Rum Meclisi'nin ENOSİS Kararının Ardından

19 Şubat 2017 Pazar  16:32

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve heyetleri arasında sürdürülen müzakerelerin sonuna gelinip 5'li konferans ile karara bağlanılması beklenen bir dönemde Rum Meclisi'nin aldığı karar manidardır.

Genel anlamda politika açısından "bir ülkenin sınırlarına dahil olma, birleşme" anlamına gelen ENOSİS ,Kıbrıslı Rumlar tarafından Birleşik Krallık idaresinde bulunan Kıbrıs adasının "Yunanistan'a bağlanması" anlamında kullanılmıştır.

1960 yılında kurulan ortaklık Cumhuriyeti sadece 3 yıl yaşayabilmiş, Kıbrıslı Rumlar anayasa değişikliği yapmak suretiyle Kıbrıslı Türkleri dışlama politikası uygulamışlardır.21 Aralık 1963 Kanlı Noel ile başlayan acı ve gözyaşıyla süren karanlık günler 20 Temmuz 1974'de gerçekleşen Mutlu Barış Harekatı ile sona ermişti.

1968 yılında Birleşmiş Milletler İyi Niyet Misyonu çerçevesinde sürdürülen Kıbrıs Müzakereleri 49 yıldır devam etmektedir. 2004 yılında gerçekleşen Annan Planı Referandumu'nda Türk tarafının EVET Rum tarafının ise HAYIR oyları ile çözüm planı reddedilmişti.

 13 yıl önce referandumda çözüm be barış kararlılığını gösteren Kıbrıs Türk tarafı Rum Meclisi'nin aldığı kararın yok sayılmasını istemesi en doğal hakkıdır. Müzakerelerin sürdüğü çok ciddi bir aşamada, 67 yıl önceki Enosis’in, genç beyinlere hatırlatılarak okullarda anılacak ve kutlanacak olaylar listesine alınması son derece yanlış bir karardır.

BYTURCO KKTC olarak dileğimiz Rum Meclisi'nin almış olduğu bu yanlış kararın bir an önce gözden geçirilerek yok sayılmasıdır.Enosis’in kutlanacağı bir karar Kıbrıs Rum tarafı ile bir antlaşma yapmanın ne kadar zor olduğunu, antlaşma sağlasak bile birlikte yaşamanın çok zorolduğu  gerçeğini de ortaya koymaktadır.



 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Rum-Meclisi-nin-ENOSIS-Kararinin-Ardindan/407697