Meclis’in saygınlığı konusunda öngördükleri değişikliklerle milletvekillerinin, eşlerinin ve velayetleri altındaki 18 yaşından küçük çocuklarının mal ve servet beyanlarının seçildikleri ve görevden ayrıldıkları dönemde verilmesinin zorunlu olacağını kaydeden Tufan Erhürman, bunu yapmayan vekilin yemin edip göreve başlayamamasının öngörüldüğünü bildirdi. Erhürman, her iki dönemdeki beyanların Resmi Gazete’de de yayımlanacağını açıkladı.
MİLLETVEKİLLERİ SUÇ İŞLERSE GÖREVDEYKEN DE YARGILANABİLECEK
Anayasa’da öngördükleri değişikliklerden bir diğeriyle, milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarına sınır getirildiğini, suç işlerlerse görevdeyken de yargılanabileceklerini ancak tutuklama olmayacağını söyleyen Erhürman, halen milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı nedeniyle görevdeyken yargılanamadığına işaret etti.
OMBUDSMAN ATAMASI... İDARE, ÇOCUK VE TİCARET MAHKEMELERİ...
Erhürman, Anayasa’da üçüncü grup değişikliklerle Sayıştay, Ombudsman ve Mahkemeler gibi hesap sorma mekanizmalarını güçlendirmeye çalıştıklarını; Sayıştay’ı özerk hale getirmeyi; Ombudsman’ın Yüksek Adliye Kurulu’na başvuracak kişiler arasından 3’ünün Meclis’e gönderilmesiyle Meclis tarafından atanmasını; halen 7’yle sınırlı olan yüksek mahkemedeki yargıç sayısının “en az 9” diye düzenlenmesini ve “idare mahkemesi, çocuk mahkemesi, ticaret mahkemesi, iş mahkemesi” kurulmasını öngördüklerini anlattı.
“BELEDİYE BAŞKANLARI VE MECLİS ÜYELERİ GÖREVDEN ALINABİLECEK”
Tufan Erhürman, ayrıca belediye başkanlarının veya meclis üyelerinin belediye bütçesinin 10’da 1’i oranında zarara yol açtıkları mahkeme kararıyla ispatlanırsa, görev süreleri dolmadan da görevden alınabilecekleri hükmü getirilmesini öngördüklerini açıkladı.
Erhürman, tüm bunlarla yargıda uzmanlaşma ve sürati amaçladıklarını vurguladı.
Meclis Başkanı Siber, Komite Başkanı Akansoy ve üyeler, toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı ve yorumlarını dinledi.
“GEÇİCİ 10. MADDE EFSANE OLDU”
Tufan Erhürman, bir soru üzerine, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün, Anayasa’daki geçici 10. maddenin değişmemesi ancak polisin yasayla sivile bağlanmasını desteklediğini söylediğini belirterek, uzlaşma aradıklarını kaydetti.
Geçici 10. maddede “iç güvenlik gerektirdiği” sürece ifadesi yer aldığını, buna da Meclis’in karar vereceğini belirten Erhürman, Meclis’in polisin sivile bağlanması kararını verebilecek yetkiye sahip olduğunu söyledi.
Erhürman, “Geçici 10. madde yıllardır bir efsane haline geldi” dedi ve polisin sivile bağlanmasının ülkeyi bir anda özlenen sivilleşme ve demokratikleşmeye ulaştırmayacağını ancak bir adım yaklaştıracağını belirtti.
Meclis’ten üçte iki çoğunlukla geçmeyen değişiklik maddelerinin referandum dışında kalacağına da işaret eden Erhürman, Kıbrıs sorununa olası bir çözümü de düşünerek bir an önce KKTC Anayasası’nı değiştirmek istediklerini belirtti ve Anayasa’nın çözüm halinde de Kıbrıs Türk devletinin anayasası olarak uygulamada kalacağına işaret etti.