İngiltere Ulusal Meteoroloji Ofisi (MET Office)’e bağlı Hadley İklim Tahminleri ve Araştırma Merkezi’nin baş iklim danışmanlarından Türkiye ve Ortadoğu iklimi üzerinde uzman Doktor Carlos Buontempo’nun tahminlerine göre gelecek yıllarda Türkiye iklime dayalı çevre felaketleriyle karşı karşıya.
Son yıllarda yaşanan sel felaketleri, fırtınalar, mevsimlerin normalin dışında seyretmesi dünya insanını gelecek konusunda daha endişeli bir hale getirdi. Dr. Buontempo’ya göre, dünya üzerinde gelecek 50-100 yıl içerisinde beklenen sıcaklık artışı Akdeniz ve Türkiye’de daha fazla hissedilecek. Bu yüzyıl sonuna kadar Global ısı atışının 3 derece civarında olacağını belirten Dr. Buontempo, Türkiyeyi bu ortalamanın üzerinde sıcaklık artışının beklediğini belirtiyor. Bu durumda Türkiyeyi çok daha uzun, susuz ve çöl sıcaklarıyla boğuşan yazlar bekliyor.
Dr. Buontempo, dünyanın diğer kesimlerinde kışların daha kurak geçeceğini fakat genel yapı olarak tüm Ortadoğu ve Türkiye için kış aylarınında çok daha fazla yağış beklediklerini belirtiyor. Özellikle Karadeniz’e dikkat çeken uzman, bu bölgenin kışları daha fazla yağmur alacağını tahmin ettiklerini buna bağlı olarak da büyük seller ve fırtınların kapımızda olduğunu belirtiyor.
Su kaynakları açısından da karanlık bir tablo çizen Dr. Buontempo, “genel olarak suda azalma olacak. Deniz seviyesinin yükselmesi ve fırtınanın etkisi ile özellikle kıyı bölgelerinde yer altı sularına tuzlu su karışacak, bu da tarımı olumsuz etkileyecek. Verimli tarım alanlarının kıyılarda olması durumun ciddiyetini daha da artıracak” şeklinde öngörülerini özetliyor.
DÖRT MEVSİMİ FARKLI YAŞAYACAĞIZ
Hali hazırda hafif yalpalamalarını hissetiğimiz mevsim döngülerindeki değişimin gelecekte alışılmışdan çok daha farklı olcağına dikkat çeken Dr. Buontempo, bu yüzden Türkiyenin tarım ve turizm konusunda zor duruma girebileceğinin de altını çiziyor.
MET OFFICE NEDİR?
İngiltere’nin Ulusal Meteoloji Ofisi, The Met, Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak çalışıyor. 1854 yılında kurulan merkez bütün dünyaya ve havacılık endüstrisine hava tahmin verileri ulaştırıyor. Merkezde uzmanlar vardiyalar halinde 24 saat çalışıyor. Dev bilgisayar ve hava izleme sistemlerinin bulunduğu merkez aynı zamanda çevre dostu. Bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazların yaydığı ısı bacalar aracılığıyla binanın ısıtılmasında kullanılıyor. Aynı şekilde bölgeye düşen yağmurlar da dev kolektörlerde toplanıp, tuvaletlerin sifon sistemlerine yönlendiriliyor.