1 milyon ev sahibini etkileyecek gelişme
|
 |
|
|
Maliye, kira gelirinin vergilendirilmesinde, Al Capone’u hapse atan ABD Vergi İdaresi’ni örnek alarak radikal değişikliğe gidiyor. Buna göre, kirada vergiyi artık ev sahibi değil Maliye belirleyecek. |
 |
|
 |
30 Kasım 2011 Çarşamba - 14:40 |
  
|
|
 |
|
|
|
 |
Maliye Bakanlığı, halk arasında kira vergisi olarak bilinen gayrimenkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde, radikal değişikliğe gidiyor.
Star gazetesinin haberine göre; beyan edilecek kira tutarını ve ödenecek vergi bedelini ev sahibi değil Maliye Bakanlığı belirleyecek. Söz konusu sistem, ünlü mafya lideri Al Capone'u hapse atan ABD Vergi İdaresi'nin uyguladığı modelden örnek alındı.
Maliye Bakanlığı'nın kira vergisi için geliştirdiği yeni sistem, 2012 yılından itibaren uygulanacak. Mevcut durumda, ev sahipleri her yıl Mart ayında, bir önceki yıl elde ettikleri kira gelirlerini beyan ediyor. Yani, beyanda ev sahibinin beyanı esas alınıyor. Beyana göre de, ev sahibinin ödeyeceği kira vergisi tutarı değişiyor. Bu sistemde, ev sahipleri kira gelirlerinin bir kısmını gizleyerek vergi kaçırabiliyor.
MİKTARI VERGİ DAİRELERİ SÖYLEYECEK
Yeni sistemde ise kira gelir beyannameleri ve ödenecek tutarlar ev sahiplerinin bağlı olduğu vergi idareleri tarafından hazırlanacak. Bunun için bir bilgisayar sistemi geliştirildi.
Vergi idaresi, ev sahiplerinin ödeyeceği kira bedelini ise, bankaya yatırılan kira tutarlarını, tapu kayıtlarını ve emsal kira gelirlerini baz alarak tespit edecek.
Örneğin, Ankara'nın Çankaya İlçesi'nde bir kirada konutu bulunan Ahmet Bey'in, elde ettiği kira geliri, banka hesapları ve aynı ilçede bulunan diğer konutların kira gelirleri karşılaştırılarak bulunacak ve kira vergisi de bulunan gelir üzerinden kesilecek. Eğer ev sahibi 'ben bu kadar kira geliri elde etmedim' itirazında bulunursa, bunu kanıtlayacak. Kira beyannameleri de, ev sahipleri tarafından değil vergi idareleri tarafından hazırlanacak.
1 MİLYON EV SAHİBİNİ ETKİLİYOR
Maliye Bakanlığı'nın, kira vergisinde getirdiği düzenleme Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon ev sahibini ilgilendiriyor. Verilere göre; 2010 yılında Türkiye genelinde toplam 657 bin 312 ev sahibi kira geliri beyannamesi verdi.
Bu sayının, 2011 yılı vergilendirme döneminde 750 bine çıkması planlanıyor. Şu anda yaklaşık 100 bin ev sahibinin kira beyannamesi vermediği belirlendi.
Söz konusu ev sahiplerine de kira vergisini ödemesi için mektup gönderildi. Söz konusu sistemin, ünlü mafya lideri Al Capone'nu hapse atan ABD vergi idaresinden örnek alındığını bildirildi. ABD Vergi Dairesi (IRS), söz konusu sistemi ücretli ve serbest meslek sahiplerine de uyguluyor.
|
|
 |
|
 |
 |
 |
FACEBOOK YORUM |
Yorumlarınızı
Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın... |
|
 |
|
|
 |
 |
 |
YORUMLAR |
Onay bekleyen yorum yok. |
|
 |
|

Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
|
|
 |
 |
|
 |
 |
DİĞER HABERLER |
|
 |
|
 |
|
|
GÜNÜN MANŞETLERİ |
Antalya Adliyesi Türk Halk Müziği Korosu Gönülleri Fethetti
Girne Koleji Trabzon'a Görkemli Açılış
Süper Lig'de şampiyon Galatasarayı kutluyoruz
Belarus'lu Anna Miadzvedzeva kemanıyla büyülüyor
İbrahim Tatlıses,yeni inşaat projesinin tanıtım toplantısını kebap şöleni ile yaptı
İbrahim Tatlıses,yeni inşaat projesinin tanıtım toplantısını kebap şöleni ile yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü
Antalya çiçeklerle açık hava galerisine döndü
Tatar: “Kıbrıs’ta iki devlet gerçeği, statükoyu sürdürme senaryolarına boyun eğmez”
4. FoodFest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali başladı
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
ÇOK OKUNANLAR |
 |
|
 |
|
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
FOTO GALERİ |
 |
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor
2017 Yazına Damga Vuracak... Simli Kızlar!
Instagram'ı Sallayan Güzel! Silvia Caruso...
Emıly Ratajkowskı Üstsüz Deniz Keyfi
Anouk Van Kleef Kimseye Aldırmadı!
Galada Şıklık Yarışı 2017
Gabrielle Caunesil Frikiği Umursamadı
Motobike İstanbul Fuarı başladı
Kendall Jenner'ın Altın Dişleri Olay Oldu!
PLAYBOY MODELİ UFACIK MAYOLARIYLA DÜNYAYI DOLAŞIYOR!
|
|
 |
 |
 |
|
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
FACEBOOK'TA BYTURCO |
|
 |
TWITTER'DA BYTURCO |
|
 |
 |
 |
ANKET |
|
 |
|