KIBATEK 24. Edebiyat Şöleni DAÜ'de Başladı

21 Mart 2013 Perşembe  12:51

DAÜ ve Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) de katkılarıyla düzenlenen şölene, 10’un üzerinde ülkeden 80 edebiyat ve bilim insanının katılımıyla “Edebiyatta Bahar” ve Edebiyatta Kıbrıs” başlıkları altında gerçekleştirilecek şölenin bugünkü oturumları DAÜ’de, yarınki oturumları ise GAÜ’de yer alacak. Cumartesi günü de İskele Belediyesi’nin katkılarıyla İskele’de Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 22.00’de şiir dinletisi yer alacak.
DAÜ Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda bu sabah gerçekleştirilen açılış töreninde, kişisel ve kurduğu SAMTAY Vakfı çatısı altında Kıbrıs Türk Edebiyatı’na yaptığı katkılar ve çalışmaları, KIBATEK’e hizmetleri nedeniyle Sunat Atun ile Kıbrıs Türk Folkloru’na yönelik çalışmaları, belgelenmesine yaptığı katkı nedeniyle Oğuz Yorgancıoğlu’na KIBATEK Hizmet Ödülü, Kıbrıs’ta köklü Türk Edebiyatı olduğunu kanıtlayan, çok yönlü çalışmaları ve edebiyata kazandırdığı bir çok eser nedeniyle Harid Fedai’ye Edebiyat Ödülü takdim edildi.
EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şölenin KKTC’de yapılmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, 10’u aşkın ülkeden 80 kültür-sanat insanının KKTC’deki bir etkinlikte yer almasının ülke açısından önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
“Balkanlar, Avrasya, Kıbrıs, Anadolu bizim köklerimiz demek” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, İsmail Bozkurt başkanlığındaki KIBATEK’in çalışmalarını takdirle izlediğini ifade etti.
Kıbrıs’ın Osmanlı İmparatorluğu yönetimine girmesiyle 1571’de başlayan Türk varlığının 15 Kasım 1983’te bağımsız devletin kurulmasıyla birlikte yepyeni ve gurur duyulacak bir noktaya geldiğini söyleyen Eroğlu, “Bugün tüm kurum-kuruluşları ile bir devlet yapımız olduğu gibi, bir Kıbrıs Türk Edebiyatı’ndan, Kıbrıs Türk kültüründen, Kıbrıs Türk sporundan ve diğer yapılanmalarımızdan da söz ediyorsak bununla ne kadar övünsek azdır” dedi.
Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının emelinin; uluslararası camiada kendi milli ve dini kimliği, kültür- sanat değerleriyle birlikte hak ettiği yeri almak olduğunu kaydederek, Kıbrıs’taki gerçeklerin ortada olduğunu, bunların dikkate alınması halinde adadaki iki devlet arasında bir antlaşamaya varılmaması için hiç bir neden olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biz Kıbrıs Adası’nı bir çatışma noktası olmaktan çıkarıp bir uzlaşı, hoşgörü, barış ve refah diyarı haline getirmek için üzerimize düşeni yapmaya, gereken sorumluluk anlayışını göstermeye hazırız. Yeter ki dostlarımız ve Dünya gerçekleri kavrasın, bir daha 1974 öncesine dönülemeyeceğini idrak etsin” şeklinde konuştu.
Kıbrıs Türk halkının edebiyat alanında 1571’den bu yana pek çok ürün ortaya çıkardığını vurgulayan Eroğlu, şairlerin ve şiirin Kıbrıs Türkü’nün varoluş ve özgürlük mücadelesinde büyük yeri olduğunu ifade etti.
Türk Edebiyatı’nda şiirlere en fazla konu olanlardan birinin de Kıbrıs milli davası olduğunu söyleyen Eroğlu, Türkiye’den ve Kıbrıs’tan pek çok şairin Kıbrıs Türkü’nün mücadele azminin yükseltilmesinde, inançla, kararlılıkla özgürlük mücadelesini devam ettirmesinde büyük etkisi olduğunu söyledi.
Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden İbrahim Zeki Burdurlu’nun Namık Kemal Lisesi’nde okurken kendisinin öğretmenliğini yaptığını kaydeden Eroğlu, lise öğrencisiyken yazdığı Türkiye ve Kıbrıs Türkleri arasındaki bağları anlatan “Vatana Hasretim” isimli şiiri paylaştı.
Eroğlu, “Biz evrensel değerlere bağlı kalarak, global düşünerek yolumuza devam edeceğiz, ama asla kendi öz kültürümüzden, benliğimizden de kopmayacağız dedi.
YILMAZ
DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Yılmaz ise, DAÜ’nün, uluslararası etkinlikleri gururla desteklediğini belirtti.
Yılmaz, düzenledikleri bir çok uluslararası etkinliği, katılımcıların Rum engeliyle karşılaşabilecekleri için basına duyurmadıklarını ifade etti.
Yılmaz, şölenin, Kıbrıs’ın en güzel mevsiminde adına yaraşır bir şekilde gerçekleştirildiğini de vurguladı.
TURAN
KIBATEK Türkiye Başkanı Metin Turan da, Kıbrıslı Türk Şair Özker Yaşın’ın 1940’lı yılları anlatan hatıralarında Türkiye’de Kıbrıslı Türk varlığının tanınmadığına işaret ettiğini hatırlatarak, 2000’li yıllardan itibaren Kıbrıs Türk varlığı ve edebiyatının tanıtılması yönünde KIBATEK çatısı altında dünyanın her coğrafyasında büyük bir atılım gerçekleştirildiğini söyledi.
Turan, KIBATEK’in dergisi olan “Turnalar”ın 50 ülkeye dağıtıldığını vurguladı.
BOZKURT
KIBATEK Başkanı İsmail Bozkurt da, bugünün vakıf için tarihi bir gün olduğunu, 15 yıl önce temelleri atılan KIBATEK’in 24’üncü uluslar arası etkinliğini gerçekleştirdiğini kaydetti.
 KIBATEK’in kuruluş sürecini anlatan Bozkurt, bugün bir vakıf, bir dernek ve 35 ülkede temsilciyle uluslar arası boyutta bir örgüt haline geldiklerini söyledi.
“Bizim işimiz edebiyat, Türkçe” diyen Bozkurt, amaçlarının KKTC yurttaşı yazarları Türk dünyası ve dünyada tanıtmak olduğunu, bu konuda epeyce adım attıklarını söyledi.
Bir ülkeyi tanıtan en önemli tılsımın sanat ve edebiyat olduğuna vurgu yapan Bozkurt, kültür ve sanatın ambargo tanımadığına işaret etti.
Bozkurt, bir üzüntüsünü de dile getirerek, uzun zamandır KKTC ile Türkiye arasında kültür alış-verişini gerçekleştirmediklerini, her iki ülkede de kitapların gümrüklere takıldığını ve uzun işlemler gerektirdiğini kaydetti.
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/KIBATEK-24-Edebiyat-Soleni-DAU-de-Basladi/379754