Doç. Dr. Akkaya yaptığı açıklamada, Bitcoin’in bir kripto para olduğunu, ancak hiç bir kurum yada bankanın üretmediği bir para birimi olduğunu söyledi. Akkaya, Bitcoin’in temelinde aşırı derecede güvenlikli “Blockchain” diye adlandırılan bir system olduğunu bildirerek açıklamasına şöyle devam etti;
Akkaya. “Bitcoin’in Kağıt Para Gibi Kullanılabilmesi İçin, Çok Uzun Bir Zamana İhtiyacımız Var”
“Blockchain”in, bünyesine bağlı kullanıcı grupları kendi aralarında, matematiksel işlemlerin sonucu gibi çözümler üreterek oluşturmuş oldukları işlemsel gücü minik minik dijital kripto paralara çeviriyorlar ve bunu sistem içerisine yüklüyorlar. Binlerce dolara satılan paraların oluşum hikayesi bu şekilde. Yani matematiksel işlemlerden doğan bu işlem kapasitesini paraya çevirip depolarda saklıyorlar. Bitcoin’in kağıt para gibi kullanılabilmesi için çok uzun bir zamana ihtiyacımız var. Ülkemiz teknolojik olarak çok geri bir ülke sayılmayız aslında. Ancak nüfusun belli bir çoğunluğu hala daha ATM ve elektronik online işlemlerle ilgili bile sorunlar yaşamakta. Bu gibi durumlar bir teknolojiye geçmeden önce bizi biraz yavaşlatmakta. Dünyanın bir çok ülkesinde halen daha internet bağlantıları bile belli bir güçte değil. Bir çok bölgenin internet bağlantısı yok. Bu gibi bir ortamda farklı özellikleri olan bir dünyada global ve ortak bir para biriminin kullanılması oldukça zor olacaktır. Kaldı ki bütün nüfus eğitimli olsun, teknolojiye direkt olarak bağlı olsun ve teknolojik işlemlere yatkın olsun. Bunu sağlamak için de ülkenin teknolojik altyapısının fiberoptik bağlantılarımızın ve bu bağlantıların genişlik kapasitesinin çok yüksek olması lazım ki yaptığınız işlem herhangi bir noktada tıkanmasın ve stabil bir şekilde devam edebilsin.”
Akkaya: ”Bitcoin’in Yükselip Düşmesi, Tamamen Spekülatif Konuşmalara ve Talebe Bağlı”
“Bitcoin işlemlerini denetleyen hiçbir kurum yok aslında. Bu kripto paraların değerini hiçbir kurum belirlemiyor. Bunların arkasında hiçbir ülke veya merkez bankası yok. Bunların değerini belirleyen tamamen alıcıların çokluğu ve ürünün azlığı. Demand-supply dediğimiz arz talep meselesi az bir miktar ürün var ama bunu talep edenlerin sayısı çok olduğu için bu değer katlayarak gidiyor. Değer verilen kişilerin yani bu teknolojik alanlarda veya ülke liderlerinin söylemlerine göre de bu para artıp azalabiliyor. X bir kişi çıkıp da bitcoin değeri 1 yıl sonra sıfır olacak derse; şu andan itibaren düşmeye başlar veya bitcoin gelecekte şurada kullanılacak dese; bu sefer de aynı oranda yükselir. Tamamen spekülatif konuşmalara ve talebe bağlı.”