33. Uluslararası Kitap Fuarı Törenle Açıldı

8 Kasım 2014 Cumartesi  14:51

33. Uluslararası Kitap Fuarı TÜYAP Kongre Merkezinde bugün törenle açıldı. 

Fuarın açılış kurdelesini, Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Dr. Zoltan Balog,  Doğan Hızlan,Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu ile birlikte kesen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, açılış sonrası konuşma yaptı.


Konuşmasına Macaristan’dan gelen misafirlere hoş geldiniz diyerek başlayan ve kendilerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Arıcı,

“Yüzyıllar boyunca derin tarihî ve siyasi ilişkiler kurmuş olan Türk ve Macar halkları, aynı zamanda birbirlerinin kültür, sanat ve edebiyatında da sarsılmaz birliktelikler tesis etmişlerdir. Tarih ülkelerimiz arasındaki güçlü dostluk hissiyatının karşılıklı olduğunu gösteren ve hepsini burada zikretmeye zamanın yetmeyeceği pek çok olaya sahne olmuştur. Bu dostluk ve karşılıklı etkileşimin somut izleri bugün de kültürden sanata, bilimden edebiyata kadar birçok alanda etkisini hissettirmektedir.

Bu doğrultuda, Macaristan’dan gelen İbrahim Müteferrika’nın 1727’de İstanbul’da ilk matbaayı kurması, Macaristan Parlamentosunun 1922 yılında Türk halkının bağımsızlık zaferini ilk kutlayanlar arasında yer alması, 1870’den bu yana Budapeşte’de dünyadaki ilk Türkoloji kürsülerinden birinin faaliyet gösteriyor olması, Macar Türkologların ülkemizde yürüttükleri araştırmalar yoluyla Türk dili, tarihi, kültürü, edebiyatı, coğrafyası, etnografyası ve musikisi için büyük hizmetlerde bulunması ve benzer şekilde 1935 yılında Ankara Üniversitesi’nde bir Hungaroloji Kürsüsü ’nün açılmış olması ve günümüzde de Macar dostlarımızın Gül Baba Türbesi, Türk Kulesi, Kula kulesi, Malkoç Bey Camisi, İdris Baba Türbesi, Ali Paşa Camisi, Paduai Aziz Antal Kilisesi, Süleyman Sultan Camisi ve daha onlarca Türk eserinin korunması ve restore edilmesi için sarf ettiği çaba ve bize verdikleri destek tarihi ve kültürel bağlarımızın ne denli kuvvetli olduğunun göstergesidir.
Ülkelerimiz arasındaki dostluk ve karşılıklı adımların bugün de kültürden sanata, bilimden edebiyata kadar birçok alanda etkisini hissettirmesini temenni ediyorum. Edebiyatlarımız arasındaki bağ da halklarımız arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacaktır.” dedi.



Kitap fuarının Türkiye ve uluslararası önemine de değinen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı,En uzak kültürlerden en yakın toplumlara varıncaya kadar insanları bir araya getiren, birbirlerini daha yakından tanımalarını sağlayan ve sağlam dostluk ve iş ilişkileri kurmalarına vesile olan uluslararası kitap fuarları, bu misyonuyla kültürlerarası diyaloğun önemli bir aracı konumundadır. Ülkemizde de her geçen yıl hem sayısı giderek artan hem de organizasyon kalitesi yıldan yıla daha üst seviyelere çıkan kitap fuarları, doğrudan sektörün itici gücü olarak öne çıkmaktadır. Bu özelliğiyle kitap fuarları, bir yandan okuyucuları kitaplarla ve yazarlarla buluşturan diğer yandan da sektörün önde gelen temsilcilerini bir araya getirerek mevcut duruma ve geleceğe yönelik fikirlerin paylaşıldığı bir platforma dönüşmüştür." dedi 


 
8-16 Kasım tarihleri arasında, Türkiye ve yurt dışından 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen 33. Uluslararası Kitap Fuarı’nda söyleşi, panel, çocuk etkinlikleri ve dinletilerle birlikte 270 etkinlik gerçekleştirilecek.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/33-Uluslararasi-Kitap-Fuari-Torenle-Acildi/392538