Sendikal Platform’a üye sendikaların temsilcileri Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Lokali’nde basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, “Bugün UBP’nin yeni oyunlarından birini açıklamak için buradayız” diyerek, “TC-KKTC hükümetleri arasında imzalanan Ekonomik Protokol’da yer alan çalışanların haklarının budanması veya kaldırılması çalışmalarının” sürdüğünü ileri sürdü.
Hükümetin bir yandan özelleştirmelere devam ederken, diğer yandan da çalışanların haklarını budamayı sürdürdüğünü iddia eden Bıçaklı, “Çalışanların kıdem tazminatlarının ellerinden alınması için çalışma başlatıldı” savundu.
Bıçaklı, “masumane tavırlar sergilemekle” suçladığı Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın, uygulamanın 1 Ocak 2013’den sonra işe girenlere yönelik olacağını ifade ettiğine işaret ederek, “Onlar bizim çocuklarımız değil mi? Bizim bunları kabul etmemiz mümkün dedi.
Belli bir tarihten önce veya sonra olmasının bir şey değiştirmeyeceğini, uygulamaya karşı olduklarını kaydeden Bıçaklı, bundan sonraki dönemde de emeklilerin haklarına müdahale edileceği yönünde inançları olduğunu belirtti.
Bıçaklı, bu konularda anayasal ve yasal haklarını kullanmaktan çekinmeyeceklerine işaret ederek, “Bugün dik duruşumuzu anlatmak için bu basın toplantısını düzenledik. Anlamayanlar olursa Anayasal ve yasal haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz. Bu ülke hepimizin. Kimseye babasından miras kalmadı. Eylemlerimiz şiddetlenerek basamak basamak yükselecek” ifadelerini kullandı.
BİLDİRİ
Toplantıda Arslan Bıçaklı’nın konuşmasının ardından Sendikal Platform bildirisini Dev-İş Genel Sekreteri Hasan Felek okudu.
Bildiride, “Çalışanların bin bir mücadele ile kazandıkları haklarının mevcut UBP Hükümeti tarafından geriye götürülmesi ve uygun koşulları buldukları anda yok edilmesine karşı sessiz kalınmayacağını bir kez daha ortaya koymak için kararlılığımızı ifade etme günüdür “ denildi.
UBP Hükümetinin, kıdem tazminatının kaldırılmasıyla ilgili taahhüt altına girdiğini, bu taahhüdün, Türkiye Cumhuriyeti ile yaptıkları programlarda ifade bulmakta ve kıdem tazminatının yok edilmesini içerdiği belirtilen bildiride şöyle denildi:
“2013 – 2015 dönemini kapsayacak devlet işçileri adına bağıtlanmakta olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde kıdem tazminatı konusunda anlaşmazlık ortaya çıktı. UBP Hükümeti, girdiği taahhüde bağlı olarak kıdem tazminatını kaldırmak istemekte. Kıdem tazminatı, bu güne kadar Toplu İş Sözleşmeleri ile kazanılmış en önemli haktır ve hiçbir yasada bu hakkın kullanımıyla ilgili herhangi bir sınırlama olmadığı gibi, Toplu İş Sözleşmesi yapma hakkı; gerek Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası ile, gerekse KKTC Anayasası’nın 54’üncü maddesi ile güvence altına alınmış bulunmaktadır. Çalışanların kıdem tazminatı hakkına karşı yapılan bu saldırı aslında bir anlamda Toplu İş Sözleşmesi yapma hakkına ya da daha geniş anlamda sendikalaşma hakkına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirilmektedir.”
Bildiride, “Çalışanların sendikaları vasıtası ile yıllar içerisinde verdikleri mücadeleler ile kazandıkları haklar karşısında bundan rahatsız olan egemen sermaye kesiminin ve onun sözcüsü durumundaki hükümetlerin, emekçiyi sömürüye devam edebilmek ve kârlarını daha da artırmak için bir yandan var olan sınırlı sendikalaşmayı daha da kötüye götürerek etkisizleştirmek ve giderek sendikasızlaştırma için emekçilerin karşısına değişik engeller koymakta oldukları” savunuldu.
Sendikal Platform ayrıca, sendikal mücadelenin en önemli kazanımlarından olan kıdem tazminatı hakkının kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı bir bütün olarak mücadele ederek, bu hakkın tüm emekçileri kapsayacak şekle getirilmesini sağlamak için mücadelenin artarak, sürdürüleceğini kaydetti.