmasının doğru olmadığını bir kez de ben söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.
Bu durumda demokrasinin de yara alacağını savunan Yorgancıoğlu, “Her aybaşı maaş ödemek için bir talimat mı almamız gerekecek? Yani UBP, bunu alışkanlık haline mi getirecek?” sorusunu yöneltti.
Yorgancıoğlu, “UBP’ye düşen görev, palyatif tedbirler yerine kayıt dışı yaşamı kayıt altına almak adına ciddi çalışmalar yapmasıdır” dedi.
Hükümeti “kolaya kaçmakla” suçlayan Yorgancıoğlu, “Elçiliğe rağmen kayıt dışı olanları kayıt altına almaya gücünüz yeter mi? Yetseydi bugünlere gelinmezdi” ifadelerini kullandı.
Yorgancıoğlu, “Bu yasanın toplum nezdinde kabul edilebilir bir yanı yoktur” diyerek hükümeti eleştirirken; “Tasarıyı daha önce de geri komiteye çektiniz ancak yine bildiğiniz ezanı okudunuz” dedi ve hükümetin geri çekse bile, danışma konseyini toplayacaklarının sözünü vermesi gerekeceğini söyledi.
Yasada değiştirilmesi gereken çok şey olduğunu belirten CTP - BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, işsizlik ödeneklerinin normal koşullara getirilmesi gerektiğini söyledi.
Yorgancıoğlu, CTP’nin yasaya olumlu oy vermeyeceğini yineledi ve “ısrar edilip” Meclis’ten geçirilmesi durumunda konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini belirtti.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/-Denktas-ve-Yorgancioglu-ndan-Sosyal-Guvenlik-Yasa-Tasarisina-Elestiri/363920