Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan hava tahmin raporlarına göre, Türkiye bugün soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek. Soğuk havanın 10 Mart'a kadar etkili olacağı tahmin ediliyor.
İstanbul'da hava sıcaklıklarında 8-10 derecelik ani düşüşle birlikte yağışların karla karışık yağmura, Pazartesi sabahından itibaren kara dönüşmesi ve Perşembe gününe kadar da aralıklarla devam etmesi bekleniyor. Hava sıcaklığının -2 dereceye kadar düşeceği ifade ediliyor. Pazartesi günü rüzgarın hızını artırarak fırtına ve tam fırtına seviyelerine (saatte 80- 100 km. hızla) ulaşacağı tahmin ediliyor. Fırtınanın kar yağışını tipiye çevirmesi ve görüş mesafesini düşürerek trafikte aksamalara neden olabileceği belirtiliyor.
Pazar akşamı saatlerinden itibaren hava sıcaklığının önemli ölçüde düşmesi nedeniyle öncelikle viyadükler, köprüler de don olayı bekleniyor. Sürücülerin hızlarını hava şartlarına göre ayarlamaları, köprüyol ve köprülerde daha da düşürmeleri can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor. Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların sobalarını söndürerek yatmaları, baca bağlantılarını kontrol etmeleri gerekiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan açıklamada, merkezin bugün saat 15.30 itibariyle ikinci bir emre kadar alarma geçeceği bildirildi. AKOM'un 772 araç ve iş makinesi, 3 bin 343 personel ile kötü hava koşullarıyla mücadele edileceği, 154 bin 82 ton tuz ve 1.800 ton solüsyonun hazır bekletildiği ifade edildi. Yapılan açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi, alınan bilgiler doğrultusunda alarma geçerek ekiplerini önemli noktalarda konuşlandırdı. Olumsuz hava koşullarıyla mücadele hazırlıkları çerçevesinde 43 adedi 1'inci öncelikli olmak üzere 255 güzergahta toplam 2 bin 833 km uzunluğundaki yol ağı ve meydanlardaki çalışma programı uygulanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 154 bin 82 ton tuz mevcut. İlçe Belediyelerine ihtiyaçları durumunda tuz takviyesi yapılacak. 82 ayrı noktada 1.800 ton solüsyon depolandı."
İhtiyaç halinde Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü tesislerinde üretim yapılacağı belirtilerek şöyle denildi: "Her bölgenin öncelikli güzergahları belirlendi, istasyonlar oluşturuldu yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar ve E-5'e müdahale edilecek. Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, hastane giriş çıkışları, üniversite ve okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekipleri kar yağışıyla birlikte çalışmalara başlayacak."
Olumsuz hava koşullarıyla ilgili çalışmalar için İstanbul'un da 9 bölgeye ayrıldığı belirtilerek bu bölgeler şöyle sıralandı:
1. Bölge, Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Güngören, Zeytinburnu
2. Bölge, Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, K.Çekmece, B.Çekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt
3. Bölge, Beşiktaş, Beyoğlu, Kağıthane, Şişli, Sarıyer,
4. Bölge, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Sultangazi, Çatalca, Eyüp
5. Bölge, Çatalca, Silivri, B.Çekmece
6. Bölge: Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar, Ataşehir
7. Bölge, Sancaktepe, Adalar, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla
8. Bölge, Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe
9. Bölge, Şile, Çekmeköy
Açıklamada, hava şartlarının ağırlaşmasıyla birlikte 772 araç ve iş makinesi, 3 bin 343 personel ile kötü hava koşullarıyla mücadele edileceği ifade edilerek şöyle denildi;
"İstanbulluların sorunsuz bir kış geçirmeleri için tüm tedbirleri alan Büyükşehir Belediyesi, son model karla mücadele araçları ve erken uyarı sistemleri kullanacak. Araçların, belirlenen güzergâhlarda yapacakları kar kürüme ve yol açma çalışmaları, mevcut araç takip sistemi ile AKOM'dan takip edilecek, gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirilecek.
Sokakta yaşayan vatandaşlar için toplama merkezleri hazırlandı.Vatandaşlar zabıta, polis, ambulanslar ile toplanarak bakımları yapılacak, spor salonlarında veya otellerde misafir edilecekler. Ekipler, 255 müdahale güzergâhında yapılacak çalışmalarda buzlanma ilk olarak 3 saat önceden tespit edilecek ekipler bilgilendirilecek. İlk bilgilendirmeden sonra son 45 dakika da ise ekipler sevk ve idare edilecek. Zaman kaybı ve gereksiz malzeme kullanımı önlenecek. Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, meydanlar ve yaya geçitlerinde görev alacak. İETT, metrobüs yolunda karla mücadele çalışmaları yapacak. Kritik kavşaklarda 21 kurtarıcı ve çekici muhtemel yolda kalmalar ve kazalara karşı hazır bekletilecek. Hastaneler, üniversiteler, duraklar ve alt üst geçitler için özel kar kürüme ekipleri oluşturuldu.