ANTALYA Hayvan Dostları Derneği Başkanı Jale Ünsal, yaz aylarında bir anlık hevesle kedi ve köpek alan tatilcilerin, tatil bittikten sonra yaşadıkları kente dönerken evcil hayvanlarını sokağa bırakmasına tepki gösterdi.
Kentte tatil yapan bilinçsiz tatilcilerin sokağa bırakılan kedi ve köpek sayısının artışındaki en büyük etkenlerden biri olduğuna dikkati çeken Ünsal, özellikle yaz mevsiminde terk edilen evcil hayvan sayısında artış olduğunu vurguladı. Başlangıçta sevgiliye şirin bir hediye olarak görülen kedi ve köpeğin, yaşanan ayrılık sonrası nefret duygusuyla sokağa bırakıldığını dile getiren Ünsal, tatilcilerin, tatil yörelerinde geçici hevesle satın aldığı evcil hayvanı yaşadığı kente dönerken çeşitli nedenlerle sokağa terk ettiğini belirtti.
Karne döneminde de çocukların isteği üzerine aileleri tarafından hediye olarak evcil hayvan alındığından bahseden Ünsal, kedi ve köpeklerin oyuncak gibi algılanıp hediye edilmesine tepki gösterdi. Hediye olarak alındıktan bir süre sonra terk edilen evcil hayvanlardan özellikle kedi ile köpeğin yaz aylarında zorlu bir yaşam mücadelesi verdiğini aktaran Ünsal, ev ortamında yaşayan hayvanların sokakta açlık ve susuzluktan ya da araç çarpmasından dolayı hayatını yitirdiğini dile getirdi.
Derneğe gelen ihbarlar doğrultusunda her gün sokağa terk edilen en az 5 kedi veya köpeği tekrar sahiplendirmek için mücadele ettiklerini anlatan Ünsal, sokağa bırakılan evcil hayvanlar arasında Terrier, Golden, Husky, Alman Kurdu, Rottweiler gibi özel türdeki köpekler ile İran, nesli tükenmek üzere olan Van ile Ankara kedilerinin de yer aldığını söyledi. Sokağa bırakılmış hayvanların daha iyi şartlarda hayatlarını sürdürebilmeleri için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Ünsal, şöyle konuştu:
"Sokağa terk edilmiş ya da sokakta yaşayan hayvanlar için özellikle sıcak yaz günleri çok zorlu. Bazen ormanlık alanda bazen de sokaklarda terk edilmiş evcil hayvanları buluyoruz. Açlık ve susuzluk karşısında yaşam savaşı veriyorlar. Ayrıca otomobil çarpması sonucu yaralanıyorlar. Evcil hayvanlar dışarıdaki ortama uyum sağlayamadığı için de kısa sürede rahatsızlanıyor. Biz dernek olarak sokakta bulduğumuz yaralı ya da hasta hayvanların tedavisini yaptırıp, yeniden sahiplenilmesi için çaba gösteriyoruz. Tedavisi yapılan ya da sokakta bulduğumuz hayvanlar yeni sahipler bulana kadar geçici ailelerde kalıp, bakımı yapılıyor. Hayvan sahiplenmek isteyenleri de titiz inceleme sonrası istediği kedi ya da köpeği teslim ediyoruz."
Evcil hayvanların sokağa terk edilmemesi çağrısında bulunan Ünsal, "Evcil hayvan alınırken, o hayvana uzun süre bakılıp bakılamayacağı, ev koşulları düşünülmeli. Bir anlık zevk uğruna hayvan sahiplenilmemeli. İnsanlar evcil hayvan alırken bu sorumluluğu da üstlenmeli" diye konuştu.