Maliye Bakanı Tatar, Sendikalarla Bir Araya Geldi

7 Ağustos 2012 Salı  18:34

Tatar, bu çerçevede, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Öğretmenler  Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) temsilcileriyle görüştü.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, kamuda yetkili sendikaları 16 Ağustos Perşembe saat 10.00’da protokol görüşmesine davet ettiği toplantının başında yaptığı konuşmada, protokol görüşmelerinin başlatılmasına geç kalındığın ancak görüşmenin başlatılması taraftar olduğunu söyledi.

Tüm sıkıntılara karşın Maliye Bakanlığı’nın gelir politikaları bütçe performansı gibi konularda  başarılı olduğunu ifade eden Tatar, Maliye Banlığı ile ilgili tüm rakamların Bakanlığı’nın  web sitesinde güncellenerek yayımlandığını belirtti.

Tatar, devlet gelirlerinde artış yaşandığını ancak emekli sayısındaki artış ve sosyal sigortalarda yaşanan sıkıntı nedeniyle giderlerin arttığını ifade ederek, “Bu da ülkenin gerçeği, ülkenin yapısal bozuklukları, eski dönemlerden gelen bir takım mükellefiyetlerdir“ dedi.

Ersin Tatar, Devlet Planlama Örgütü (DPÖ)’nün açıkladığı 2012’nin ilk altı aylık  hayat pahalılığı rakamı olan yüzde 0.73’in düşük görülebileceğine işaret ederek, “Devlet Planlama Örgütü’nün yetkililerinden bu rakamların nasıl tespit edildiğini açıklamaları kamuoyu önünde rica ediyorum” dedi.

Dünya’da ekonomik krizin devam ettiğini, Kıbrıs Rum Yönetimi’ne Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu yetkililerinin oluşturduğu “Troika”nın Kıbrıs Rum Kesimine borç para verme karşılığında maaşlardan yüzde 10 kesinti” gibi tedbirler alınması koşulu getirdiğini anlatan Tatar, basında acımasız eleştiriler yapıldığını ancak KKTC’de hayat pahalılığının sadece 2011 yılında verilmediğini söyledi.

Tatar, sendikalardan gelecek taleplerin makul olmasının önemli olduğunu belirterek, “Kendi imkanlarımıza göre bir takım artışlar yapabiliriz. Aksi takdirde bunları borçlarla karşılamak bana göre fevkalade yanlış olur” dedi.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, ülkenin mali durumunun diğer ülkelerde alınan tedbirler göz önüne alınırsa yapılan eleştiriler gibi kötü olmadığını da kaydetti.

KAPTAN

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan toplantı başındaki konuşmasında, “bir babanın eşi ve çocuklarına tasarruf tavsiyesinde bulunurken kendisinin de viski açmaması” gerektiğini belirterek, tedbir alınırken makam arabalarının yenilenmesini eleştirdi.

DPÖ rakamlarına göre son dönemde çalışanın alım gücünün yüzde 17.45 gerilediğini, sadece son bir buçuk yılda yüzde 15.45 gerilediğini ileri süren Kaptan, çalışanların farklı sıkıntılarının da bulunduğunu söyledi.

Kaptan, çalışanların geçmişte gıda için maaşının yüzde 30’unu harcarken bugün yüzde 60’ını harcamakta olduğunu iddia ederek, “İnsan artık sadece boğazını düşünüyor” dedi. Ahmet Kaptan, DPÖ’nin hayat pahalılığı artışı hesaplamasını da eleştirdi.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise, yasa gereği sendikalarla görüşmeler için çağrının Maliye Bakanlığı’ndan yapılması gerektiğini anımsatarak, protokol için görüşmelerin başlatılmamasının nedeninin ekim ayında yapılacak olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayından dolayı olduğunu ileri sürdü.

Elcil, kamu çalışanlarının “Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası”nın geçirilmesiyle kamuda yeni işe girenlerin başlangıç maaşlarında yüzde 40 gerileme olduğunu;  bu maaşla ülke koşullarında geçinmenin zor olduğunu belirterek, Tatar’ın Güney Kıbrıs’ı örnek göstermesine “Yıllık 17 milyar gelirleri var onlar üstesinden gelebilir” diyerek karşı çıktı.

Hükümet’in aldığı kararlarla halkın günden güne fakirleştirildiğini savunan Elcil, DPÖ tarafından açıklanan artışın çalışanın kaybettiği satın alım gücünün çok gerisinde olduğunu da söyledi.

Bakanlığın Ankara’dan talimat alarak icraat yaptığını da iddia eden Elcil, “Ülkede üretime dayalı bir ekonomi olması gereken yerde, kara paraya, uyuşturucuya, kadın ticaretine bağlı bir yapıyı ayakta tutmaya çalışıyorsunuz. Kıbrıs türkü üretimden koparılmıştır” dedi.

Elcil, UBP’nin verdiği sözleri yerine getirmeyerek halkın güvenini yitirdiğini iddia etti.

GÖKÇEBEL

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ise toplantı başlamadan yaptığı konuşmada, halkın tek yanlı basın propagandasıyla yanıldığını, kendisinin sendika başkanı olduğu 2 yıl içerisinde BRT’de herhangi bir programa davet almadığını iddia etti.

Maliye Bakanı’nın Güney Kıbrıs’ta alınması öngörülen ekonomik tedbirlerin göstermesine de tepki gösteren Gökçebel, yüzde 10 kesinti yapılması istenen 3600 Euro maaş alan bir öğretmen olmaya razı olduğunu söyledi.

Gökçebel, Türkiye’de yüzde 2.7 çıkan hayat pahalılığının aynı dönemde KKTC’de yüzde 0.73 çıkmasını  sorgulanması gerektiğine işaret ederek, son iki yılda asgari ücrete maaş artışı yapılmazken makam arabalarının yenilenmesini eleştirdi.

KKTC’de büyük şirketlere vergi dairesinin girmediği “sadece çalışandan vergi tahsil edilen bir sistem oluşturulduğunu” savunan Gökçebel, ülkede sosyal adaletin de bozulduğunu ileri sürdü.

Gökçebel, ülke varlıklarının dış sermayeye peşkeş çekildiğin;, gençlerin işsizlik nedeniyle göçe zorlandığını iddia ederek, aslında ekonomik krizin ülkede yapılmak istenenlere kılıf olarak kullanıldığını ifade etti.

AKALIN

Tıp-İş Genel Sekreteri Turgay Akalın ise  işsiz ve ülkeyi terk eden gençlerin sayısının artmakta olduğunu ileri sürerek,  ülkede Türkiye’den gelen yardımlarla ayakta kalan bir sistem yaratıldığını söyledi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Maliye-Bakani-Tatar-Sendikalarla-Bir-Araya-Geldi/371677