DPÖ Mart Ayı Hayat Pahalılığını Açıkladı

5 Nisan 2016 Salı  17:34

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2016 yılı Mart ayı Hayat Pahalılığı oranı / Enflasyon Rakamlarını açıkladı. Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“DPÖ tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınlamaktadır. 2016 yılı Mart ayı Enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre %-0.21, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0.09 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %8.33 değişim gerçekleşmiştir.
Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 230 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 143 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; %64.77 Üzüm (Taze), %41.58 Avokado ve %40.94 Kavun olmuştur. En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; %63.28 Taze Bakla, %46.98 Beyaz Lahana ve %46.10 Maydanoz olmuştur.
Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı aşağıda belirtilen şekilde gerçekleşmiştir:
1.            Giyim ve Ayakkabı          %5.33 artış,
2.            Alkollü İçecekler ve Tütün           %2.51 artış,
3.            Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri %1.84 artış,
4.            Eğlence ve Kültür            %1.72 artış,
5.            Sağlık    %1.45 artış,
6.            Lokanta ve Oteller %0.48 artış,
7.            Gıda ve Alkolsüz İçecekler %2.03 azalış,
8.            Eğitim   %1.04 azalış,
9.            Ulaştırma %0.94 azalış,
10.          Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar %0.30 azalış,
11.          Çeşitli Mal ve Hizmetler %0.14 azalış,
12.          Haberleşme       %0.07 azalış,
 
En yüksek düşüş Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda gerçekleşmiştir. Özellikle taze sebzelerdeki mevsimsel fiyat düşüşleri ile kuru baklagillere ve alkolsüz içeceklere gelen indirimler nedeniyle azalış olmuştur.
Mart ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının aylık ortalaması eksi olmuştur. Döviz kuru düşüşlerinden dolayı Eğitim,Ulaştırma, Konut, Su, Elektrik, Gaz ile Diğer Yakıtlar, Çeşitli Mal ile Hizmetler ve Haberleşme ana grupları eksi değer göstermiştir.
İkinci sırada azalış gösteren Eğitim ana grubu Özel Lise ve Özel Üniversite Ücreti fiyatlarında, döviz kurunda meydana gelen düşüşlerden dolayı eksi değer göstermiştir. Ulaştırma’da; Uçak Ücreti (Ercan-Antalya) ve Otomobil fiyatlarındaki düşüşler, Konut, Su, Elektrik, Gaz ile Diğer Yakıtlar’da; Kira Ücreti ve PVC Pencere fiyatındaki düşüşler, Çeşitli Mal ve Hizmetler’de; Altın Bilezik, Epilasyon Aleti Elektrikli, Şampuan, El ve Vücut Bakım Kremleri ve Losyonlardaki fiyat düşüşleri, Haberleşme’de ise Cep Telefonu, Cep Telefonu Bataryası ve Telsiz Telefonundaki fiyat düşüşlerinden dolayı bu ana gruplarda da azalış meydana gelmiştir.
Fiyat düşüşleri meydana gelen bu altı ana grup ve bu ana grupların Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki etkilerinden dolayı Mart ayı enflasyonu %-0.21 olarak gerçekleşmiştir
 
En çok artış gösteren ana grup Giyim ve Ayakkabı olmuştur. Giyim ve Ayakabıda yaz sezonu ürünlerinin piyasaya gelmeye başlamasıyla artış olmuştur. Bazı sigara ve tütün ürünleri ile alkollü içeceklere gelen zamlar da Alkollü İçecekler ve Tütünde artışa neden olmuştur.
Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri’de Elektrikli Süpürge Toz Alıcı, Kahve Fincanı (Porselen), Elektrikli Mikser; Eğlence ve Kültür’de Magazin ve Dergi (Haftalık), Bilgisayar Diz Üstü (Laptop), Bilgisayar ( Masa Üstü); Sağlık’da İlaçlar ve ameliyat ücreti; Lokanta ve Oteller’de ise Baklava (Hamur Tatlısı), Bulgur Köftesi, Bira (Bardak) fiyatlarındaki artışlardan dolayı bu ana gruplarda yükseliş meydana gelmiştir.
Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer alan 12 ana grubun 6 ana grubunda artış, 6 ana grubunda da azalış olmuştur.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/DPO-Mart-Ayi-Hayat-Pahaliligini-Acikladi/401373