Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen için yarıyıl tatili bugün başlıyor. Karnelerini alacak öğrenciler, 10 Şubat’a kadar tatil yapacak.
VELİLERE UYARILAR
Karnenin sadece öğrencilere değil, aynı zamanda velilere de verildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gül, “Karnenin zayıf olması aslında çocuğun bir sorumluluğu değil, aynı zamanda ailenin de velilerin de sorumluluğudur. Siz çocuğunuza nasıl davranıyorsanız, nasıl ilgileniyorsanız çocuğunuz da o kadar başarılı olur. Çocuklar arasında da kapasite farkı vardır. Bazı çocukların kapasitesi yüksek olabilir, matematik zekası yüksek olabilir, siz kendi çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslarsanız, bu sefer çocuğunuz aşağılık kompleksine girer ve bundan dolayı depresyon yaşar" dedi.
Zayıf nottan dolayı aileleri tarafından baskı gören çocukların bunalıma girerek istenmeyen şeylere kalkışabildiğini vurgulayan Gül, "Geçmiş yıllarda bunun örnekleri var. Yarıyıl tatilinde intihar vakaları gibi evden kaçmalar gibi sorunlar oldu. Onun için çocuklarla ilgilenmemiz lazım. Çocuğumuzun karnesi neden zayıf bunu birlikte araştırıp çözüm üretmemiz gerekir. Özellikle ergenlik çağında, ergenlik karmaşası gibi sorunlar vardır bunları yaşıyor olabilir. Onunu için çocuklarla mutlaka birlikte hareket etmemiz gerekiyor ve çocukları diğer çocuklarla kıyaslamamız gerekiyor. Ayrıca beklentilerimizi çok fazla yüksek tutmamamız gerekiyor" diye konuştu.
Çocuklara karne ödülü ya da ceza verirken sınırlayıcı olunması gerektiğine değinen Gül, "Çocuğunuza her istediğini verirseniz, çocuk sınır koymayı öğrenemez, her istediğini yaparsanız sınır koymayı öğrenemez ve sınırsız davranır. Onunun için çocuğunuza doğduğundan itibaren sınır koymayı öğretmeniz gerekir. Yarı yıl tatilinde çocukların bolca dinlenmesi lazım. Aileler bu 15 günlük süreyi onlarla birlikte geçirmelidir. Kitap okuma alışkanlığı açısından bu süre içerisinde en az bir kitap okumalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.