Erken seçimle ilgili görüşlerini açıklayan Talat, bütün partilerin bu konuda anlaştığını ve toplumun ve partilerin haliyle erken seçime odaklandığını belirtti ve seçim hükümeti olsa da KKTC’de ilk kez bir kadın Başbakanın göreve gelmesinin önemini vurguladı.
Seçime katılım oranında bir düşüşün yaşanabileceğini, bunu bazı siyasi partilerin de söylediğinin sorulması üzerine Talat, “Doğrudur, yaz sıcağında kampanya kadar oy verme de daha zor olur. Yapılmış tatil planları olabilir. Ama en önemlisi tüm partilerin aynı olduğunu ve oy vermenin gereksiz olduğunu iddia eden sol gömlekli sağ yaklaşımlardır. Bu kesimler sağ siyasetle birlikte bizim demokrasimize kuşku taşır ve buradaki her yanlışın Türkiye’ye ait olduğunu iddia ederek siyasi hayatımızı gereksizleştirir... Bilindiği gibi dünya yuvarlaktır ve ne kadar sola gidilirse, sağa yaklaşılır. İşte bizdeki sol gömleklilerle sağ siyasetin özdeşleşmesi de buna benzer” dedi. Seçime katılmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Talat, aksi halde kendi kendimizi yönetme arzumuzun temelsiz kalacağını vurguladı.
Talat, seçimlerde önemli olanın halkın iradesini ortaya koyması olduğunu kaydederek, her zaman, hatta çoğu zaman en iyinin seçilemeyebileceğini, ancak halkın iradesinin ortaya konmasının önemli olduğunu kaydetti.
RUM GÖRÜŞMECİ
Talat, Rum tarafından görüşmecinin Mavroyannis olabileceği yolundaki bir soru üzerine, Mavroyannis veya bir başkası, örneğin adı dolaşan Markides görüşmeci olsa bile, bu kişinin nasıl tavır takınacağının Anastasiades’in talimatları ile belirleneceğini hatırlattı.
Özellikle diplomatların talimatları yerine getirmede uzmanlaştığını kaydeden Talat, müzakerecinin Mavroyannis olması halinde, onun geçmişte ne yaptığının pek önemli olmayacağını, esas olanın Anastasiades’in çizeceği çerçeve olacağını kaydetti.
YEMEKLİ TOPLANTI
Başka bir soru üzerine iki lidere yönelik yemekli toplantı için görüşlerini yineleyen Talat, bunun sosyal içerikli bir yemek olduğunu belirterek, BM’nin görüşmelerin bitmediği yolunda dünyaya mesaj vermek istediğini söyledi ve yemekli toplantının bundan başka bir amacının olmadığını ifade etti.
BARIŞ DÜŞMANI MEDYA
Ekim’de bir müzakerenin başlayabileceğini ama bunun nasıl olacağının şimdiden bilinmediğini söyleyen Talat, başka bir soru üzerine Rum basınının savaş kışkırtıcılığında son derece başarılı olduğunu belirtti. Güneyde genel olarak barış düşmanı bir medya olduğunu kaydeden Talat, bu bağlamda Downer’in istenmeyen adam ilan edilmesine şaşırmamak gerektiğine dikkat çekti.
GEZİ PARKI
İstanbul’daki Gezi Parkı olaylarını değerlendirmesi istenen 2. Cumhurbaşkanı Talat, halka rağmen bir şey yapılamayacağının bir kez daha net olarak ortaya çıktığını, şiddet uygulamasının ise son derece üzücü olduğunu kaydetti.
Avrupa Parlamentosu gibi yerlerden, uluslararası alandan gelen eleştirel görüşlerin tamamen reddedilmesinin doğru olmadığını belirten Talat, dünyanın değiştiğine işaret ederek, demokrasi ve insan hakları ile ilgili hususlarda sınırların öneminin ortadan kalktığını anlattı. Talat, bu konuda sağduyunun egemen olmasını, Türkiye’nin yıllardır hasret kaldığı iç barışın başarılmasını diledi. Konu ile ilgili başka bir soruya karşılık olarak, Türkiye’nin AB’ye giriş kriterlerinde bu konuların da ilgili olduğunu ancak AP’nin kararının bunda belirleyici olamayacağını, çünkü yaptırım gücü bulunmadığını, fakat her şeye karşın olumsuz bir imaj yaratabileceğini ifade etti.
KIŞKIRTICI GÖRÜŞ
Başka bir soru üzerine Talat, Rumların Türkiye ile görüşmek istedikleri yolunda görüşler olduğunun doğru olduğunu ve aslında bunun kendisi için son derece kışkırtıcı olduğunu anlattı. Talat, bu yaklaşımın çözüm istemeyenlere katkı sağladığını ancak çözüm isteyenler için bunun kabul edilemez kışkırtıcı bir yaklaşım olduğunu belirtti. Kıbrıs sorununun Türk ordusunun Kıbrıs’ta bulunuşundan kaynaklanmadığını, tersine Türk ordusunun adadaki varlığının Kıbrıs sorunundan kaynaklandığını anlatan Talat, “Kıbrıs sorunu adadaki taraflar arasında görüşülüp çözülecek; Rum tarafı hayal dünyasını gerçek gibi göstermeye çalışmasın” dedi.
TAVSİYELER
Talat, seçim sandığına gidecek olanlara da seslenerek, partilerin programlarına bakmaları ve bugüne kadar yaşananları gözden geçirerek iradelerini sandığa yansıtmalarını istedi.
2. Cumhurbaşkanı, oy kullanmamanın şikayetçi olunan yapıya destek olacağının bilinmesini isteyerek yapılacak kıyaslamanın önemli olduğunu kaydetti ve sandığa yansıtılacak iradenin Kıbrıs sorununu da etkileyeceğini anlattı. Talat, çözüme olan ihtiyaca işaret ederek Kıbrıs Türk tarafının çözüm vizyonuna sahip olması ve çözüm için çalışır durumda olması gerektiğini vurguladı. Talat, bu çerçevede oyların çözüm yönünde kullanılması gerektiğini de sözlerine ekledi.