Financial Times gazetesinin Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlerinin üçte ikisinin son altı yılda faaliyete geçtiğine de dikkat çektiği analizinde Almanya’nın "katı vize kuralları"nın olumsuz etkilerine işaret edilirken "Bu hızlı karar alınmasını imkansız kılıyor" yakınmalarına yer verildi. Almanya’da yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerini, de katı kurallar caydırdığı" görüşü de dile getirildi.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye ile Almanya arasındaki yakın ilişkiyi değerlendirdiği, James Wilson imzalı geniş analizinde binlerce Alman şirketinin Türkiye’nin "kritik önemi taşıyan" bir pazar olduğunu keşfettiğini belirtirken Türkiye’nin "düşük maliyetli bir tedarikçiden önemli bir pazar, yatırımcılar ve ihracatçıların Ortadoğu ve Akdeniz’in bazı bölgelerine erişimi için de bir kapı haline geldiği" yorumu yapıldı.
"TÜRKİYE’DEKİ ALMAN ŞİRKETLERİNİN ÜÇTE İKİSİ SON ALTI YILDA FAALİYETE GEÇTİ"
Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ticaret hacminin gümrük birliğinin başladığı 1996’dan beri bir kattan fazla arttığına işaret eden gazete, Almanya’daki 3 milyon kadar Türkün de ilişkilerde oynadığı rolüne vurgu yaptı. Türkiye’de halen 3 bin 700 Alman şirketinin bulunduğunu, üçte ikisinin son 6 yılda faaliyete geçtiğine dikkat çekilirken Almanya’nın Türkiye’de en büyük yatırımcı olduğunun altı da çizildi.
İngiliz gazetesi, Almanya’daki 70 bin Türk girişimcisinin de, 350 bin kişiyi istihdam ettiğini kaydettiği analizinde Türkiye’deki hızlı büyümesinin Alman şirketlerinin bağlarını geliştirmesine katkıda bulunduğunu belirtti. Analizde bir örnek olarak da Alman Metro şirketinin, 2009’da 8’den 16’ya çıkan Türkiye’deki "Media Markt" mağazalarının sayısının 44’ü bulduğunu anlatan gazete, krizden olumsuz etkilenin ikili ticaretin bu yıl toparlandığına dikkat çekti.
"KATI VİZE KOŞULLARI"
Türk ve Alman iş dünyası liderlerinin halen boru hatları gibi uzun vadeli projelerine odaklandıkları belirtilen analizde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerde karşılaşılan zorluklara değinilirken de Almanlar açısından yılın sonunda süresi bitecek olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının yenilenmesine ilişkin belirlisizlik, Türkler açısından ise, Almanya’nın katı "vize" üzerinde durdu.
Bu bağlamla FT’ye konuşan Türk yatırımları destekleyen kuruluşunun Almanya’daki temsilcisi Michael Maasmeier, bir Alman şirketinin başındaki Türk’ün, vize başvurusu için 15 form ve uzun bir bekleme ile karşı karşıya kaldığından bir Almanya ziyaretini birkaç gün önceden planlaması gerektiğine işaret ederek "Bu hızlı karar alınmasını imkansız kılıyor" derken, "Almanya’da yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerini, de katı kurallar caydırdığı"nı da söyledi.
Financial Times, analizinde son bölümünde ise Türkiye’nin AB üyeliği süreci meselesine dikkat çekerken sürecin adeta durduğunu, birçok gözlemcinin gözünde de daha ileriye gitmesi beklenmediğini belirterek, "Maasmeier, AB’nin sonunda Türkiye’nin tam üyeliğine izin veren kilit siyasi kararı alacağı konusunda hala iyimserdir" derken Maasmeier’in "Avrupa ekonomisinin tümüyle yarar görür. Türkiye, büyüyen bir Pazar ve bir stratejik ortak olarak Avrupa ekonomisinin sadece bir imtiyazlı ortaklıkla yetinmesi için fazla önemlidir ve uzun vadede bu Avrupa ekonomisinden vazgeçmeyeceği son derece önemli bir pazardır" uyarısını da yaptı.