ASELSAN’ın daha önce TÜBİTAK-SAGE ile birlikte geliştirdiği hassas güdüm kiti HGK bombayı hedefe GPS ile yönlendiriyordu.
LGK ise 250 kiloluk Mk-82 ve 1 tonluk Mk 84 tipi klasik bombaların hedefini lazer ışınıyla işaretliyor ve hedefin nokta atışıyla vurulmasını sağlıyor.
Lazerle işaretleme, gökyüzünden ya da yerden yapılabiliyor.
Akıllı bombalar düşman sahasına girmeden ateşleniyor ve lazer ya da GPS aracılığıyla güdümlenerek hedefine ulaşıyor.
Hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümlenerek yüksek vurma hassasiyeti kazanan lazer güdümlü bombalar sayesinde hedefin vurulması için harcanan bomba sayısı ve uçağın sorti sayısı azalıyor.
BİR ÇOK ÜLKE YAKIN TAKİPTE
Ürün uçakta taşınmasında ve atılışında, standart bomba taşıyıcıları üzerlerinde hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılabiliyor. Uçakla bomba arasında herhangi bir elektriksel bağlantıya ihtiyaç gerek kalmıyor. Bu özelliği ile LGB'nin uçaklarla uyumluluğu çok kolaylıkla sağlanabiliyor.
F-16 uçağında başarıyla kullanılan LGK, düşük maliyet ve hızlı teslim avantajıyla Ortadoğu, Asya ve kuzey Afrika ülkeleri tarafından da yakından takip ediliyor.
LGK’nın herhangi bir değişiklik yapılmadan F 16’dan F-4’e, Mirage’dan Harrier’e kadar her model savaş uçağı tarafından ateşlenebilmesi mümkün.
Türkiye, Suriye sınır hattında ve karakollarda İnsansız Balonlu gözetleme sistemleri kullanmaya hazırlanıyor. Savunma Sanayi Araştırmacısı Turan Oguz tarafından paylaşılan bilgilerde ASELSAN 'Su Damlası' ve 'Küresel' olmak üzere iki çeşit üretecek. Büyüklüklerine göre ikiden fazla model olması bekleniyor.
'Su Damlası' olarak adlandırılan balonlar azami 1000 m irtifaya çıkabilmesi planlanıyor. 16 metre uzunluğundaki balon 180 m3 hacme sahip olacak. 35 m3 hacimli 'Küresel' balonlar ise azami 500m irtifaya çıkabilecek. Her iki balon da sert hava şartlarına ve hafif silahlara karşı dayanıklı.
GÖZÜNDEN HİÇ BİR ŞEY KAÇMAYACAK
360 derece keşif ve gözetleme yapabilecek sistemle donatılacak olan balonlar görüntüleri gerçek zamanlı olarak merkeze iletecek. Küçük sistemlerde termal kamera büyük sistemlerde ise CATS sisteminin kullanılması planlanıyor.
CATS SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ
CATS olarak adlandırılan sistemin ağırlığı 60 kg civarında üzerinde Renkli Tv Kamera, IR Kamera, LRF/LD,LP, Spotter gibi sistemler yer alıyor.
CATS Termal Görüntüleme Sistemi Özellikleri:
3. Nesil Kızılötesi Kamera (MWIR)
Gündüz Görüş Kamerası ( Full HD, 1920x1080p)
Düşük Işık Kamerası (EMCCD)
Lazer Hedef İşaretleyici ( LD, 1064nm)
Lazer Mesafe Ölçer ( LRF, 106nm)
Lazer Aydınlatıcı ( Illminator)
Lazer Noktalayıcı (Pointer, 850nm)
Ataletsel Ölçüm Birimi ( IMU, 3 eksen İÖ, 3 eksen Gyro)