2. Cumhurbaşkanı Talat: Hayır Demenin de Evet Demeninde Bedeli Var

10 Mayıs 2013 Cuma  14:31

Şu anda ülkede öncelikle çözülmesi gereken sorunun ne olduğunun sorulması üzerine Talat, birden fazla çok önemli sorun olduğunu kaydederek, başta gelen ve herkesi etkileyen sıkıntının ekonomik bunalım olduğunu söyledi. Her kesimden insanların şikayetçi olduğunu kaydeden Talat, bu durumun ayrıca moral bozucu olduğuna ve zaten var olan marazi karakterimize tuz biber ektiğine dikkat çekti.
KANSER HASTALIKLARI
Talat, kanser hastalıklarının artışının da önemli sorunlar arasında olduğunu ve devletin artan kanser vakalarının nereden kaynaklandığını bilimsel olarak araştırmak durumunda bulunduğunu belirterek, halkın çeşitli değerlendirmeleri olduğunu ancak bunların doğru olup olmadığının bilinmediğini kaydetti. Talat, zaman zaman sebzelerdeki ilaç kalıntılarının, baz istasyonlarının, belediyelerin kullandığı ilaçlar ve çam kese böceği mücadele ilaçlarının sorumlu tutulduğuna dikkat çekerek; bu konunun bilimsel araştırmaya muhtaç olduğunu anlattı. Özellikle toprağın analizinin yapılmasının gerektiğini kaydeden Talat, toprağın kimyasının kirlenmiş olabileceğinin iddia edildiğini de hatırlatarak, bunların açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.
TRAFİK SORUNU
Trafik kazalarına da dikkat çeken Talat, polise devriye yapabilecek araçlar alındığını, ancak personel sorununun dikkate alınmadığını kaydederek, bir yıllık istihdam kontenjanının UBP kurultayı için doldurulduğunu, bu yüzden –doktor, hemşire, polis gibi- elzem alanlarda istihdam yapabilmekte sıkıntı yaşandığını kaydetti.
KARŞILIKLI TEK ANLAŞMA
Programa katılan bir vatandaşın güney ve kuzey arasında ödenen sigorta ücretleri arasındaki farkların, geçişlerdeki anlaşmanın eşit şartlarda yapılmış olmadığını gösterdiğini iddia etmesi üzerine 2. Cumhurbaşkanı Talat, konu ile ilgili anlaşmaların eşit şartlarda olmadığının doğru olduğunu, çünkü geçişlerin zaten anlaşmayla sağlanmadığını, tek taraflı uygulama olduğunu ifade etti. Öte yandan mütekabiliyet adına bizim taraftaki sigorta ücretlerinin artırılmasının ise son derece yanlış olacağını kaydetti.
Talat, Yeşil Hat Tüzüğünün bile tek yanlı bir uygulama olduğunu söyleyerek, geçiş kapılarının açılmasında karşılıklı mutabakatla gerçekleşen tek örneğin Yeşilırmak kapısı olduğunu söyledi.
HAYAL
Kıbrıs Cumhuriyetine dönülmesi hususunda ne düşündüğünün sorulması üzerine Talat, 1960 Anayasasındaki haklarımıza sahip çıkılması taleplerinin doğru ve meşru olduğunu ancak Kıbrıs Cumhuriyetine dönmenin hayal olduğunu, bunu Rum tarafının da kabul etmediğini anlattı.
1960 şartlarına dönerken fiilen ayrılmış bu adanın nasıl birleşeceğini soran Talat, gelinen aşamadaki koşullardan örnekler gösterdi ve yapılan onca inşaatın ne olacağını sordu. Bu görüşlerin çıkmaz içerisinde olmamızdan kaynaklandığını söyleyen Talat, 2007 yılında Papadopulos’un 1974’ten sonra kuzeyde yapılan tüm binaların yıkılmasını istediğini hatırlatarak, sorunun geçen onca zamandan sonra bu şekilde çözülemeyeceğini anlattı.
EMPERYALİST ÇÖZÜM
Bir vatandaş sorusu üzerine, sloganların bir tarafa bırakılmasını isteyen Talat, “Kıbrıs sorunu çözülünceye kadar hiçbir şey yapamayız” şeklindeki görüşlerin yanlış olduğunu, “emperyalist çözüm” diyerek ortaya konan çözüm çabalarından kaçmanın da aynı ölçüde yanlış olacağını kaydetti ve “Kıbrıs sorunu çözüldüğünde biz de sosyalist, komünist bir Kıbrıs kuracak değiliz, AB içinde, batı ittifakında bir Kıbrıs kuracağız” dedi.
Sosyalizm için mücadele etmenin başka bir şey olduğuna dikkat çeken Talat, bu amaçla mücadeleye devam edilebileceğini, ancak şimdiki koşullarda çözüm sürecinde kapitalist-emperyalist ülkelerin baskın olduğunu belirterek “Hazırlanışı süreçlerinde Annan Planına evet diyeceksin, ama çözüm dönemecine gelindiğinde, bu emperyalist çözümdür diyerek bundan vaz mı geçeceksin?” diye sordu.
BEDEL ÖDEMEK
Bir çözümde ‘hayır’ demenin de, ‘evet’ demenin de bedeli olabileceğini unutmamak gerektiğini kaydeden Talat, örneğin çözümde yerlerinden ve mülklerinden olacak birçok insanın kendisine düşman kesilebileceğini ve bunun da ödenecek bir bedel doğuracağını ifade etti. Talat, çözüme ‘hayır’ demenin de gün gele bir bedeli olacağını ve örneğin güneydeki ekonomik krizin atlatılması çalışmasında Troykanın tutumunun, bazı çevrelerce, Rum tarafının ‘hayır’ından kaynaklandığının iddia edildiğini anlattı. Görüldüğü gibi statü değişikliğinin her durumda bir bedeli olduğunu kaydeden Talat, bunların iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağı yolundaki bir soru üzerine Talat, daha önümüzde 2 yıl olduğunu ve koşulların her gün değişebileceğine dikkat çekti. Talat “Daha çok var, şu anda bir kararım yoktur” dedi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/2-Cumhurbaskani-Talat-Hayir-Demenin-de-Evet-Demeninde-Bedeli-Var/381567