Orta Asya'nın stratejik ülkesi Kırgızistan'da halk yeni Cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Yerel saatle 8: 00'da başlayan oy verme işlemleri akşam 19: 00'da sona erecek. 3 milyonun üzerinde seçmen, 2 bin 200 seçim merkezinde 16 adaydan birini seçmek için oylarını kullanıyor.
80'in üzerinde adayın Cumhurbaşkanı olmak için başvurduğu Kırgızistan'da, Merkez Seçim Kurulu 23 adayı kabul etmişti. Seçim gününe kadar 7 aday da yarıştan çekildiğini açıkladı.
Nisan 2010'da başlayan ayaklanmaların ardından görevden ayrılan Kurmanbek Bakiyev'in yerine gelen Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva yeni yapılan anayasaya göre seçimlere katılamıyor. 31 Aralık'ta görevinden ayrılacak geçici lider Otunbayeva, ülkenin başarılı bir seçim süreci geçirdiğini ifade etti.
Ria Novosti'nin haberine göre, vekil Başbakan olarak görev yapan Omurbek Babanov da ülkede ilk kez özgür ve demokratik bir seçim yapıldığını söyledi. Babanov, "Bugün ülkemizin Cumhurbaşkanını seçiyoruz. Bir çok ülke bize hayranlıkla bakıyor." şeklinde konuştu.
Kırgızistan'ın parlamenter sisteme geçişi öngören yeni anayasaya göre, Cumhurbaşkanı seçimlerinde herhangi bir aday yüzde 50'nin üzerinde oy alamazsa ikinci tur seçimleri en çok oy alan iki aday arasında yapılıyor. 16 aday arasında bir yıldan fazladır başbakanlık görevini sürdüren, ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasında önemli katkı sağlayan "Sosyal Demokrat Parti" lideri Almazbek Atambayev'in (55) ismi öne çıkıyor. Yüzde 40 civarında oy alacağı tahmin edilen Atambayev'in ikinci turun ardından Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması bekleniyor.
Atambayev'in iki önemli rakibi ise Özbek nüfusun yoğunlukta yaşadığı güney bölgesinden. "Birleşik Kırgızistan Partisi" lideri Adahan Madumarov (46) ve Acil Durum eski bakanı Kamçıbek Taşiyev'in (44) güneyin oylarını bölecek olması Atambayev'in elini güçlendiriyor. Atambayev, ülkede büyük antipati toplayan Amerikan Manas üssünü kapatma sözü vererek, Rusya'nın desteğini almıştı. Moskova'nın yanı sıra Batı ülkeleri ile iyi ilişkiler kuran Atambayev'in, Ankara ile de temasları artırarak dış politikada başarılı bir lider olması bekleniyor.
İki ayrı devrim ve iç savaşın ardından gelen seçimleri 56 ülkeden 800'ün üzerinde gözlemci izliyor. Yurt dışından 100'ün üzerinde basın mensubunun da seçimleri takip etmek için akredite olduğu gelen bilgiler arasında.
Devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in devrilmesi ile sonuçlanan Nisan 2010 ayaklanmasında Özbek nüfusun yoğun yaşadığı ülkenin güneyi ile kuzey arasında etnik çatışmalar patlak vermiş ve binin üzerinde sivil yaşamını yitirmişti. Çin'e sınır, Rus ve Amerikan askeri üslerine ev sahipliği yapan ülke, Orta Asya'nın en stratejik bölgesinde yer alıyor. 5 milyonun üzerinde nüfusa sahip ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Askar Akayev, 2005 "Lale Devrimi" ile görevini Bakiyev'e bırakırken, uluslararası dengeleri kuramayan ve kendi klanını korumakla suçlanan Bakiyev de Nisan 2010 devrimi ile koltuğundan ayrılmak zorunda kaldı. Akayev, Moskova'da üniversite hocası olarak görev yaparken, Bakiyev ise Belarus'ta siyasi mülteci olarak yaşamını sürdürüyor.