Milli Eğitim Şurası Antalya'da Başladı

2 Aralık 2014 Salı  13:20


 
ERDOĞAN'IN KONUŞMASI AYAKTA ALKIŞLANDI
 
19. Milli Eğitim Şurası'nda konuşan Erdoğan, "Eğitim; iş için değil, kariyer için değil, eğitim; bilgiye ve hikmete ulaşmak içindir." dedi, salonda alkış fırtınası koptu.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Antalya'da düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğitimi insan formatlama aracı olarak kullanılmasına bizim tahammülümüz olamaz, aynı şekilde öğrencileri adeta at yarışındaymış gibi birbiriyle yarıştıran sisteme bizim tahammülümüz olamaz Eğitimi sınav kazanma aracı olmaktan çıkartıp öğrencinin kendisni geliştireceği bir alan olmalı. Eğitim; iş için değil, kariyer için değil eğitim; bilgiye ve hikmete ulaşmak içindir." ifadelerini kullandı. Bu sözler salonda alkış tufanı kopardı.
 


Erdoğan, "Malesef bizim gençlerimiz kendi kültürlerini tanımadan yabancı kültürlere bağlanıyor ve yine maalesef kendi kültürünü hakir görüyor. Bu büyük yanlış ve bunu düzeltmeliyiz. Okullar dünyanın neresinde olursa olsun kendi tarihinden utanan bir nesil yetiştiriyorsa orada ciddi bir arıza vardır. Konuşurken İngilizce ve Fransızca aksanı ile konuşmaktan guru duyan kendi toplumuna ait değerleri tahkir eden bir nesil var. Bu gençleri suçlayamayız. 200 yıldır bu sistemi kimse sorgulamıyor bizim en başta bu sorgulammaız gerekiyor eziklik değil öz güveni kazandırmalıyız. Eğitim, Çin'de de olsa gidip alacağız ama kendi bağımızdan kopmayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
 
"EİNSTEİN DESEN TANIRLAR AMA İBNİ SİNA DESEN..."
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Einstein kimdir deseniz? Her gencin diyecek bir sözü vardır. İbni Sina kimdir deseniz? Çoğu bundan habersiz. Yabancı popçuları ezbere sayan, Neşet Ertaş'ı hiç dinlemeyen utanan öğrencilerimiz var." şeklinde konuştu.
 
"DÜNYANIN KALBİ ANTALYA'DA ATACAK"
 
"Küresel ekonominin kalbi Antalya'da atacak. G-20 dönem başkanlığı Antalya'da yapılacak Eğitimin daha kaliteli olması için elimizden geleni yapacağız.
 
Öğretmen niteliği arttırılması gerekiyor. Öğretmenlerin attığı tohumlarız. Eğitim programları tartışılıp kalitesi arttırılacak. Okul güvenliği önemli bir konu. Uyuşturucu sorunu çözülecek. Eğitim öğretim hayat boyu devam eden bir süreçtir. Biri olmadan diğeri olmaz.
 
"İHTİYAÇ KARŞILANMADI"
 
Bizim Hükümeti devraldığımız yıllara kadar çok ciddi bir duraklama yaşandı. 2002 yılında toplam 346 bin derslik vardı. Bu Osmanlı dönemi dahil. Bizim 12 yıllık olan dönemde 235 bin derslik inşaa ettik. Buna rağmen ihtiyaç karşılanmış değil.
 
"HEDEFİ TAM TUTTURAMADIK"
 
Biz kendimize hedef belirledik 70'lik sınıflar için azami 30 olacak diye hedefi belirledik. Çok az bölgede hedefi tutturamadık. Görevi devraldığımızda öğretmenlerin sayısı yeterli değildi, bilgisayarla tanışan öğrenci yoktu.
 
"ANAOKULU SAYISINI ARTIRDIK"
 
76 olan üniversite sayısını 99'a yükselttik. Kütüphane sayılarımızı, bilgisayar sayılarımızı arttırdık. 2002 yılına kadar Türkiye'de 11 Bin anaokul vardı. Sayısını arttırdık. 1 Milyon civarında okullara bilgisayar gönderdik, öğrencilerimize ulaştırdığımız tablet sayısı 737 bine ulaştı.
 
12 yıllık süreçte eğitimin alt yapısına ilişkin köklü reformlar gerçekleştirdik. Eğitimde reform yapmak ne kadar zor sizde görüyorsunuz.
 
"EĞİTİM-ÖĞRETİMDE DEĞERLER DÖNEMİ BAŞLADI"
 
Eğitim Öğretimde değerler dönemi başladı. Dershaneleri öğretmenlerimize saygısızlık olarak gördük. Test ve üniversite imtihanları dershanelerin müfredatına göre hazırlanıyordu. Biz müdahale edince oyun bozuldu. Eğitimin önündeki bütün engelleri kaldırmanın mücadelesini veriyoruz. Maddiyatın eğitimin önüne geçmesini engellemeye çalışıyoruz.
 
"ÜLKEYİ ATEŞE ATMAKTAN KAÇINMADILAR"
 
Bir grup dershaneler uğruna ülkeyi yangın yerine çevirmek istemekten kaçınmadılar. Biz bu çarka çomak sokunca her türlü kirli ithamlara maruz kalacaksınız. Biz buna boyun eğmedik.
 
"ÖĞRENCİYE TAKVİYE YAPILACAK"
 
Hangi öğrencimiz takviye istiyorsa hafta sonları takviye ek derslerle tamamlanacak. Bu kurslar bazı bölgelerde ücretsiz verilmeye başlandı. Dershane sorununu kaldırdık.
 
"YAPILAN HER ŞEY EN İYİSİ İÇİN"
 
Test için, sınav için değil, bilgiye ulaşabilmek için eğitim öğretim. Eğitimi sınav kazanma aracın olmaktan çıkarttık. Yapılan tüm reformlar eğitimde en iyi sistemi oturtmak içindir
 
"SARSILMAZ BİR SİSTEM KURACAĞIZ"
 
Öğrencilerimiz için sarsılmaz bir eğitim sistemi kuracağız. Eğitim, kendi kültür ve medeniyetinden utanan, uzaklaşan bir nesil yetişiyorsa orada talim ve terbiyede sorunlar vardır.
 
"AYRIMI ÖNCE ÖĞRETMEN YAPMAMALI"
 
Bizim gençlerimizi horlamadan nefret suçlarından uzak tutacak eğitim öğretimdir. Değerlere saygılı olmayı da eğitim öğretim sağlayacaktır. Sınıfta ayrımcılığı, din ırk ayrımını önce öğretmen yapmamalı.
 
"KENDİSİ DIŞINDAKİLERİ AŞAĞILAYANLAR VAR"
 
64 yıldır bu ülkede demokrasi mücadelesi veriliyor ve hala başaramadık. Milli İradenin tecelli etmesi için mücadele veriliyor. 2014 yılındayız, 1960 şartlarına göre o günkü zihniyeti taşıyan aktörler görüyoruz. Kendisi dışındaki herkesin düşüncesini aşağılayan insanlar var.
 
"DARBE ÜRÜNÜ KURUMLAR SİYASETE ROTA ÇİZEMEZ"
 
Milli irade seçim sandığında belirlenir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Egemenlik bürokrasinin değildir. Egemenlik Anayasanın da değildir. Egemenlik milletindir. 1964 ülkesinde değiliz. Darbe ürünü kurumlar siyasete hiza vermeye yeltenemez.
 
ARİF VE ALİM SÖZLERİ
 
Üniversiteyi bitirdiği halde kendini 27 Mayıs 1960 tarihinde görenler varsa orada ciddi sorunlar vardır. Türkiye'nin kitap ve kuru bilgi yüklenmiş dogmatik zihinlere değil, özgür yöneticilere ihtiyacı vardır. Alim olabilirsin ama arif olamazsın, asıl olan hem arif ham alim olmaktır."


Antalya'da düzenlenen 19'uncu Milli Eğitim Şurası'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, şuranın hazırlıklarının 11 ilde 2 bin 200 akademisyen ve ilgili kişilerle yapıldığını anlattı. Günün ihtiyaçlarına uygun eğitim süreçlerinden geçilmiş, milli ve manevi değerlere saygılı, insan kaynağının toplumumuz açısından öneminden bahseden Bakan Avcı, "Hızla değişen dünyada her insan ve kurumun kendisini sürekli gözden geçirmesi gerekiyor" dedi.
 
ŞURADA DÖRT ANA BAŞLIK
 
Şuranın dört ana başlıktan oluştuğunu belirten Bakan Avcı, şöyle konuştu:
 
"Şuranın ana başlıkları; öğretim programları, haftalık ders çizelgeleri, öğretmen, eğitim ve yöneticilerin niteliğini artırma ve okulların güvenliği. Özellikle zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla birlikte neleri, hangi yaş gruplarında öğrenmeliyiz, zorunlu eğitimde bir öğrenci ne kadar kimya, fizik, fen öğrenmelidir, öğrencilerimizi uluslararası akranlarıyla daha iyi rekabet edebilir duruma nasıl getirebiliriz? Bunları haftalık ders programlarının sadeleştirilmesi, bazı derslerin ayrı okutulması yerine temel derslerle bütünleştirmesi gibi benzeri sorulara hep birlikte cevap bulacağımıza inanıyorum."
 
DERİNLİĞİNE İŞTİŞARE EDECEĞİZ
 
Öğretmen aday adalarının yetiştirilmesi, öğretmen hizmet içi eğitimi, aday adayların mesleğe seçimi, kariyer sisteminin yapılandırılması gibi konuları çok önemsediklerini anlatan Bakan Avcı, şöyle devam etti:
 
"Bunları derinliğine hep beraber istişare edeceğiz. Okul yöneticilerinin geliştirilmesi, atanma esasları, kapasitelerinin geliştirilmesi.  Okul güvenliği, fiziki mekan yapısı, kapasitesi, eksikler neler, neler yapılmalı, yönetici, öğretmen ve öğrencilerimiz için daha güvenli eğitim ortamları için neler yapılıyor ve yapmalıyız. Ne tür tedbirli almalıyız. Çocuklarımızı her tür kötü alışkanlıklar ve özelikle uyuşturucudan nasıl korumalıyız? Bunların çok önemli olduğuna sizler de katılıyorsunuzdur. Okul zorbalığı, vandalizm, hırsızlık, ihmaller gibi paydaşlara düşen sorumluluklar neler olmalı bu ve benzeri sorunlara çözüm bulmak. İşimizin zor olduğu, ancak bu 5 gün içinde eğitim dünyamıza ışık olacak çok önemli kararlar alacağımızı düşünüyorum."
 
Bakan Nabi Avcı, şuranın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Milli-Egitim-Surasi-Antalya-da-Basladi/392919