Sınırdaki Irak ordusu askerleri Kerbela'da yaşanan gerilimin ardından bu kente gitmek üzere sınırı boşalttı. Bunun üzerine Riyad, güvenliği sağlamak' gerekçesiyle sınıra asker sevkiyatı yaptı. IŞİD birliklerinin sınır bölgelerinde de güçlenmesinin ardından Ürdün ordusu da sınıra takviye yapmıştı.
Irak ordu birlikleri 2 Temmuz Çarşamba günü ülkenin orta kesiminde bulunan Kerbela'da Şii din adamı Seyyid Sarhi Haseni'nin başında bulunduğu merkezlere baskın yapmış ve bunun üzerine çıkan çatışmalarda en az 45 kişi ölmüştü.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya gelmiş, Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkiliye göre Washington yönetimine bölgedeki IŞİD varlığından duyduğu endişeyi iletmişti.
Suudi Arabistan yönetimi de, Maliki hükümetine ülkedeki Sünnilere karşı olan tavrı ve İran ile çok yakın ilişki içerisinde olması nedeniyle tepki gösteriyor.
OBAMA'DAN KRAL'A TELEFON
ABD Başkanı Barack Obama ise, Irak'taki iç karışıklık nedeniyle Suudi Arabistan Kralı Abdullah'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede, Irak'ta her kesimi kapsayarak bir hükümetin kurulmasının önemine işaret edildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama-Kral Abdullah görüşmesinde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti IŞİD tehdidinin de ele alındığı belirtildi.
MUSUL DÜŞTÜ, KAOS ŞİDDETLENDİ
Irak'ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.
IŞİD'in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.
Örgüt, güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi ele geçirmeyi başarmıştı.
IŞİD 10 Haziran'da Musul'u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.