Kuzey Kıbrıs Gelecek Vizyonu Konulu Çalıştayın Sonuç Bildirisi

21 Mayıs 2012 Pazartesi  18:00

12 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirilen çalıştayın sonuç bildirisi, EkoAvrasya Derneği Başkanı Hikmet Eren ve Genel Koordinatör Doç. Dr. Soyalp Tamçelik imzasıyla yayımlandı.
Bildiriye göre, çalıştay neticesinde ortaya çıkan ve katılımcıların “Kuzey Kıbrıs’ın Gelecek Vizyonu” için önerdiği hususlar özetle şöyle sıralandı:
“1 Temmuz 2012 tarihinde askıya alınması beklenen müzakerelerin, 2013 yılı Mart ayında kaldığı yerden değil, ancak farklı çözüm yöntemleriyle başlaması ve sonucunda 2016 yılı itibariyle adada BM’ye üye iki devletli bir yapının ortaya çıkması muhtemeldir.
1 Temmuz 2012 tarihini takiben Kıbrıs sorunundaki gelişmelere bağlı olarak Doğu Akdeniz’de yeni gelişmelerin yaşanması olasıdır. Bu yüzden gerek Türkiye’nin, gerekse KKTC’nin buna hazırlıklı olması ve hatta bu gelişmeleri yönlendirmesi gerekmektedir.
Kapalı Maraş’ın, bir taraftan vakıf arazisi olduğuna dikkat çekilirken, öte yandan KKTC egemenliği altında hem Rumlar hem de Türkler için yerleşime açılması tezat oluşturacaktır. Kapalı Maraş’ın statüsünün, Rumları masada tutmak için bir koz olarak kullanılmaması gerekmektedir.
Kıbrıs’ta iki toplumun, yıllar süren mücadeleden sonra ve kurulu bulunan iki ayrı devlet yapısı ortada dururken, tekrar tek bir devlet çatısı altında bir arada yaşamalarına olan inanç en alt seviyeye inmiştir.
KKTC, Kıbrıs Türkleri için var olmanın, egemen olmanın ve güvenlik içinde olmanın garantisidir. Bu nedenle KKTC'nin yaşatılması geleceğe yönelik bir seçenek olarak ortaya çıkmıştır.
KKTC’nin Türk ve İslâm Dünyası’ndaki devletlerle ilişkilerini geliştirmesi, fiilî tecridin zaman içinde delinmesini sağlayarak, ülkenin tanınmasının yolu açılacaktır.
Doğu Akdeniz’de hemen hemen tüm ülkeleri kapsayacak şekilde ve ciddi miktarlarda hidrokarbon kaynakları bulunduğuna dair sismik araştırma sonuçları kıyıdaş ülkeler arasında işbirliğini ve gaz/petrolün piyasalara ulaştırılmasında karşılıklı bağımlılığı gerekli kılmaktadır.
Hidrokarbonun, Irak ve Libya örneklerinde görüldüğü gibi çatışmaya temel oluşturmaması için gerek ülke içinde, gerekse komşularla paylaşımın hakkaniyet ve hukuka uygun şekilde yapılması gerekmektedir.
Batının, Türkiye’yi bölgede ana arter olarak görme arzusu vardır. Bu arzu fonksiyonalist perspektiften beraberinde yeni fırsatlar getirebilir. Ancak Türkiye ve KKTC’nin kartlarını doğru oynaması gerekmektedir.
Yürütülmekte olan müzakerelerin sonucu ne olursa olsun KKTC’nin etkin ve verimli bir kamu yönetimine ve dinamik/sürdürülebilir bir ekonomiye ihtiyacı vardır.
KKTC’nin kalkınması için turizm en önemli sektörlerden biridir. Kalkınmanın turizm ayağını güçlendirmek için sürdürülebilir turizm ve çevre stratejilerinin uygulanması gerekmektedir.
KKTC’de turizmin yanında yüksek öğretim, temel sektör olarak ele alınmaktadır. Yüksek öğretim sektörünün bu özelliğin korunmasının yanı sıra niteliğin yükseltilmesi ve Türkiye dışındaki ülke gençleri için de cazip hale getirilmesine yönelik yapısal önlemlerin alınması gerekmektedir.”
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Kuzey-Kibris-Gelecek-Vizyonu-Konulu-Calistayin-Sonuc-Bildirisi/368636