Deprem İzmir’den Çanakkale’ye kadar sahil kesiminde hissedildi. Herhangi bir hasara neden olmayan deprem, kısa süreli heyecan yarattı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, saat 10.17’deki depremin 6 kilometre derinlikte olduğunu belirtip, büyüklüğünü 5.1 olarak açıkladı.
Yabancı deprem siteleri depremin koordinatlarını, İzmir’in kuzeybatısında 84 kilometre uzaklıkta, Midilli Adası’nin güneybatısına 35 kilometre uzaklıkta olarak verdi.
KARABURUN’DA PANİK YOK
Türkiye’nin depremin olduğu merkeze en yakın yerleşim yeri İzmir’in Karaburun İlçesi’nde Kaymakamı Fatih Aksoy, depremi hissettiklerini, herkesin durumu sakin karşıladığını ve kimsenin paniğe kapılmadığını söyledi. Aksoy, şu ana kadar kendilerine ulaşan herhangi bir hasar olmadığını belirtti.
ÇANAKKALE’DE KISA SÜRELİ PANİK
Çanakkale’de ise depremin ardından kısa süreli bir panik yaşandı. Özellikle yüksek binaların üst katlarında oturanlar, depremi daha çok hissetti. Depremle ilgili olarak şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybı bilgisi ulaşmadı.
ARTÇI DA OLDU
Bu arada, saat 10.30’da, yine Ege Denizi’nde 5 kilometre derinlikte Richter ölçeğine göre 4.2, saat 10.42’de ise, 3.7 büyüklüğünde depremler kaydedildi. Saat 09.42’de ise, merkez üssü Dikili açıkları olan ve 14,4 kilometre derinlikte meydana gelen 3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu.
DİKİLİ’DE HALK SOKAĞA ÇIKTI
Ege Denizi’nde bugün meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin en çok hissedildiği yerlerden biri de İzmir’in Dikili İlçesi oldu. Dikili’de oturanlar ev ve işyerlerinden dışarı çıktı. Panik kısa sürede sona ererken ilçede oturanlar normal hayatlarına döndü. Dikili’de herhangi bir can ve mal kaybı meydana gelmedi.
ARTÇILAR SÜRÜYOR
Midilli Adası’nın güney batısında saat 10.17’de meydana gelen depremin ardından artçı sarsıntılar sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından verilen bilgiye göre, saat 11.51 itibariyle büyüklükleri 4.2 ile 2.4 arasında değişen 11 deprem meydana geldi.
"İzmir'de bundan daha büyükleri de olacak"
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Atilla Uluğ, İzmir il merkezinde 300 yıldır büyük deprem olmadığını söyledi. Depremin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu vurgulayan Uluğ, bu sabah saatlerinde meydana gelen iki sarsıntının da bu kapsamda normal olduğunu ifade etti.
İzmir'de en son büyük depremin 10 Temmuz 1680 tarihinde olduğunu ve 25 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Uluğ, "Ayvalık, Dikili veya Sakız'daki depremler de şehri etkilemiş ama asıl depreme bence yaklaşmışız. İzmir'de bundan daha büyükleri de olacak. Geçmişte olmuş, birçok diri fay var. İzmir depreme hazır mı? Bir kere ülkemiz hazır değil. Depreme hazır olmak, ceset torbaları hazırlamak değildir, şehri hazırlamaktır." dedi.
Son dönemlerde şehir yenileme ve depremle ilgili çıkarılmak istenen kanunlarınolumlu ama uygulamada neredeyse imkansız bulduğunu vurgulayan Atilla Uluğ, "Seferihisar ve Balçova ilçelerinde binalar, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından pilot bölge olarak kontrol edilecek. Diyelim ki 100 bin tane binanın yenilenmesi lazım, bunların yasası hazır mı? Bina çürük dendi, kim yeniden yapacak? Finanmanı nasıl sağlanacak? " dedi.