Kalın: “Türk-Arap İlişkilerini Bozmak İsteyenlere Fırsat Vermeyelim”

20 Haziran 2017 Salı  17:06

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Arap Gazeteciler Evi Derneğinin iftarında, Türkiye’de yaşayan Arap dünyasından gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya geldi. Konuşmasına Türk-Arap ilişkilerinin tarihi geçmişine değinerek başlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği döneminde yaşanan en büyük zihinsel devrimlerden birinin geçmişteki efsanelerin bir kenara bırakılması olduğunu anlattı. Türkler ve Arapların, nasıl bu coğrafyada geçmişte birlikte yaşadılarsa, aynı şekilde bundan sonra da bu coğrafyada ortak bir vizyon ile bir gelecek tasavvuru ile yaşamak zorunda olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, bu vizyonun tekrar kazanıldığını ve somut neticelerinin son 10-15 yılda görüldüğünü ifade etti.
 
“KENDİMİZİ BATI'NIN ÖTEKİSİ OLARAK GÖRMEDİK”
 
“Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkiler, Katar ve Körfez krizi bağlamında yaşanan sorunlar ortaya çıktığında, bunlarla baş edebilecek bir derinliğe ulaşmıştır. Şu günlerde de bölgenin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin önemli analizler yapılması gerekir. Beni en çok üzen şeylerden biri bu coğrafyanın, bilimden, kültürden, sanattan, düşünceden ziyade, şiddetle, terörizmle, savaşlarla, fakirlikle, cehaletle anılır hale gelmesidir” diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Şüphesiz bunda Batı medyasının bu algının inşa edilmesinde oynadığı çok önemli bir rol var. Biz kendimizi hiçbir zaman Batı'nın ötekisi olarak görmedik. Batı'yı da İslam’ın ötekisi olarak algılamadık" değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, bugün bakıldığında geçmişteki sorunların tekrar gündeme getirildiğini, tekrar bölme, parçalama politikalarının işler hale getirilmeye çalışıldığını söyledi.
 
TÜRK VE ARAP MEDYASI İLİŞKİLERİ
 
Bu coğrafyanın bin yıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en büyük düşünürlerinin, filozoflarının, şairlerinin, sanatkârlarının yetiştiği, dünyaya adeta ışık saçtığı bir coğrafya olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Dolayısıyla bu oryantalizmin birtakım özcü iddialarını bir kenara bırakarak, bizim kendi coğrafyamızın gerçek değerleri üzerinde yeniden kafa yormamız gerekiyor. Oryantalistler ne diyordu? 'Ortadoğu'nun bugün bu halde olmasının sebebi, Müslümanların inancından kaynaklanır. Hatta kutsal kitaplarından kaynaklanır.' Hâlbuki daha önce yüzlerce yıl, kültür, bilim, sanat, düşünce, ekonomi, adalet, siyaset üretebilmiş, dünyanın en güzel şehirlerini inşa etmiş bu coğrafyanın insanları, bunu da bugün çok rahatlıkla yapabilirler, bunun önünde hiçbir engel yok. Yeter ki biz kendi değerlerimizi doğru şekilde anlayalım, bugüne taşıyalım, yarını inşa edecek birer unsur haline onları getirebilelim" değerlendirmesinde bulundu.
 
“İŞİN HAKİKATİ BÖYLE DEĞİL”
 
Burada medyaya çok önemli bir rol düştüğüne dikkati çekerek, Türk ve Arap medyası arasındaki ilişkilere değinen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Bugün en büyük sorunlarımızdan bir tanesi, Türk ve Arap medyasının birbirleriyle direkt konuşmaktan ziyade, bakıyorsunuz bazen Londra, Paris, Tokyo, Washington üzerinden konuşma ihtiyacı hissetmesi. Hâlbuki bu kanallarımız bizim açık. Eğer Riyad’da bir hadise olduysa, bir Türk gazeteci bunun haberini direkt Riyad’dan alabilmeli. Aynı şey tersinden de geçerli ama işin hakikati böyle değil. Bugün bakıldığında haberin akışından, haberin hikâye haline getirilmesine kadar birtakım ara kategorilerin, perdelerin devreye girdiğini, hakikati çok başka şekilde ortaya çıkarmaya başladığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.
 
"İNŞA EDİLMEK İSTENEN BİR ALGI VAR"
 
Batman’da PKK terör örgütünün saldırısında müzik öğretmeni Aybüke Yalçın’ın hayatını kaybettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Kaç Batı medyası Aybüke’nin hikâyesini anlatabildi? Hiçbiri ismini bile zikretmedi. Neden? Çünkü bir müddettir PKK ile ilgili inşa edilmek istenen bir algı var. O algı da ne? 'DEAŞ barbarlarına karşı savaşan özgürlük savaşçıları.' Onun Suriye kolu üzerinden YPG ve PYD üzerinden bir PKK romantizminin, bir terörün estetize edilmesi çabasının hayata geçirildiğini görüyoruz. Niye? Çünkü orada izlenen politikaları meşrulaştırmak için 'iyi pazarlanmış, iyi kurgulanmış' bir PKK, PYD, YPG algısına ihtiyaç var. Bunu da tabii ki medya üzerinden yapıyorlar" dedi.
 
LONDRA’DA YAŞANAN TERÖR SALDIRISINA DEĞİNDİ
 
Londra’da dün gece meydana gelen terör saldırısına da değinen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Baktığınız zaman bunun bir terör saldırısı olmasından ziyade, yalnız hareket eden, tek başına kurt imajının öne çıkacağını göreceğiz. Yine Müslümanlar söz konusu olduğunda bir anda sistematik bir hikâye haline getirilen, onlarca platformda tekrar edilen, Müslümanların inancıyla, kültürüyle, tarihiyle derinlik kazandırılan bu analizlerin hiçbirinin, Müslüman olmayan teröristler söz konusu olduğunda yapılmadığını görüyoruz" diye konuştu.
 
"İKİYÜZLÜLÜĞÜ DEŞİFRE ETMEMİZ GEREKİYOR"
 
Bugün uluslararası sistemin, terörle mücadele konusunda ikiyüzlü bir söylem içinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şöyle devam etti: "Yani terör Batılı hedeflere yöneldiğinde, çok acil küresel bir sorundur, mutlaka ortadan kaldırılmalıdır. Şimdi bu ikiyüzlülüğü, çifte standardı bizim deşifre etmemiz, sorgulamamız gerekiyor. Aksi halde baktığınız zaman terörden en fazla zarar gören yine İslam dünyası. DEAŞ terörü diye bir şey çıktı. Onlarca Müslüman âlim çıkıp DEAŞ terörünün ideolojisini, fikriyatını reddettiler, fetvalar yayınladılar ama yeterli olmadı. Müslüman devletler çıktılar, terör örgütlerine karşı mücadele ettiler, yine yeterli olmadı. İki sene önce Suriye’de ne DEAŞ, ne İran ne Rusya vardı. Geldiğimiz noktada Suriye bu savaşın en şiddetli yaşandığı yer haline geldi. Bütün bölgenin politikalarının dizayn edilmesi, DEAŞ terör örgütü üzerinden yapıldı. Bu DEAŞ’ın kaç mensubu var. Nasıl oluyor da 60 küsur ülkenin içinde bulunduğu bir uluslararası koalisyon bu terör örgütünü ortadan kaldıramıyor? Burada çok ciddi soru işaretleri doğuyor. Çünkü DEAŞ da elverişli bir enstrüman olarak uluslararası sistem içerisinde rahatlıkla kullanılıyor."
 
“EN TEMEL MESELELERDEN BİRİ FİLİSTİN”
 
Türkiye’nin 3 milyondan fazla Suriyeli’ye ev sahipliği yaptığını anımsatarak, Suriye meselesinin çözüm bulması için İran ve Rusya ile yürütülen Astana sürecinden bahseden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Rusya ve İran, Suriye krizinin iki önemli aktörü haline geldi. Astana sürecinde hedef, çatışmaların durdurulması ve bir an önce siyasi geçiş sürecinin sağlanmasıdır” diye konuştu. Kalın, Irak’taki sorunlara da değinerek, bu ülkedeki sorunların bütün Ortadoğu ve İslam dünyasını doğrudan ilgilendirmeye devam ettiğini anlatarak, "Irak’ta inşa edilmiş olan çok renkli çoğulcu toplum yapısının korunması, barış ve huzur içinde yaşamasının sağlanması, bütün Ortadoğu ve dünya için bir umuttur." değerlendirmesini yaptı. Orta Doğu’nun en temel meselelerinden birinin Filistin olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Orta Doğu’nun en temel meselelerinden biri Filistin meselesidir. İki devletli çözüm, adil ve sürdürülebilir şekilde hayata geçirilmediği müddetçe, Filistin meselesi Ortadoğu’nun siyasi dinamiklerini etkilemeye devam edecektir" dedi.
 
KATAR İLE BAZI ARAP ÜLKELERİ ARASINDAKİ KRİZ
 
En sıcak gündemlerden birinin de Körfez’de yaşanan hadise olduğunu anlatan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Katar ile dört Arap ülkesi arasında başlayan kriz, yaklaşık 15-20 gündür devam ediyor. Bu kriz ortaya çıktığı andan itibaren, bütün taraflarla temas halinde olduk. Bu krizin çözülmesi ve tansiyonun düşürülmesi için çok yoğun bir girişimimiz oldu. Meseleye şöyle baktığımızı ifade ettik; iki dost, iki kardeş, iki müttefik birbiriyle ihtilafa düştüğünde, birbiriyle gerildiğinde siz buna nasıl tepki verirsiniz? Elbette bu ihtilafın giderilmesi için çaba sarf edersiniz. Biz de bu gayretle, krizin başından itibaren bütün taraflarla temas içinde olduk. Özellikle Katar’a uygulanan ambargonun, Katar’daki insanların günlük yaşamlarını etkilemeye başladığını gördüğümüz andan itibaren de insani yardımlar noktasında kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve iş dünyamız harekete geçti. Bunun son derece insani bir çaba olduğunu ifade etmeliyiz. Suudi Arabistan’ın, Körfez Bölgesi’nin en güçlü ülkesi olarak, bu krizin müzakere yoluyla çözülmesi noktasında oynayabileceği çok önemli rol var. Sayın Kralın gayretlerini esirgemediğini de biliyoruz. Önümüzdeki günlerde somut neticeler alma imkânımız olacak diye umut ediyoruz."
 
“KATARLI YETKİLİLER DELİL BEKLİYOR”
 
Devam eden görüşmeler sonunda bir netice alınmasını arzu ettiklerini belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Tabii ortaya atılan iddialar, hafife alınacak iddialar değil. Bir ülkeyi teröre destek vermekle suçlamak, çok ciddi bir iddiadır, çok ciddiye alınması gerekir ama iddia sahiplerinin de bunu ispatlayacak delilleri elbette ortaya koyması beklenir. Ben bu konuda Katarlı yetkililerin de bu iddiaları ciddiye aldıklarını ama birtakım deliller beklediklerini de biliyorum. Aynı şekilde terör örgütleri dediğimiz zaman, şahısları ya da kurumları terör örgütleri listesine almanın belli kriterinin, belli bir kabul edilebilir objektif standartlarının olması gerekir. Bunu çok keyfi bir şekilde yaparsanız, inandırıcılığınızı yitirirsiniz" ifadelerini kullandı.
 
“TÜRKİYE KARŞITI KAMPANYA YÜRÜTÜYORLAR”
 
Bu konuyla ilgili Türkiye'nin çabalarının devam ettiğini bildiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Özellikle bu krizin aşılmasına yönelik çabalarımızı, bir başka bağlamda değerlendirmeye ve bunun üzerinden Türkiye karşıtı kampanya yürütmeye çalışan bazı çevrelerin olduğunu biliyoruz. Özellikle bazı sosyal medya mecralarında 'Türkiye niye bu işe böyle giriyor?', 'Türkiye oyunbozanlık yapıyor', 'Türkiye taraf tutuyor' gibi birtakım algıların yayılmaya çalışıldığını görüyoruz. Dönem dönem Türkiye ile Arap dünyası arasındaki ilişkileri bozmak için aramıza fitne, husumet, fesat sokmak için birilerinin devreye girdiğini görüyoruz. Bu tür algı operasyonlarına karşı hepimiz teyakkuz içinde olalım. Medyanın burada büyük bir sorumluluğu var. Medya savaşları hiçbirimize fayda getirmez, özellikle böyle bir krizi çözmeye çalışırken. Katar krizinin çözümünde bu sürece katkı sunmayan, tahrik edici, germeyi ve fitne, fesadı hedefleyen açıklamaları kabul etmediğimizi ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Kalin-Turk-Arap-Iliskilerini-Bozmak-Isteyenlere-Firsat-Vermeyelim/409412