Meclis Genel Kurulu’nda, Maliye Bakanlığı Bütçesi’nin onaylanmasının ardından Gelirler bütçesinin de görüşülüp onaylanmasıyla, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
ANGOLEMLİ
Gelirler bütçesiyle ilgili ilk sözü alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, gelirlerin çok iyi hesaplanması gerektiğini söyledi.
Angolemli, bütçe biter bitmez hükümet adına Maliye Bakanlığı’nın Türkiye’ye giderek görüşmeler yapacağını, bundan dolayı yedekler kaleminin oluşturulduğunu söyledi.
Yedekler kalemini “ucube” olarak nitelendiren Angolemli, Türkiye’ye gidecek ekibin gelirlerin TL üzerinden değil de, döviz üzerinden yapılması için öneri götürmesini istedi.
Vergi afları konusuna değinen Angolemli “hangi firmalara vergi affı verildi? Hangi firmalardır en çok aftan yararlanan” diye sordu.
ÇAKICI
Daha sonra söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, Maliye Bakanı Özgür’ün “bütçesi dışa bağımlı bir ülkenin maliye bakanıyım” dediğini söyleyerek “bu hükümet gerçekten reform hükümeti midir” diye sordu?
Çakıcı, bütçenin Türkiye’nin yardımlarına dayalı olduğunun doğru olduğunu ancak reformların orta direğin değil, zenginin üzerine yürüyerek yapılması gerektiğini söyledi.
“Zengine yardım yapma gibi bir anlayış olamaz, bir kişi 1 milyon TL yardım alamaz” diyen Çakıcı, bazı hayvancıların çok ciddi yardım aldığını, ziraat ve hayvancılıkta zenginlik sınırı belirlenmesi gerektiğini anlattı.
Hükümetin bununla ilgili bir vizyonu olmadığını söyleyen Çakıcı, ülkede ciddi bir tekelleşme sorunu olduğunu kaydetti ve bu konuda gerekli adımların atılmasını istedi.
Türkiye yetkililerinin su yönetiminin DSİ’ye verilmesi gerektiğini söylediğini ancak hükümetten bu konuda ses seda çıkmadığını dile getiren Çakıcı, “Bu konu 2010’lu yıllardan beri var, KKTC hükümetlerinin bu konuda her hangi bir strateji çalışması oldu mu” diye sordu.
Çakıcı, “Bu bütçe reform hükümeti olacak bir hükümetin bütçesi değildir” diye konuştu.
Hükümetin icraatlarının dar gelirliyi olumsuz etkilediğini söyleyen Çakıcı, “Bu statükonun bütçesidir” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Gelirler bütçesi, madde madde okunarak oylandı ve oy çokluğuyla onaylandı.
Daha sonra bütçenin bütünü de açık isim okunarak, 33 kabul, 9 ret oyuyla (8 katılmayan) oyçokluğuyla onaylandı.
KALYONCU
Daha sonra Başbakan Ömer Kalyoncu söz alarak, bütçenin önce komite sonra genel kurulda tartışıldığını ve bugün kabul edildiğini kaydetti.
Kalyoncu, bütçenin vatandaşın gelirlerinden oluştuğunu unutmadan hareket etmenin birincil görevleri olduğunu dile getirdi.
Kalyoncu, bütçede açık olduğunu, yıl içinde bu açığı kapatacak ataklığı göstermek dileğinde olduklarını söyledi.
Meclis Genel Kurulu böylece 2016 Mali Yılı Bütçe Tasarısı üzerindeki görüşmelerini tamamladı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bir sonraki birleşimini 24 Aralık Perşembe günü yapacak.