Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu Başkanı Çerkez

11 Nisan 2012 Çarşamba  18:50

Saner, yasaya göre, bakanlığı tarafından atanması gereken 3 ve yasanın yetkilendirdiği sivil toplum örgütlerinin seçtiği 1 kişi olmak üzere 4 üye dışında; geri kalan 2 üyenin biri muhalefetten olmak üzere Meclis tarafından, 1 üyenin de Cumhurbaşkanlığı tarafından atanacağını söyledi.
Saner, atamaya göre Kurul Başkanlığı’na Cüneyt Çerkez’in, Başkan Yardımcılığı’na Sait Erkmen’in, üyeliklere ise Alper Doğanalp ile Tayfun Nesimoğlu’nun getirildiğini belirtti.
Saner, Elektronik Haberleşme Yasası’yla kurulan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu’nun 1 Mayıs itibarıyla resmen göreve başlayacağını ancak ataması yapılan üyelerin gayri resmi çalışmalarına bugünden itibaren başladığını anlattı.
Saner, kurul üyelerinin tamamlanmasından sonra bir bütün olarak basının önüne çıkılacağını belirterek, kurulun görevlerini; yetkilendirme, denetleme, uzlaştırma, son kullanıcı tüketici hakkını koruma ve bilişim hizmetlerinin rekabet ortamında yapılmasını sağlamak olarak özetledi.
Saner, bilişim sektörünün dünyada son 20 yılda en fazla gelişen sektör olduğuna işaret ederek, hedeflerinin bu alanda “yasakların yasaklanması” olduğunu söyledi.
Önemli olanın sektörde güvenin sağlanması olduğuna dikkat çeken Saner, rekabet ortamının kaliteli hizmet alımına olanak sağlayacağını, rekabetin hizmet kalitesini artırdığının herkes tarafından bilindiğini kaydetti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, sektörün şeffaf, tarafsız, bilime ve bilgiye dayalı çalışması için yapılan düzenlemenin yaşama geçirilmesiyle hizmet kalitesinin artacağını kaydetti.
Saner, ülkede 7 üniversite bulunduğunu, yüzde 76’lık bir üniversite mezuniyeti söz konusu olurken üretime/işe katılımın yüzde 46’larda, cep telefonu kullanımının ise gelişmiş ülkelerdekine yakın yüzde 95’lerde olduğunu anlattı; bir noktada bilişim sektöründe yapılacak sağlıklı düzenlemelerin özellikle istihdamı olumlu etkileyeceğini söyledi.
İKİNCİ FİBER OPTİK
Kurulun oluşmasıyla bilişim sektöründe yapılacak düzenlemeler yanında, bakanlık olarak altyapıya da önem verdiklerini anlatan Saner, Girne-Mersin arasındaki fiber optik kablonun İskele-Hatay arasındaki ikinci fiber optik kabloyla ring haline getirilerek bilişim otoyolları olarak kabul edilen bağlantının yedeklendiğini kaydetti.
Saner, ikinci fiber optik kablonun çekilmesi yanında, dünyada hiçbir ülkede olmayan her eve fiber optik bağlantı hedefinin projelendirildiğini belirterek, bunun gerçekleştirilmesine yönelik tüm gayretin gösterildiğini söyledi.
Saner, ülkede 4G teknolojisine geçilmesine yönelik çalışma başlatıldığını, tüm bunlar yapılırken bir yandan da mevcut sistemin iyileştirilmesinin söz konusu olduğunu anlatarak, Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesinden sonra sendikayla gerekli görüşmelerin tamamlanarak çalışmanın süratle tamamlanacağını kaydetti.
Bilişim sektörünün hızla değişmesi nedeniyle bugün ileri bir adım olarak gündeme gelen pek çok şeyin kısa bir süre sonra geri bir teknoloji olabildiğine işaret eden Saner, buna dünya genelinde SMS (kısa mesaj) gelirlerindeki düşüşü örnek gösterdi.
Saner, ülkede hizmet veren pek çok internet sağlayıcısı bulunduğunu, kurulun oluşmasıyla birlikte Elektronik haberleşme Yasası’na bağlı olarak çıkarılacak tüzüklerle bu alanın da denetim altına alınacağını söyledi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Başkanı Ersan Saner, “yasakların yasaklanmasıyla gerçekten isteyen herkesin her yeri rahatlıkla takip edip edemeyeceği” yönündeki bir soruya karşılık ise, “olaya şu veya bu sitenin izlenmesi veya izlenmemesi olarak bakmadıklarını, güvenlik konusuna önem verdiklerini” söyledi.
ÇERKEZ
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu Başkanı Cüneyt Çerkez de kısa konuşmasında, bilişim endüstrisinin 3.7 trilyon dolar ile en az yatırımla en fazla kar elde edilebilen bir alan olduğuna işaret ederek, bunun ülke için önemli bir açılım olduğunu söyledi.
Çerkez, genç nüfusa sahip bir ülke olarak bilişime insan kaynağı aktarılmasının olumlu sonuçlar yaratacağına işaret ederek, bilişim sektörünün reel sektörün 10 katı hızla büyüğünü kaydetti.
Cüneyt Çerkez, bilişim sektöründeki başarıya Hindistan ve İrlanda’yı örnek göstererek, doğru yönlendirmeyle özellikle hizmet sektöründe ülkenin önemli başarı elde edebileceğini ekledi.
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Bilgi-Teknolojileri-ve-Haberlesme-Kurulu-Baskani-Cerkez/367303