Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) sponsorluğunda yürütülen ‘Kekik, Defne ve Adaçayı’nda Hasat ve Hasat Sonrası İşlemlerdeki Verimlilik Kaybını Önleme Projesi’ eğitim programları devam ediyor. ATB öncülüğünde yürütülen ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Yenilikçi Model’ projesi kapsamında Manavgat’ta eğitim programı düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm koordinasyonda ve Prof. Dr. Kenan Turgut’un bilimsel danışmanlığında yürütülen proje ile tıbbi aromatik bitkilerde hasat ve hasat sonrası verim kaybının önlenmesi amaçlanıyor. Projenin eğitim çalışmaları ise Prof. Dr. Kenan Turgut ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nde uzman Ahmet Kısa tarafından yürütülüyor. Daha önce Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde köylülere eğitim veren proje ekibi, bu kez Manavgat’ın Sırt Köyü’nde geçimini kekik, adaçayı, defne gibi doğadan topladığı bitkilerle sağlayan köylüleri, bilinçli hasat ve hasat sonrası yapılacak işlemlerle ilgili bilgilendirdi.
BİLİNÇSİZ HASAT VERİMİ DÜŞÜRÜYOR
Hasat yöntemleri ve depolama konusunda toplayıcı köylülere eğitim veren Prof. Dr. Kenan Turgut, hasat sırasında bilinçsizce yapılan uygulamalar nedeniyle yüzde 50’ye varan verim kaybı yaşandığını kaydetti. Prof.Dr. Turgut, doğal ortamda yetişen bu bitkilerden gelecek yıllarda da ürün alabilmek için yanlış uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, toplama yöntemleri yüzünden bazı bölgelerde bitki varlığının tehdit altında olduğu uyarısında bulundı. Prof.Dr. Turgut, tıbbi aromatik bitkilerin içerdiği yağların hasat sırasında ve hasat sonrası uygulamalar sırasında kaybolmasının ihracatı olumsuz etkilediğini vurguladı.
EKONİMİK DEĞERİ ANLATILDI
Köylülere tıbbi aromatik bitkilerin ekonomik değerini anlatan Uzman Ahmet Kısa ise dönem dönem bölgeyi ziyaret edeceklerini ve defne, kekik, adaçayı gibi bitkilerin toplanma zamanında köylüleri izleyeceklerini söyledi. Kısa, eğitim çalışması yaparak belirlenen yanlışları düzelteceklerini ve bu eğitim çalışması sonunda da doğru hasat yapan köylülere sertifika vereceklerini kaydetti. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm ise Sırt Köyü sakinlerine kekik, adaçayı ve defne türü bitkilerin ülke ekonomisi için önemini anlattı.