ABD Temsilciler Meclisi, Iraklı ve Suriyeli sığınmacıların ülkeye kabul edilmeleri öncesinde tabi tutuldukları tarama sürecini sıkılaştıran bir tasarıyı bugün oylamaya sunmaya hazırlanırken, Beyaz Saray, Başkan Barack Obama'nın tasarıyı masasına gelmesi halinde veto edeceğini bildirdi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, yönetimin, ABD'ye sığınmak isteyenlerin geçmişlerine dair FBI denetimlerinin artırılması ve üst düzey federal yetkililerce her bir sığınmacı için "güvenlik tehdidi oluşturmadıkları" yönünde onay verilmesi şartı gibi sıkı hükümler getiren tasarıya karşı olduğu vurgulandı.
Açıklamada, "tasarının, birçoğu terörizmin kurbanı olan, dünyadaki en korunmasız insanların bazılarına yardımcı olma çabalarını kabul edilemeyecek biçimde sekteye uğratacak gereksiz ve uygulanamaz şartlar içerdiği ve Suriyeli sığınmacı krizini ele almada Ortadoğu ve Avrupa'daki ortaklara zarar vereceği" belirtildi.
Açıklamada, "Başkan Obama, 4038 sayılı tasarıyı masasına sunulması halinde veto edecektir" ifadesi kullanıldı.
Ülkeye bir yıllık süreçte 10 bin Suriyelinin mülteci olarak kabul edileceğini açıklayan Obama yönetimi, Suriyeli ve Iraklılar da dahil olmak üzere ABD'ye giriş yapmak isteyen tüm milletlerden sığınmacılara "uygulanabilecek en sıkı güvenlik prosedürlerinin" uygulandığını belirtiyor. Ancak Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırıları, ülkede Suriyeli sığınmacıların kabul edilip edilmemeleri konusunda yeni bir tartışma ortaya çıkardı.
Özellikle Cumhuriyetçiler, Suriyeli mültecilerin ülkeye kabul edilmesine karşı çıkarken, ABD'deki 50 eyaletten neredeyse tamamı Cumhuriyetçilerden oluşan 31'inin valileri, Suriye'den kaçan sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıkladı. Demokratlar ise mülteci kabul programının devam edeceğini açıklayan Obama'dan yana tavır takınmış durumda.