2030'DA BUNLAR OLACAK
18 yılda neler olacak
Işınlanma ya da diğer futurist kehanetlerin günümüze değin gerçekleşmediği ortada. Bununla birlikte bir çok önemli teknolojik yenilik akıl almaz bir hızla evrimini sürdürmekte. Uzmanlar ve bilim insanları, 2030 yılına gelindiğinde hangi bilimsel yeniliklerin hayatımıza gireceğine ilişkin yaptıkları araştırmada 10 maddelik bir ‘muhtemel gelişmeler’ listesi hazırladılar.
1- Rüya okuyucular
Yakın gelecekte, yastık liflerine yerleştirilecek bir düzenekle kişinin rüya aktiviteleri ekrana yansıtılabilecek. Beyindeki elektrik akımlarının vizyonlara dönüştürülmesi esasına dayanan bu teknoloji o denli hızlı ilerleyecek ki, iki kişi aynı anda ortak rüya görebilecek ya da rüyalarını paylaşabilecek.
2- Bilinç paylaşımı
Yakın gelecekte, kafatasında deri altına yerleştirilecek linkler sayesinde insanlar birbirleriyle düşünce ve fikirlerini konuşmadan paylaşabilecek. Hatta bu paylaşımı bilgisayarlarıyla da gerçekleştirebilecekler. Beyin dalgalarının doğrudan dışarıya enformasyon gönderilmesiyle birlikte aklı kullanma kapasitesi de ciddi oranda artacak.
3- Aktif kontakt lensler
Tıpkı normal kontakt lensler gibi göze oturtulan bu aktif lensler doğrudan retina üzerine yönlendirilen lazerler sayesinde kişi dilediği görüntüyü büyütebilecek ya da yakınlaştırarak görebilecek. Hatta bu lensler sayesinde gözler açılmadan mesajlar okunabilecek, kusursuz çözünürlükte bir görme duyusuna sahip olunacak.
4- Organ paylaşımıyla ölümsüzlük
Beyinsel aktivitelerimizi, düşünce yapımızı, her konuda fikir ve görüşlerimizi, özetle bizi biz yapan tüm verileri hayatımız boyunca depolayabileceğimiz bir taşınabilir link geliştirilecek.Öldükten sonra tüm veriler önceden satın alınacak androide aktarılabilecek. Androide yüklemek istemeyenler, yakın bir arkadaşlarına devrederek ‘beyinlerini’ o kişininin nezdinde yaşatmaya devam edebilecekler.
5- Akıllı yiyecekler
Yoğurt başta olmak üzere mayalı yiyecekler için elektronik bileşenli bakteriler üretilecek ve bu bakteriler sayesinde insan zekası çok daha işlevli ve ileri seviyede çalışacak.
6- Video dövmeler
Çok yakın bir gelecekte zar inceliğinde plastiklerin içerisine yerleştirilmiş hareketli görüntülerden oluşan sembollerle dövmelerde devrim yaratılacak. Kişi, bu geçici dövmeleri dilediği zaman bir başka video görüntüsüyle değiştirebilecek.
7- Artırılmış gerçeklik
3D teknolojisinin hızla yayıldığı ve gelişimini sürdürdüğü bu dönemlerde dahi emareleri beliren bir teknoloji bu. Müdahale edilebilen ekran grafikleri sayesinde filmler dilenen yerde ve mekânda, karakterlerin yerlerini elle değiştirilerek izlenebilecek.
8- Süper Zırhlar
Kurşun geçirmezlik, daha yüksek mesafelere sıçrayabilme gücü gibi süper kahramanları anımsatan özelliklere sahip olmamızı sağlayacak bu özel ultra ince zırhlar da yakın geleceğin muhtemel gelişmeleri arasında olacak. Polimer jelden oluşan yapay kaslardan oluşan bu zırh süper duyarlı yapısı sayesinde tensel duyuları hiçbir şekilde engellemeyecek.
9- Androidler
Yapay zekaya sahip insansı robotlar konusunda teknolojik gelişmeler hızla devam ediyor. Yakın gelecekte, tıpkı ‘I Robot – Ben, robot’ filminde olduğu gibi ev hizmetinden eğitime, güvenliğe dek bir çok sosyal alanda kullanabileceğimiz androidler üretilecek.
10- Aktif yapay cilt
Cilt tabakasına yerleştirilecek deri hücresi büyüklüğünde elektronik kapsüllerle oluşturulacak bu yapı, tüm duygusal deneyimleri kaydedecek. Örneğin adrenalin dolu bir spor aktivitesi ya da benzer bir deneyim anımsanmak istendiğinde aynı heyecanla yeniden yaşayabilmek mümkün olacak..