ATSO Başkanı Budak, Şubat Ayı Enflasyonunu Değerlendirdi

3 Mart 2014 Pazartesi  17:15

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, 2014 Şubat ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,43 olurken, Yİ-ÜFE'de yüzde 1,38 oranında artış gösterdiğini, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,89, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 12,40 olarak gerçekleşmiştiğini bildirdi.
Tüketici fiyatlarının, tarım ve giyim fiyatlarındaki mevsimlik düşüş nedeniyle sınırlı bir artış gösterdiğini ifade eden Budak yaptığı yazılı açıklamada, “Mevsimlik ürünler hariç tutulduğunda, teknik göstergeler enflasyondaki yükseliş trendini ortaya koymaktadır. Ocak ayında Antalya Toptancı Halinde fiyatların gerilemesi TÜFE'ye de yansımıştır. Giyim fiyatlarındaki indirimler dışında domates ve biber fiyatlarındaki yüzde 24 düşüş enflasyonun düşmesine katkı yapmıştır.Tüketici enflasyonunu en fazla yükselten ürünler ise otomobil ve altın fiyatlarındaki artışın yanısıra temel gıda ürünlerindeki yükseliştir. Yağ, bulgur ve pirinç gibi temel gıda fiyatlarındaki mutfak enflasyonu kanalıyla halkın refahını etkileyecek boyuttadır ve tarım sektöründe maliyetlerin düşürülmesine dönük önlemleri zorunlu kılmaktadır. Bu ürünler dışında aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler TÜFE'de yüzde 22,51 ile mandalina, yüzde 16,33 ile salatalık ve yüzde 11,06 ile limon olmuştur” sözlerine yer verdi.
TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 2,29 ile ulaştırma ve yüzde 1,42 ile lokanta ve oteller gruplarında gerçekleştiğini bildiren Budak, açıklamasında şunları kaydetti:
”Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 12,68 ile ulaştırma,yüzde 11,72 ile lokanta ve oteller ve yüzde 10,05 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcama gruplarında ortaya çıkmıştır. Enflasyondaki asıl artış yıllık ÜFE'nin yüzde 12.4'e çıkmasıyla kendisini göstermektedir. Enerji fiyatları ayarlamasının ertelenmesine rağmen kur artışının ÜFE üzerindeki etkisi devam etmektedir. ÜFE artışının tüketici fiyatlarına yansıması iç talepteki gelişmeye bağlı olarak gecikmeli bir biçimde görülecektir. Halen iç talepteki daralma, TÜFE artışını sınırlayıcı etki yapmaktadır. Tarımsal fiyatların çıkarılmasıyla hesaplanan yeni Yİ-ÜFE'de sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,29 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,86 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde -2,97 düşüş ve su sektöründe yüzde 1,66 artış olarak gerçekleşmiştir.Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer mamul eşyalar yüzde 3,72, kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 3,08, motorlu kara taşıtları yüzde 2,93 alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı yüzde -2,97 ve tütün ürünleri yüzde -0,64 bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.”
Bölgede ise TÜFE oranının aylık bazda yüzde 0,5 ve yıllık bazda yüzde 8,19 olarak gerçekleştiğini bilderen Budak, Batı Akdeniz Bölgesi’nin aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üstünde yer aldığını, Antalya ilinin yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi’nin ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artış yüzde 2,36 lokanta ve oteller, yıllık en yüksek artış yüzde 13,36 ile ulaştırma harcama grubunda görüldüğünü ifade etti. Budak, 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi’nin aylık bazda 10'uncu sırada, yıllık bazda 9'uncu bölge konumunda yer aldığını belirtti.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/ATSO-Baskani-Budak-Subat-Ayi-Enflasyonunu-Degerlendirdi/388447