Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   29/33 °C
 
 
    Muratpaşa Doğa Kampı başlıyor  
 
    Genç Model Nevide Çiçek Yarışma Sevincini Bayrağımızla Birlikte Paylaştı  
 
    Kıbrıs'da KTMMOB gündeminde Özyalçın Construction var  
 
    Abdal Musa Anma etkinliklerine yoğun ilgi  
"Çok ciddi miktarda döviz girdi!"
 Çok ciddi miktarda döviz girdi!
 
Babacan, yabancı yatırımcıların 2-3 haftadır hazine bonosu aldıklarını belirterek "Cuma günü de çok ciddi miktarda döviz girişi oldu" dedi.
 
24 Ağustos 2011 Çarşamba - 15:05

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Merkez Bankamızın hem kur konusundaki sinyali hem de döviz piyasasıyla ilgili atmış olduğu adımlara biz tam destek veriyoruz. Merkez Bankamız doğru zamanda doğru açıklamalar yapmıştır ve piyasaya müdahalelerine baktığımızda da doğru işler yapmaktadır. Bu konuda desteğimiz tamdır'' dedi.

Babacan, CNN Türk Televizyonunda katıldığı programda soruları yanıtladı. Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın daha önce yaptığı bir açıklamada ''bir kur hedefi verdiği, TL'nin olması gerekenden yüzde 5-10 arası değersiz olduğunu ve daha fazla değer yitirmesinin de mümkün olamayacağını'' ifade ettiği belirtilerek, buna nasıl baktığının sorulması üzerine, hükümetin ortaya koyduğu kur rejiminin açık olduğunu, serbest kur rejiminin temel ilke olduğunu söyledi.

Kurumların her birinin gönlünden geçen farklı kur seviyeleri olabileceğini ama burada önemli olanın piyasada belirlenecek kur olduğunu ifade eden Babacan, ama dünyanın oldukça hareketli olduğu dönemlerde piyasaların kendi dengelerini bulmakta güçlük çekebildiklerini, böyle kritik noktalarda Merkez Bankalarının bir hedef belirleme, ''ben bundan fazlaya izin vermem'' şeklinde değil ama kendi teknik hesaplamalarına göre ''bugün olması gereken kuru biz böyle düşünüyoruz'' diye açıklama yapmasının sıra dışı olmadığını, pek çok merkez bankasının da bunu yaptığını dile getirdi.

Babacan, ''Merkez bankalarının çıkıp da serbest kur rejiminin olduğu bir ülkede kur seviyesi açıklaması aslında tercih edilmez fakat böyle özel durumlarda gerekebiliyor, piyasalara türbülansın yaşandığı dönemlerde biraz yön vermek faydalı. Dolayısıyla Merkez Bankamızın hem kur konusundaki bu sinyali hem de döviz piyasasıyla ilgili atmış olduğu adımlara biz tam destek veriyoruz. Merkez Bankamız doğru zamanda doğru açıklamalar yapmıştır ve piyasaya müdahalelerine baktığımızda da doğru işler yapmaktadır, bu konuda desteğimiz tamdır'' dedi.

Babacan, bu durumun kesinlikle serbest kur rejimi politikasından bir taviz anlamına gelmediğini de söyledi ve''Ama bugünün gereği olarak bazen sıradışı açıklamalar da gerekebiliyor'' diye konuştu.

''EYLÜL AYI ÖNEMLİ''
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun kararlarına ve ''Merkez Bankası için büyüme kaygısı enflasyonun önüne geçti'' şeklindeki yorumlara atıfta bulunularak, bu kararları nasıl yorumlamak gerektiğinin sorulmasına karşılık da Babacan, şu anda dünya ekonomisinin hem ABD hem Avrupa kaynaklı oldukça belirsiz bir dönem yaşadığına işaret etti.

Son bir kaç aydır tüm göstergelerin ABD'de, Avrupa'da, Çin'de, Japonya'da ve dünyanın genelinde bir yavaşlama görüntüsü verdiğini belirten Babacan, bu yavaşlamanın ne kadar devam edeceğini, büyümeyi eksiye çevirecek boyutlara ulaşıp ulaşmayacağını zamanın göstereceğini, çünkü ileriye doğru pek çok gelişmenin siyasi kararlarla alakalı olacağını söyledi.

Amerika yönetiminin, Avrupa hükümetlerinin ne yapacaklarına bağlı olarak önümüzdeki aylarda seyrin görüleceğini ifade eden Babacan, bu dönemde eylül ayının son derece önemli olacağını, çünkü eylül ayında G-20 Bakanlar Toplantısı, Dünya Bankası ve IMF yıllık toplantılarının olacağını, BM Genel Kurulu vesilesiyle dünya liderlerinin Newyork'da buluşacaklarını dile getirdi.

Eylül ayının biraz daha bu konuların istişare edildiği bir ay olacağını belirten Babacan, ''Ağustos ayı Avrupa'da tatil ayı olduğu için bu karmaşada dahi bu konularda nasıl adım atmak gerekiyor pek sakin şekilde çalıştıklarını ben zannetmiyorum. Eylül ayında durum biraz daha netleşebilir diye düşünüyorum. Tabi bizim her türlü senaryoya karşı hazır olmamız gerekiyor'' dedi.

Hükümet olarak ''Türkiye çık hızlı büyüyor bu hızlı büyümenin getirdiği bir cari açık yan etkisi var bunu biraz frenleyelim biraz daha makul seviyede biraz daha sürdürülebilir bir büyüme elde edelim'' diye çalışırken son 1-2 aydır dünya tablosunun oldukça değiştiğini, bir resesyon riskinin belirdiğini kaydeden Babacan, uyguladıkları politikaların o senaryoyu da dikkate alan bir politika olduğunu bildirdi. Babacan, ''Her türlü opsiyona hazırlıklı olmamız lazım'' dedi.

''YENİ TEDBİRLER GELECEK Mİ?"
Ali Babacan, yeni tedbirlerin devreye girip girmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken de şunları kaydetti:

''Şu anda biz hiç dokunmasak dahi mevcut olan tedbirlerle zaten cari açık bir düşüş trendine girecek. Biz bu seneyi 70 milyar doların biraz üzerinde bir cari açıkla kapatacağız. Dolayısıyla hiç dokunmasak dahi durum böyle. Bizim önceden aldığımız tedbirler zaten geçerli. Merkez Bankasının aldığı son tedbirler biraz daha kısa vadede piyasayı rahatlatmaya ve bu moral bozukluğuyla daha sert fren meydana gelmemesine yönelik tedbirler. Artık o senaryoyu da dikkate alan bir çizgi izlememiz gerekecek.

Bundan sonraki dönemde cari açık kuşkusuz önemli bir konumuz olacak. Bununla ilgili zaten geniş bir alanda reform paketi hazırlıyoruz. Orta Vadeli Program cari açığı dikkate alan bir program olacak. 2011'in geri kalan kısmında ve 2012 ve ilerisindeki maliye politikası duruşumuz da yine cari açığı dikkate alan bir duruş olacak, ama şu anda sadece cari açık odaklı değil, bunun hemen yanı sıra yeni bir resesyon dönemini de dikkate alan o senaryoya da hazırlıklı olan bir çizgi izlememiz gerekiyor. Gün gün gelişmeleri izlememiz, bunlara göre manevra kabiliyetimizi elimizde tutmamız lazım. Proaktif gitmek gerekiyor.''

Türkiye'nin attığı adımların gelişmekte olan pek çok ülke tarafından takdir ve takip edilmeye başlandığına da dikkat çeken Babacan, ''Nasıl 2009'da tüm dünyadan farlı bir duruş gösterdiysek ve başarılı olduysak bu dönemde de yine önce çok farklı gibi algılanan ama doğruluğu gittikçe kanıtlanan bir çizgi izliyoruz'' diye konuştu.

Babacan, ''son dönemde Merkez Bankası kararlarına ilişkin (acele ya da etkisi sınırlı) gibi yorumlar yapıldı herhangi bir hata olduğunu düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine de bu tür eleştirilerin bir kısmının Merkez Bankasının kişi ya da firmaların şahsi pozisyonlarına, kuruluş pozisyonlarına, beklentilerine uygun olmayan bir hareket yaptığında geldiğini ama tarafsız değerlendirenlerin Merkez Bankasını takdir ettiklerini söyledi.

''2009'da nasıl dünya bir yana biz bir yana gittik ve haklı çıktık, 2010 yılında dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduksa bu dönemde de göreceğiz'' diyen Babacan, bu adımların olumlu sonuçları olacağını çünkü ekiplerinin çok tecrübeli olduğunu, aynı hedefe yönelik adımlar attığını söyledi.

ENFLASYONDA YIL SONU TAHMİNİ
Başbakan Yardımcısı Babacan, ''enflasyonda yıl sonu hedefinde ne kadar değişiklik olabilir'' diye sorulmasına karşılık da şunları kaydetti:
''2012 sonu itibariyle yüzde 5'lik hedefle ilgili bir problem yok. Kurdaki son dönemdeki hızlı yükseliş geçici olarak belki enflasyonu etkileyebilecek ama bu aralar kurdan enflasyona geçişgenlik çok zayıf. Çünkü talep tarafı çok zayıf ve bir süre de öyle olmayacak. Dolayısıyla talep kaynaklı bir enflasyon riski yok ancak maliyet kaynaklı belki ÜFE'de biraz daha farklı şeyler görebiliriz ama bunun TÜFE'ye yansımasının çok daha sınırlı olacağını düşünüyoruz. Bu geçici bir şey olabilir. Yıl sonu tahminleriyle ilgili bugün itibariyle çok ciddi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Zaten Merkez Bankamızın tahmini yüzde 6,9 düzeyindeydi. (Bu rakam biraz yüksek kaldı altında olabilir) diyorlardı, bugünkü kurla beraber tekrar oralara doğru gidebilir. Bizim bu yüzde 5,5 artı eksi 2 puanlık marjımız var. Kura rağmen bu marjların dışına çıkacağını tahmin etmiyorum.''

Babacan, bono piyasasına bakıldığında bugün Hazinenin gösterge kağıdının faizinin yüzde 7,8 olduğuna da dikkat çekti ve aslında enflasyonla ilgili bütün beklentilerin o ikinci piyasadaki hazine kağıtlarının faizinde görüldüğünü söyledi.

''Bu kadar türbülansta hazine bonosu talebi var, yabancılar 2-3 haftadır hazine bonosu alıyorlar'' diyen Babacan bunun enflasyondan herhangi bir kuşku bulunmadığının işareti olduğunu ifade etti.

Merkez Bankasını eleştirenlerin ''Merkez Bankası enflasyonu unuttu büyümenin peşine düştü'' dediklerini de belirten Babacan, bunun doğru olmadığını dile getirdi.

Merkez Bankasının önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu, bankanın fiyat istikrarı ile çelişmemek kaydıyla büyüme ve istihdam politikalarını destekleyici tedbirler aldığını ifade eden Babacan, ''Merkez Bankası (fiyat istikrarı tamam orada sorun yok) diyor onunla çelişmemek kaydıyla (ben Türkiye'nin resesyona girmesini istemem) diyor. Bu, gayet doğal'' dedi.

"FED, ABD'Yİ RESESYONA SOKMAZ"
Almanya'nın ortak euro tahvil ihracını kabul edeceğini sanmadığını da aktaran Babacan şöyle devam etti:
"Piyasalarda başıboş ve yüksek likiditeye dikkat etmemiz gerekiyor. FED'in ABD'yi yeni bir resesyona sokmamak için adım atacağına inanıyorum. FED'in ABD ekonomisini daha da zora sokacak bir tutum içine gireceğini sanmıyorum. Almanya'yı her ülkenin borcunu kefil yapacak bir sistemin mümkün olacağını zannetmiyorum. Merkez bankaları tribülans yaşandığı dönemlerde kurla ilgili açıklamalar yapabilir."

"ÇOK CİDDİ DÖVİZ GİRİŞİ OLDU"
Cuma günü piyasalara çok ciddi döviz girişi olduğunu ifade eden Ali Babacan, bazı noktaların altını çizdi:

- OVP eylül sonu, ekim başı gibi açıklanacak.
- Kıdem tazminatında mümkün olduğu kadar dengeyi bulmaya çalışacağız, şu andaki sistem çalışamaz bir durumda.
- İstihdam paketinde hedefimiz meclis açıldığında meclise getirmek.
- SPK, BDDK, TMSF gibi kuruluşlarla ilgili ilave bir durum yok. Kanun Hükmünde Kararname çıkmadan önce de ben bunları denetlettirebiliyordum.
- Üst kurulların özerkliği ve bağımsızlığı bizim ekonomik yapımızın temel unsurlarından bir tanesi, asla vazgeçmemiz sözkonusu değil
- Bankacılık sektörü, özelleştirme, enerji gibi bir çok konuda çalışmalarımız var.
- Cari açık önümüzdeki dönem itibariyle çok korktuğumuz bir veri olmaktan çıkacak.
- Global kriz orta ve uzun vadede kalıcı bir etki bırakmaması için bütün politikalarımız, kısa vadede tabii ki etkileneceğiz.
- Global düzeyde yüksek seviyede likiditeye dikkat etmek gerekiyor, ilgili kurumlarımız yakından izliyor.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Minibüsün Çarptığı Motosikletteki Alman Turist Öldü
 
Bu Tarihe Dikkat..17 Eylül 2011
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Bayram Havasında Hem Güneş, Hem Yağmur
Bayram tatiline mevsim normallerindeki sıcaklıklarla girilecek. Ege ve ...
'Halimiz Tam Bir Kepazelik'
Yüksek Askeri Şûra öncesi emekliliğini isteyen eski Genelkurmay Başkanı ...
Yüksek Hızlı Tren'le İlk Sefer
Konya’yı önce Ankara’ya ardından İstanbul’a bağlayacak yüksek hızlı tren, ...
Seferihisar'daki Orman Yangını Sürüyor
İzmir'in Seferihisar ilçesinde dün öğlen saatlerinde çıkan orman yangını ...
 
 
Erdoğan: Akıttıkları kanda boğulurlar
Başbakan Erdoğan, Libyalı muhaliflerin Kaddafi’nin karargahını ele geçirdiği ...
'NATO’nun Sağladığı Güvenlik Desteği Devam Edecek'
Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, ''Türk hükümeti ...
Demirören: Play-off bu sezon başlıyor
Türkiye Futbol Federasyonu'nun, Spor Toto Süper Lig kulüpleriyle yaptığı ...
Son Yılların En Büyük Askeri Sevkiyatı
Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik Ramazan Bayramı sonrası sınır ötesi ...
 
 
Davutoğlu Bingazi'de!
Libyalı muhaliflerin başkent Trablus'a girmesinden sonra Bingazi'yi ziyaret ...
Hayata Geri Döndü
DİYARBAKIR’ın Ergani İlçesi kırsal kesiminde askerlere pusu kuran PKK’lı ...
Genelkurmay: 100'e yakın terörist öldürüldü
TSK, Çukurca saldırısının ardından başlayan hava harekatında 100'e yakın ...
Bayram Tatili 9 Gün
Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısına yönelik yaptığı açıklamada, Ramazan ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Genç Model Nevide Çiçek Yarışma Sevincini Bayrağımızla Birlikte Paylaştı

Genç Model Nevide Çiçek Yarışma Sevincini Bayrağımızla Birlikte Paylaştı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Avrupa Birliği Değişime Gebe
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya