Genel Kurul’da bilgiye ve onaya sunuş işlemleri sırasında TC ve KKTC arasında imzalanan Reel Sektör Program Proje Destek Protokolü milletvekillerinin bilgisine getirildi.
CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer söz alarak, protokolün bankacılık sektöründe rekabette eşitlik koşulları getirdiğini, bu bakımdan olumlu olduğunu belirtti; ancak banka olarak Ziraat Bankası’nın gösterilerek Merkez Bankası inisiyatifinin geri çekildiğine de dikkat çekti.
Soyer, protokolde bazı ifadelerin KKTC devletini belirleyici olmaktan çıkardığını ve TC Yardım Heyeti onayının öngörüldüğünü belirterek, “Siyasi irade daraltılıyor” dedi.
Sendikacılar Sırt Döndü
Daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi. İlk gündem dışı konuşmanın anonsu yapılırken meclis dinleyici locasında bulunan Sendikal Platform üyeleri ayağa kalkıp genel kurula arkalarını döndüler.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, bunun üzerine “Bu sadece genel kurula değil Kıbrıs Türk halkına yapılmış bir harekettir. Dinleyicilerin boşaltılması için ara veriyorum” dedi ve salondan çıktı.
Sendikal Platform üyeleri ise, “Kıbrıs Türk halkını temsil etmiyorsunuz, istifa edin” diye bağırarak alkışlarla dışarı çıktılar.
Meclis'te Feminist Eylem
Sendikal Platform’un eylemi nedeniyle çalışmalarına ara veren Meclis Genel Kurulu, aranın ardından bu kez başka bir eylem nedeniyle toplanamadı.
Sendikal Platform’un eyleminin ardından “Feminist Atölye” grubuna ait mor giyimli 5 kadın Meclis’te eylem yaptı.
Meclis Genel Kurulu’nun toplandığı saatlerde “yer yoktur” gerekçesiyle içeriye alınmayan Feminist Atölye grubu üyeleri, Sendikal Platform’un eylemi nedeniyle verilen ara sonrası Meclis Genel Kurulu’nu izlemek istedi. Görevlilerin “Meclis Başkanı’nın içeriye alınmanıza izni yoktur” şeklindeki açıklaması üzerine eyleme geçen grup üyeleri, genel kurul izleyici bölümüne girerek feminist bayrakları açıp “Meclise Girmemiz Engellenemez”, “Hükümet İstifa, UBP İstifa”, “Özelleştirmeye Hayır” şeklinde slogan atmaya başladı. Eylemciler “Kıbrıs Recepistan Olmayacak”, “Özelleştirmeye Hayır” şeklinde de pankart açtı.
Gerginlik Yaşandı
Bu arada içeride bulunan Meclis güvenlik görevlileri ve oraya gelen sivil polislerin olaya müdahale etmesi sonucu itişip kakışma yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından grup üyeleri dışarıya çıkarıldı.
Feminist Atölye adına Meclis bahçesinde basına açıklama yapan Doğuş Derya, bugün Meclis’i izlemeye geldiklerini, ilk toplantıda “yer yoktur” diye içeriye alınmadıklarını, verilen aradan sonra yeniden izlemek için gittiklerinde bu kez ise “Meclis Başkanı’nın içeriye alınmanıza izni yoktur” şeklinde açıklamayla karşılaştıklarını söyledi.
Buna tavır koymak için eylem gerçekleştirdiklerini anlatan Derya, polis şiddeti ile karşılaştıklarını ifade ederek bu durumu protesto etti.
Feminist Atölye olarak özelleştirmeye karşı olduklarını, yapılanın özelleştirme değil “Kıbrıs Türk halkını yok saymak ve Türkiye’nin bir vilayeti gibi görme girişimi” olduğunu savunan Doğuş Derya, “AKP’nin işbirlikçisi” diye nitelediği UBP hükümetini istifaya davet etti.
Feminist Atölye Grubu üyeleri daha sonra Meclis’ten ayrıldı.
Birleşim Ertelendi
Öte yandan Meclis Genel Kurulu, eylemlerin ardından ikinci girişiminde de toplanamadı.
Verilen aranın ardından UBP Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu başkanlığında toplanma girişiminde bulunan Genel Kurul, nisap sağlanamaması nedeniyle yarım saat yeni bir ara daha verdi.
Saat 12.00’de Meclis Başkanı Hasan Bozer başkanlığında ikinci kez toplanma girişiminde bulunan Genel Kurul, nisabın yine sağlanamaması nedeniyle tüzük uyarınca 48 saat sonraya ertelendi.
Bu durumda Meclis Genel Kurulu, 2 Temmuz Cumartesi günü toplanacak.